search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:45
MENU CLOSE

Όταν ο Ανδρέου συναντά τον Ξυδάκη…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1895
17-12-2015
21.12.2015 11:25
Όταν ο Ανδρέου συναντά τον Ξυδάκη... - Media
Ζήτησα από τον φίλο συνθέτη Γιώργο Ανδρέου να μου πει δυο λόγια για τη συνεργασία του με τον Νίκο Ξυδάκη, που από χτες είναι το μουσικό γεγονός του χειμώνα, στο Θέατρο Καρέζη.
 
Ζήτησα από τον φίλο συνθέτη Γιώργο Ανδρέου να μου πει δυο λόγια για τη συνεργασία του με τον Νίκο Ξυδάκη, που από χτες είναι το μουσικό γεγονός του χειμώνα, στο Θέατρο Καρέζη. Ιδού το σημείωμά του: «Τον Νίκο Ξυδάκη τον γνώρισα στον ‘‘Σείριο’’ του Μάνου Χατζιδάκι, χειμώνα 1987-1988. Η παράσταση ήταν… υπερπαραγωγή: Σαββόπουλος, Παπάζογλου (με τον οποίο έπαιζα πιάνο), Ξυδάκης, Πορτοκάλογλου (με τους Φατμέ ακόμα), Δυνάμεις του Αιγαίου κι η ορχήστρα του Μάνου με Λέκκα, Πασπαλά, Λιούγκο και τον Χατζιδάκι να διευθύνει επί σκηνής. Ο Ξυδάκης με κάλεσε να παίξω στην ορχήστρα του, μετά το τέλος των συναυλιών στον ‘‘Σείριο’’. Γίναμε φίλοι. Συνεργάστηκα μαζί του ως ενορχηστρωτής, (συμ)παραγωγός και καλλιτεχνικός διευθυντής των δίσκων του ‘‘Κάιρο – Ναύπλιο – Χαρτούμ’’, ‘‘Ηλέκτρα’’, ‘‘Προς τον κύριον Γεώργιον Δε Ρώσση’’, ‘‘Τένεδος’’. Ο Ξυδάκης ‘‘ανταπέδωσε’’ κάνοντας την καλλιτεχνική επιμέλεια παραγωγής στον πρώτο μου δίσκο ‘‘Κορίτσι και γυναίκα’’ (με την Ελένη Τσαλιγοπούλου). Η εξέλιξη της καλλιτεχνικής μου διαδρομής (και οι υποχρεώσεις της) μας ‘‘χώρισαν’’ (δημόσια), η φιλία όμως κι η αμοιβαία εκτίμηση παρέμειναν αξίες σταθερές και για τους δυο μας. Και να που ήρθε η ώρα να ξανασυναντηθούμε, δυο δημιουργοί στην ίδια σκηνή, συνομιλώντας με τα τραγούδια μας, τους ήχους μας, τις μουσικές μας αγάπες κι ‘‘εμμονές’’. Στο θέατρο ‘‘Καρέζη’’ για τρεις παραστάσεις: η χτεσινή, στις 23 και στις 30 Δεκεμβρίου. Μαζί μας η εξαιρετική ερμηνεύτρια Κορίνα Λεγάκη. Συμπαραστέκονται στη σκηνή δυο σπουδαίοι μουσικοί: Η Βάσω Δημητρίου με τις κιθάρες της κι ο Δημήτρης Χουντής με τα πνευστά του. Στον ήχο ο Παν. Πετρονικολός. Σκηνογραφική επιμέλεια από τη Ματίνα Μέγγλα και φωτισμοί από τη Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου. Μην το ξεχάσω: θα παρουσιάσουμε και ανέκδοτο υλικό, τραγούδια από το (βαθύ)… συρτάρι μας!».
 
Θαύμασα, στο Μουσείο Φρυσίρα, και μπορείτε να το κάνετε κι εσείς έως τον Ιούλιο του 2016, στο κτήριο της Μονής Αστερίου 3, ένα μεγάλο αφιέρωμα στις Ευρωπαίες γυναίκες ζωγράφους – «Elles» – του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα από τις συλλογές του μουσείου. Με την έκθεση αυτή, που θα περιλαμβάνει τα έργα 67 δημιουργών, το μουσείο φιλοδοξεί να αποτίσει έναν μοναδικό φόρο τιμής στο φύλο που συντέλεσε σιωπηρά αλλά δυναμικά στη διαμόρφωση της σύγχρονης τέχνης βγαίνοντας από το περιθώριο.
Το έργο της Ιωάννας Καφίδα που δημοσιεύω είναι από τα αγαπημένα μου…
 
 
 
Θα διαβάσω το βιβλίο της Άντζελας Ζιούτη «Ο ήλιος στο πάτωμα», εκδόσεις Φερενίκη. Η ηρωίδα της λέει κάπου: «Στον παράδεισο πρέπει να πηγαίνουμε ζωντανοί». Τελικά τι είναι ο παράδεισος; Ένας νοητικός «τόπος», όπου δεν ζητάς τίποτε άλλο. Άκουσα τα καλύτερα!
 
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15