search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:16
MENU CLOSE

Η ισότητα των φύλων και η ενδυνάμωση των γυναικών στη Συμφωνία της 21ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή

17.12.2015 15:55
Η ισότητα των φύλων και η ενδυνάμωση των γυναικών στη Συμφωνία της 21ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή - Media

Το διάστημα 30 Νοεμβρίου έως 11 Δεκεμβρίου 2015 διεξήχθη στο Παρίσι η 21η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (γνωστή ως COP21: Conference of the Parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change).

 

Το διάστημα 30 Νοεμβρίου έως 11 Δεκεμβρίου 2015 διεξήχθη στο Παρίσι η 21η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (γνωστή ως COP21: Conference of the Parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change). Στη γαλλική πρωτεύουσα συμμετείχαν εκπρόσωποι 195 χωρών και η Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό την επίτευξη μίας συμφωνίας για μετάβαση σε κοινωνίες και οικονομίες με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και ικανές να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου σε ατμόσφαιρα ευφορίας ανακοινώθηκε η επίτευξη Συμφωνίας και η ιστορική στιγμή, η οποία ήλθε έξι χρόνια μετά την αποτυχία της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης και έπειτα από χρόνια εξαιρετικά επίπονων διαπραγματεύσεων, χαιρετίστηκε με επευφημίες.

Το κείμενο της τελικής Συμφωνίας είναι συνολικής έκτασης 31 σελίδων και διαρθρώνεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει έξι ενότητες, οι οποίες εκτείνονται σε 140 παραγράφους και αφορούν την υιοθέτηση της Συμφωνίας, τις συνεισφορές των Μερών σε εθνικό επίπεδο, τις αποφάσεις για την ενεργοποίηση της Συμφωνίας, τις δράσεις πριν το χρονικό ορόσημο του 2020, την εμπλοκή των φορέων που δεν αποτελούν μέρος της Συμφωνίας, καθώς και θέματα διοικητικής και οικονομικής διαχείρισης. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει το Παράρτημα με τα 29 Άρθρα της Συμφωνίας: http://unfccc.int/resource/docs/2015/cop21/eng/l09.pdf .

Τα θέματα ισότητας των φύλων δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από το κείμενο της τελικής Συμφωνίας μετά τη συντονισμένη δράση των αρμόδιων φορέων της διεθνούς κοινότητας. Πιο συγκεκριμένα, στο Προοίμιο της Συμφωνίας και πριν την έναρξη των Άρθρων υπάρχει ρητή αναφορά στη διάσταση του φύλου σε σχέση με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Στη δωδέκατη παράγραφο του Προοιμίου τα Μέρη της Συμφωνίας καλούνται να σεβαστούν, να προάγουν και να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ισότητα των φύλων και η ενδυνάμωση των γυναικών.

Είναι πλέον αποδεκτό διεθνώς ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι πιο ευάλωτες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καθώς τα στοιχεία για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι άκρως ανησυχητικά: το 80% των θυμάτων του κυκλώνα Sidr στο Μπαγκλαντές και το 61% των θυμάτων του κυκλώνα Nargis στη Μυανμάρ (Νοτιοανατολική Ασία) ήταν γυναίκες και κορίτσια. Από την άλλη, οι γυναίκες εξελίσσονται σε παράγοντες καινοτομίας μέσω της υιοθέτησης πρακτικών, οι οποίες προάγουν την οικολογική γεωργία σε τοπικό επίπεδο αμβλύνοντας τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων από την πρώτη στιγμή τάχθηκε στο πλευρό όλων των προσπαθειών για την ανάδειξη της διάστασης του φύλου και στο χώρο της κλιματικής αλλαγής και εκφράζει την ικανοποίησή της για την ευόδωση της κοινής προσπάθειας, όπως αποδεικνύεται από το συνοπτικό απολογισμό του έργου της.

Έξι περίπου μήνες πριν τη Διάσκεψη του Παρισιού, η Διεύθυνση Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. διέδωσε στις 18 Ιουνίου 2015 την Έκθεση Συμπερασμάτων του Συνεδρίου του Διεθνούς Οργανισμού Μετεωρολογίας με θέμα τη διάσταση του φύλου σε σχέση με τον καιρό και το κλίμα (Γενεύη, 5-7/11/2014). http://www.isotita.gr/index.php/news/2205 .

Επίσης η Γ.Γ.Ι.Φ. στήριξε έμπρακτα τη διεθνή έκκληση “Γυναίκες και Κλίμα” ενόψει της Διάσκεψης του Παρισιού: αφενός διέδωσε στην Ελλάδα τη συγκεκριμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με αποστολή σχετικού εγγράφου στη Βουλή των Ελλήνων, σε Ανεξάρτητες Αρχές, κρατικούς φορείς και κοινωνικούς εταίρους στη χώρα μας, και αφετέρου το μήνυμα της εκστρατείας, η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία των Γαλλικών Αρχών, αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Γ.Γ.Ι.Φ. στο διαδίκτυο, καθώς και στη σελίδα της Γ.Γ.Ι.Φ. στο facebook με θετική ανταπόκριση από τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες: http://www.isotita.gr/index.php/news/2323 .

Η Γ.Γ.Ι.Φ. υπέγραψε στη σχετική ηλεκτρονική φόρμα και ενημέρωσε αρμοδίως τα Υπουργεία Εξωτερικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας & Δικαιωμάτων των Γυναικών της Γαλλίας, τα οποία εξέφρασαν αμέσως τις θερμές τους ευχαριστίες για την έγκαιρη δραστηριοποίηση της Γ.Γ.Ι.Φ. υπέρ της εξεύρεσης συμφωνίας από όλες τις πλευρές για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και της αναγνώρισης του ρόλου των γυναικών στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, συμβάλλοντας έτσι στην ουσιαστική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών και στην ενδυνάμωση της θέσης του γυναικείου πληθυσμού στον πλανήτη.

Λίγες ημέρες πριν τη Διάσκεψη του Παρισιού COP21, η Γ.Γ.Ι.Φ. ανέδειξε την οριζόντια διάσταση της ισότητας των φύλων στο πλαίσιο της 38ης Γενικής Διάσκεψης του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού του Ο.Η.Ε. (UNESCO). Στις 12 Νοεμβρίου 2015 στην Ολομέλεια της Επιτροπής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών της 38ης Γενικής Διάσκεψης της UNESCO ο εκπρόσωπος της Γ.Γ.Ι.Φ. αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο γυναικείο πληθυσμό του πλανήτη, στην ανάγκη ένταξης της διάστασης του φύλου και στις πολιτικές περιβάλλοντος, ενώ ολοκλήρωσε την παρέμβασή του με αναφορά στην πρόσφατη συνεργασία της Γ.Γ.Ι.Φ. με τον Διεθνή Οργανισμό Μετεωρολογίας και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σε αυτό τον τομέα: http://www.isotita.gr/index.php/news/2347 .

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:15