search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:43
MENU CLOSE

Συνάντηση της ΓΓΙΦ με τον Πρόεδρο της Βουλής

11.12.2015 17:26
Συνάντηση της ΓΓΙΦ με τον Πρόεδρο της Βουλής - Media
Την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Νίκο Βούτση και του παρουσίασε τις θέσεις της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και πώς αυτές μπορούν να εφαρμοστούν στη Ελληνικό Κοινοβούλιο.

 

Την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Νίκο Βούτση και του παρουσίασε τις θέσεις της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και πώς αυτές μπορούν να εφαρμοστούν στη Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η Γενική Γραμματέας επεσήμανε ότι η Ισότητα των Φύλων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ποιότητας της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε ζητήματα ανισότητας, τα οποία υποβαθμίζουν τις  γυναίκες και στην έξαρση των φαινομένων σεξισμού και ιδιαίτερα γλωσσικού σεξισμού στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, παρ’ ότι θα έπρεπε να είναι ανεπίτρεπτο να λαμβάνουν χώρα τέτοιου είδους συμπεριφορές μέσα στον κορυφαίο δημοκρατικό θεσμό της χώρας.

Η Γενική Γραμματέας πρότεινε στον Πρόεδρο της Βουλής μία σειρά μέτρων και παρεμβάσεων με σκοπό να εξαλειφθούν τέτοιες συμπεριφορές και να αποτελέσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο το πρότυπο μεταξύ των Ευρωπαϊκών αλλά και των Παγκόσμιων Κοινοβουλίων στην εφαρμογή της Ισότητας και της εξάλειψης των έμφυλων διακρίσεων.

Ενδεικτικά, προτάθηκε η τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής ώστε να συμπεριλαμβάνει την Ισότητα των Φύλων ως υποχρέωση που πρέπει να εφαρμόζει η Βουλή. Επιπλέον, ο σεξισμός και ο γλωσσικός σεξισμός να αποτελούν ανάρμοστη συμπεριφορά, να αναφέρονται ευκρινώς ως τέτοια  και να υπάρχουν κυρώσεις. Επίσης, οι εγκύκλιοι, οι δημοσιεύσεις και οι ανακοινώσεις της Βουλής πρέπει να αφορούν και τα δύο φύλα και ο λόγος που αρθρώνεται να είναι ο αντίστοιχος, αξιοποιώντας και την μελέτη της ΓΓΙΦ με θέμα την “Ένταξη της Ισότητας των Φύλων στη γλώσσα των διοικητικών εγγράφων” και τον “Οδηγό χρήσης μη σεξιστικής γλώσσας στα διοικητικά έγγραφα”.

Η Γενική Γραμματέας πρότεινε να γίνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια για την Ισότητα στο προσωπικό της Βουλής και στους/στις Βουλευτές-Βουλεύτριες, να δημιουργηθεί Επιτροπή παρακολούθησης της εφαρμογής της Ισότητας των Φύλων μέσα στη Βουλή και να αξιοποιηθεί το Κανάλι της Βουλής ώστε με πολλαπλούς τρόπους να ενημερώνει-ευαισθητοποιεί  την  ελληνική κοινή γνώμη στα θέματα ισότητας και άρσης των έμφυλων διακρίσεων. Επιπλέον, θεωρείται σκόπιμο να αναλάβει η Βουλή μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες για εκδηλώσεις για θέματα που αφορούν την ισότητα και τις έμφυλες διακρίσεις σε συνεργασία και με ευρωπαϊκά και διεθνή κοινοβούλια.

Τέλος, αναφερόμενη στην ισχύουσα εκλογική νομοθεσία και στην απαράδεκτη χαμηλή συμμετοχή γυναικών στην Βουλή και την κυβέρνηση, πρότεινε εν όψει της αλλαγής του εκλογικού νόμου να ληφθεί υπόψη και να κατοχυρωθεί η μεγάλη εκλογιμότητα γυναικών με συγκεκριμένες συνταγματικές ρυθμίσεις.

Ο Πρόεδρος της Βουλής  θεωρεί μείζονος σημασίας τα ζητήματα φύλου, ήδη η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης  και δεσμεύτηκε να συνεχιστεί η συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων για την προώθηση της  πραγματικής ισότητας. Χρειάζεται διαρκή προσπάθεια αλλά και εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών προκειμένου να υπάρξει δημοκρατική αναβάθμιση της  Βουλής σε θέματα Ισότητας και να αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα  των έμφυλων διακρίσεων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15