search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:32
MENU CLOSE

«Σκουπίδι» το κρατικό αξιόχρεο της Βραζιλίας!

16.12.2015 21:46
Fitch Solutions: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την ύφεση στην Ελλάδα - Media

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε το βραζιλιάνικο κρατικό αξιόχρεο στην κατηγορία των «σκουπιδιών», εν μέσω της κλιμάκωσης της πολιτικοοικονομικής κρίσης.

 

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε σήμερα το κρατικό αξιόχρεο της Βραζιλίας στην κατηγορία των «σκουπιδιών», επικαλούμενος στο σκεπτικό που περιέγραψε σε σχετική ανακοίνωσή του τις ανησυχίες για την οικονομική και πολιτική κρίση που απειλεί να οδηγήσει στην αποπομπή της προέδρου της γιγαντιαίας λατινοαμερικάνικης οικονομίας και να ακυρώσει τις προσπάθειες να μειωθεί το ογκώδες δημόσιο έλλειμμα.

Ο Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο της Βραζιλίας σε BB+ με αρνητική προοπτική λιγότερες από 24 ώρες μετά την απόφαση που έλαβε η Ντίλμα Ρουσέφ να υπάρχει χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016. Η κίνησή της παρέκαμψε τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής της, τον Ζουακίμ Λέβι, ο οποίος προώθησε ένα πακέτο μέτρων λιτότητας το οποίο έχει βρεθεί σε τέλμα λόγω της αντίστασης που προβάλλουν τα μέλη του Κογκρέσου.

Τα ομόλογα της Βραζιλίας που είναι αποτιμημένα σε δολάρια αλλά και το εθνικό νόμισμα, το ρεάλ, υπέστησαν μεγάλη πτώση εν μέσω μαζικών ρευστοποιήσεων μετά τη δεύτερη υποβάθμιση της χώρας στην κατηγορία των «σκουπιδιών» από έναν μεγάλο οίκο αξιολόγησης μέσα σε τρεις μήνες, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την προοπτική μιας οικονομίας η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την οξύτερη ύφεση των τελευταίων 25 ετών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει σήμερα τη νομιμότητα της διαδικασίας αποπομπής της προέδρου Ρουσέφ, μετά την έγκρισή της από μια ειδική επιτροπή στην οποία κυριαρχούσαν οι αντίπαλοί της την περασμένη εβδομάδα. Ο πρόεδρος της κάτω Βουλής Εντουάρντου Κούνια, ο οποίος επέτρεψε να ξεκινήσει η διαδικασία, είναι ανάμεσα στους υπόπτους της έρευνας για το σκάνδαλο στην κρατική επιχείρηση πετρελαίου Petrobras.

Μετά την ανακοίνωση της υποβάθμισης ο υπουργός Οικονομικών Λέβι είπε ότι η εξέλιξη είναι «σοβαρή» και δείχνει πως η κυβέρνηση δεν έχει πράξει όσα αναμένονταν. Παρέμεινε σιωπηλός όταν ερωτήθηκε εάν θα παραμείνει στον θώκο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:32