search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:54
MENU CLOSE

Ο εκβιασμός των «αγορών» και η ελληνική αποτυχία

29.03.2011 00:14
Ο εκβιασμός των «αγορών» και η ελληνική αποτυχία - Media

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Μια νέα έξαρση γνωρίζει η τρομοκρατία εκ μέρους των «αγορών» ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., τον ελληνικό «θρίαμβο» και την επισημοποίηση της δομής του μηχανισμού πτωχεύσεων της ευρωζώνης, ο οποίος δομήθηκε ακριβώς κατά τα γούστα του ΔΝΤ, με το Ταμείο να αποκτά βαρύνοντα, αν όχι αποφασιστικό ρόλο στα τεκταινόμενα στον πυρήνα της Ευρώπης.

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Μια νέα έξαρση γνωρίζει η τρομοκρατία εκ μέρους των «αγορών» ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., τον ελληνικό «θρίαμβο» και την επισημοποίηση της δομής του μηχανισμού πτωχεύσεων της ευρωζώνης, ο οποίος δομήθηκε ακριβώς κατά τα γούστα του ΔΝΤ, με το Ταμείο να αποκτά βαρύνοντα, αν όχι αποφασιστικό ρόλο στα τεκταινόμενα στον πυρήνα της Ευρώπης.

Ήδη από χθες επισημαίναμε μια σειρά αντιφάσεις και δυσκολίες σε όλο το κλίμα που εντέχνως έχει σερβιριστεί στην Ελλάδα, με κορυφαία όλων την παράταση της εκκρεμότητας με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και με την περιορισμένη μείωση του επιτοκίου στο δάνειο της τρόικας. Ακόμη σημειώναμε το αδιέξοδο της Γερμανίας, της οποίας οι αποφάσεις εντείνουν τελικά την πίεση των «αγορών».

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της χθεσινής ημέρας ήταν η κατάρρευση και οι μαζικές πωλήσεις των πορτογαλικών ομολόγων και η απογείωση των επιτοκίων τους (στο 7,5% τα διετή, στο 8% τα δεκαετή), αλλά και η νέα υποβάθμιση πορτογαλικών τραπεζών από την Standard & Poor’s, δεδομένα τα οποία την απείλησαν ακόμη μια φορά με εσπευσμένη προσφυγή στον προσωρινό μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF), όπου θα κάνει «παρέα» στην Ιρλανδία.

Και για την Ελλάδα όμως οι χθεσινές ειδήσεις καμιά σχέση δεν έχουν με το κλίμα «θριάμβου» το οποίο ψευδώς – ακόμη μια φορά – καλλιεργήθηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.

Ευχάριστη είδηση δεν υπήρξε. Και πώς να υπάρξει άλλωστε όταν το μόνο που έχει να επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση είναι μια υποτιθέμενη (όσο και αμφιλεγόμενη) επιμήκυνση και μια εξ ίσου υποτιθέμενη (και σίγουρα χωρίς κάποια θετική επίδραση στο ελληνικό χρέος) μείωση του επιτοκίου της τρόικας. Ας δούμε όμως πώς έχει διαμορφωθεί το «κλίμα».

 

Ο σύμβουλος της Μέρκελ

Κατ’ αρχάς ήδη αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής δημοσιεύθηκε στο Spiegel Online συνέντευξη του οικονομικού εμπειρογνώμονα και συμβούλου της γερμανικής κυβέρνησης – δηλαδή της Μέρκελ – Lars Feld, ο οποίος μας λέει διάφορα πολύ ενδιαφέροντα. Ας δούμε τις σχετικές ερωταπαντήσεις, όπως τις βρήκαμε μεταφρασμένες στο TVXS:

* Κύριε Feld, η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. θέσπισε ένα «Σύμφωνο για το ευρώ». Σώθηκε επιτέλους λοιπόν το νόμισμα;

Αυτό που ζούμε δεν είναι τόσο η διάσωση του ευρώ, αλλά των επιμέρους χωρών. Όσο η Ελλάδα, η Πορτογαλία και άλλες χώρες παραμένουν υπερχρεωμένες, θα πρέπει να αγωνιούμε.

* Δεν έχετε ακόμη συμπληρώσει ούτε ένα μήνα υπηρεσίας ως οικονομικός εμπειρογνώμονας και στο μεταξύ έχετε ζητήσει ήδη πολλές φορές μια αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. Δεν ανησυχείτε μήπως με αυτόν τον τρόπο συμβάλλετε στην κλιμάκωση της κρίσης;

Και βέβαια ανησυχώ. Την πρώτη φορά εξεπλάγην για το πλήθος των αντιδράσεων που προκάλεσε αυτό στους παρατηρητές της αγοράς. Παρ’ όλα αυτά σκέφτηκα καλά να το ξαναπώ. Οι αριθμοί μιλούν ξεκάθαρα: η Ελλάδα θα πρέπει οπωσδήποτε να αναδιαρθρώσει το χρέος της.

* Σύμφωνα με τον συνάδελφό σας στο συμβούλιο εμπειρογνωμόνων Peter Bofinger, το φρένο χρέους δεν θα απέτρεπε τις κρίσεις στην Ισπανία ή την Ιρλανδία.

Γι’ αυτές τις χώρες έχει δίκιο. Το Σύμφωνο Σταθερότητας μάλιστα εκεί δεν παραβιάστηκε καν. Το ύψος του χρέους της Ισπανίας μάλιστα είναι χαμηλότερο του γερμανικού. Φυσικά, αυτή η κρίση δεν είναι μόνο μια κρίση χρέους, αλλά είναι και κρίση χρέους: στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία.

* Τι γνώμη έχετε για τους κανόνες περί χρέους, οι οποίοι αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες;

Το ποσό, το οποίο ξεπερνά το όριο του χρέους, 60% επί του ΑΕΠ, πρέπει να μειώνεται κάθε χρόνο κατά 5%. Δεν βλέπω πώς μπορεί η Ελλάδα να το πετύχει αυτό.

 

«Αδυναμία αποπληρωμής»

Ίσως τώρα είναι λίγο περισσότερο κατανοητό το γιατί, σε δημοσκόπηση μεταξύ Ευρωπαίων οικονομολόγων, την οποία διεξήγαγε το BBC World Service, τα δύο τρίτα όσων απάντησαν (25 από τους 38) θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να κηρύξει αδυναμία αποπληρωμής του χρέους της. Δηλαδή… να χρεοκοπήσει. Πάνω από το ένα τρίτο, όπως μας λέει το Euro2day (δηλαδή 14 απ’ αυτούς), εκτιμούν ότι και η Ιρλανδία θα κηρύξει αδυναμία αποπληρωμής, ενώ οι επτά περιμένουν κάτι ανάλογο για την Πορτογαλία.

«Οι χώρες που υφίστανται τις χειρότερες συνθήκες είναι αρκετά μικρές ώστε να μπορούν να διασωθούν και υπάρχει αρκετή πολιτική στήριξη σε αυτή την επιλογή. Το εάν είναι καλή ιδέα ή όχι, αυτό είναι άλλη υπόθεση. Θα ήταν καλύτερο να επιτραπεί το χρεοστάσιο, αλλά δεν είναι κατάλληλη πολιτικά και οικονομικά εποχή για να συζητηθεί κάτι τέτοιο» δήλωσε ο κ. Massimiliano Marcellino, επικεφαλής του Economics Department at the European University Institute.

 

«Φταίει το κόψιμο των μισθών»

Την ίδια ώρα τα νέα από το εσωτερικό μέτωπο δημιουργούν σοβαρή ανησυχία:

Για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), με συμμετοχή 1.111 επιχειρήσεων την περίοδο 31 Ιανουαρίου – 22 Μαρτίου, το 89% δήλωσαν ότι τον τελευταίο χρόνο σημειώθηκε μείωση του τζίρου τους σε διάφορα επίπεδα, 8% δήλωσαν ότι έμεινε αμετάβλητος και 3% ότι αυξήθηκε. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη εικόνα της βαθιάς ύφεσης που βιώνει η Ελλάδα. Αναλυτικά:

● Το 62% των επιχειρήσεων πιστεύουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ επηρέασε τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

● Το 28% απάντησε ότι η αύξηση του ΦΠΑ δεν επηρέασε τον τζίρο τους.

● Ωστόσο το 93% δήλωσε ότι σημαντικό ρόλο στη μείωση τους τζίρου έπαιξε η μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών (ευθέως ανάλογη με τη μείωση του τζίρου) και θεωρεί πως η «αρνητική ψυχολογία» στην αγορά έχει επηρεάσει αρκετά έως πολύ τις πωλήσεις των επιχειρήσεων.

Και η «απάντηση» της κυβέρνησης; Αυτή που όλοι ήδη ξέρουμε:

● Πακέτο ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ έως το 2015 – το πρόγραμμα επισήμως οριστικοποιείται έως τις 15 Απριλίου, αλλά ανεπισήμως είναι ήδη έτοιμο.

● Πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ το 2011 για να καλυφθούν η μέχρι σήμερα αστοχία του οικονομικού επιτελείου και το έλλειμμα του 2010, το οποίο ήδη λέγεται ότι θα αναθεωρηθεί.

● Το μεγάλο εισπρακτικό πακέτο περικοπών 22 δισ. ευρώ έως το 2015 (τα 8 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση μιας αγοράς που πεθαίνει).

Κατά τα λοιπά ο Παπακωνσταντίνου και ο Παπανδρέου επέμεναν μέχρι προχθές ότι νέα μέτρα δεν θα μας έλθουν. Αντιθέτως θα μπούμε σε τροχιά… ανάπτυξης. Καταλάβατε τώρα γιατί η ευρωσφαλιάρα πάει σύννεφο στον τρυφερό μας σβέρκο; Μήπως ακόμη καταλάβατε γιατί το ΔΝΤ περιμένει στη γωνία υπομονετικά εδώ και μήνες για να μας πουλήσει «προστασία» αν σε λίγο καιρό στραβώσει κάτι;

Και μάλιστα εν πλήρει γνώσει της κυβέρνησης, ειδικά αν πιστέψουμε τις καλοκαιρινές δηλώσεις του κ. Τόμσεν, οι οποίες ουδέποτε διαψεύστηκαν από τους κυβερνητικούς…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:54