search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 20:24
MENU CLOSE

Στο …παρά πέντε οι διαπραγματεύσεις με ανοικτά μέτωπα σε ασφαλιστικό και «κόκκινα δάνεια»

10.12.2015 17:40
Στο …παρά πέντε οι διαπραγματεύσεις με ανοικτά μέτωπα σε ασφαλιστικό και «κόκκινα δάνεια» - Media

Τα «κόκκινα δάνεια» και το Ασφαλιστικό παραμένουν τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με την Κυβέρνηση η οποία όμως εκτιμά  ότι έως αύριο θα υπάρχει μια σαφής εικόνα για το πού οδηγούνται οι συζητήσεις.

Τα «κόκκινα δάνεια» και το Ασφαλιστικό παραμένουν τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με την Κυβέρνηση η οποία όμως εκτιμά  ότι έως αύριο θα υπάρχει μια σαφής εικόνα για το πού οδηγούνται οι συζητήσεις.

Το θέμα για τα  κόκκινα δάνεια εστιάζεται στο γεγονός ότι συμπεριλαμβάνονται και αυτά των νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κάτι στο οποίο η κυβέρνηση διαφωνεί. Η άποψη της είναι να εξαιρεθούν από τη διαχείριση και την πώληση σε distress funds. Το κουαρτέτο όμως επιμένει να μην υπάρχουν εξαιρέσεις από τη διαδικασία αυτή.

Από την άλλη πλευρά περιθώριο αμοιβαίων συμβιβασμών υπάρχει για την διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων.

Για το ασφαλιστικό ο Κατρούγκαλος προέταξε την «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις και παρουσίασε το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμησης 700 εκατ. ευρώ από την συνταξιοδοτική δαπάνη. Για την αύξηση των εισφορών για δύο χρόνια, ο υπουργός δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών άκουσαν την εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης, αλλά δεν έχουν ακόμα αποφασίσει οριστικά αν την δέχονται ή την απορρίπτουν.   

Βέβαιη πάντως  θεωρείται η μείωση των επικουρικών συντάξεων, με την διαπραγμάτευση να αφορά κυρίως στο ύψος των επερχόμενων περικοπών, προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση για μη χρηματοδότηση του ΕΤΕΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό ή το ΑΚΑΓΕ. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο η μείωση στις επικουρικές θα ξεκινά από 8% από τα 120 ευρώ και πάνω και μπορεί να φτάσει ως 12% ή και 15% για τις καταβαλλόμενες επικουρικές άνω των 300 ευρώ.

Μειώσεις έρχονται και για τα εφάπαξ βοήθημα που μεσοσταθμικά εκτιμάται πως θα φτάνουν στο 10%. Παράλληλα, αναμένονται και νέες μειώσεις για το μέρισμα που εισπράττουν 280.000 δημόσιοι υπάλληλοι της τάξης του 30%. Μειωμένοι θα είναι και οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ τον επόμενο χρόνο, καθώς στο πλαίσιο της σταδιακής κατάργησής του, σχεδιάζεται η εφαρμογή νέων εισοδηματικών κριτηρίων, με στόχο την μείωση της σχετικής δαπάνης κατά 223 εκατ. ευρώ.

 Σε ότι αφορά το σχέδιο Σκουρλέτη να δοθεί το 100% του ΑΔΜΗΕ στο κράτος συναντά δυσκολίες. Οι θεσμοί συμφωνούν να κρατήσει το δημόσιο το 51%, αλλά θέλουν να ασκεί διοίκηση ο ιδιώτης με μειοψηφικό ποσοστό. Συμφωνούν επίσης να μην εισπράξει τίποτα επί τους παρόντος η ΔΕΗ που θα παραχωρήσει την θυγατρική της, αλλά να της καταβάλλεται σε βάθος χρόνου (πχ μια δεκαετία) ένα τίμημα. Ούτε το ποσό της απαίτησης της ΔΕΗ έχει προσδιορισθεί, αλλά τα 600 εκατομμύρια για τα οποία γινόταν λόγος παλαιότερα φαίνεται να ανήκουν και αυτά στο παρελθόν.

Για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ σε βάθος 30ετίας, πρέπει να συμφωνηθούν οι όροι υπό τους οποίους θα μεταβιβαστεί προς αξιοποίηση στο νέο Ταμείο η κρατική περιουσία.

Σύμφωνα με την συμφωνία της 12ης Ιουλίου, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σήμερα για το ΤΑΙΠΕΔ, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις δεν θα διατίθενται εξ ολοκλήρου για την πληρωμή του χρέους, αλλά τα μισά προορίζονται για την στήριξη των ελληνικών τραπεζών, ενώ από τα υπόλοιπα, τα μισά θα πηγαίνουν για το χρέος και τα άλλα μισά θα μένουν στην Ελλάδα για επενδύσεις ή και για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων.

Υπενθυμίζεται, ύστερα και από την γραπτή επισήμανση για τα προαπαιτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως όλα τα επιμέρους μέτωπα πρέπει να κλείσουν ως την Παρασκευή, όταν και θ’ αποχωρήσει το κλιμάκιο των Θεσμών. Εντωμεταξύ το Σαββατοκύριακο το ανώτατο κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, η Κεντρική Επιτροπή του θα συνεδριάσει εφ’ όλης της ύλης, άρα και για όσα πρέπει να συμφωνηθούν στα ανοικτά μέτωπα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 20:23