search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:24
MENU CLOSE

Επικράτησαν οι θέσεις της Μέρκελ για το προσφυγικό στο συνέδριο του κόμματός της

14.12.2015 20:25
Επικράτησαν οι θέσεις της Μέρκελ για το προσφυγικό στο συνέδριο του κόμματός της - Media

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε τελικά από τα μέλη του Συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) η πολιτική για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η οποία είχε αναδειχθεί σε κρίσιμο στοίχημα για την καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ.

 

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε τελικά από τα μέλη του Συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) η πολιτική για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η οποία είχε αναδειχθεί σε κρίσιμο στοίχημα για την καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ.

Στο κείμενο της απόφασης δεν γίνεται λόγος για «πλαφόν» στον αριθμό των προσφύγων που θα δεχτεί η Γερμανία, υπάρχει ωστόσο αναφορά στην ανάγκη να μειωθούν – καθώς «η συνέχιση της σημερινής κατάστασης μπορεί να επιβαρύνει ακόμη και ένα κράτος και μια κοινωνία όπως της Γερμανίας», όπως είπε η κυρία Μέρκελ -, αλλά και για την σημασία της ανάληψης ευρωπαϊκής και διεθνούς δράσης. Στο ψήφισμα επισημαίνεται μεταξύ άλλων η προτεραιότητα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενίσχυση της FRONTEX, η δίκαιη κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών και η αντιμετώπιση της δράσης των διακινητών προσφύγων.

Η ψηφοφορία για την προσφυγική πολιτική αποτελούσε την μοναδική ευκαιρία προκειμένου τα στελέχη της CDU να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους στην καγκελάριο, καθώς στο Συνέδριο δεν γίνεται φέτος ψηφοφορία για την επανεκλογή της κυρίας Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος. Η ίδια η καγκελάριος πάντως καταχειροκροτήθηκε, ενώ η διάρκειας 75 λεπτών ομιλία της χαρακτηρίστηκε ως «η πιο δυνατή» των τελευταίων ετών. «The boss is back» (το αφεντικό επέστρεψε), έγραψε χαρακτηριστικά η «Sueddeutsche Zeitung».

Τη θέση της Καγκελαρίου στήριξε και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αν και προειδοποίησε για τον κίνδυνο υπερβολικής επιβάρυνσης της χώρας, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ χαρακτήρισε την πρόταση του ψηφίσματος «ισορροπία μεταξύ της ανθρωπιστικής ευθύνης και της αποτροπής της υπερβολικής επιβάρυνσης».

Μεταξύ των αποφάσεων που ελήφθησαν σήμερα στο συνέδριο είναι και η αναγνώριση του δημοκρατικού Ισλάμ ως στοιχείου της Γερμανίας. «Οι μουσουλμάνοι που ζουν εδώ, αποτελούν σήμερα κομμάτι της Γερμανίας, όπως και το Ισλάμ που ασκείται στη βάση των ελεύθερων και δημοκρατικών αρχών μας», επισημαίνεται στο ψήφισμα. Σε ό,τι αφορά την συζήτηση για την μπούρκα, η CDU απορρίπτει την πλήρη κάλυψη σε δημόσιους χώρους χωρίς ωστόσο να ζητεί την απαγόρευση της μπούρκας που είχαν εισηγηθεί κορυφαία στελέχη του κόμματος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:21