26/05/2020 15:55:29

Στα μέσα της εβδομάδας η δόση, με περικοπές όμως στον ΕΟΠΠΥ

Στα μέσα της εβδομάδας η δόση, με περικοπές όμως στον ΕΟΠΠΥ - Media

 

Περί τα μέσα της εβδομάδας αναμένεται τελικά να εκταμιευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με διαρροές κύκλων των δανειστών, μετά και τα τελευταία μαντάτα που μιλάνε για «τρύπιο» προϋπολογισμό.

Κανονικά τα χρήματα ήταν να δοθούν την περασμένη  Παρασκευή αλλά μετά τις εξελίξεις περί νομοσχεδίου για το παράλληλο πρόγραμμα τα υπερεκτιμημένα έσοδα από ΦΠΑ  στον ηλεκτρονικό τζόγο  τα οποία φαίνεται να έφεραν  βαθύτερη ύφεση από αυτή που προβλέπεται στον προϋπολογισμό τίθεται πλέον θέμα  λήψης πρόσθετων μέτρων που αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ για το 2016 από τους πιστωτές !

Ακούγεται μάλιστα ότι  τώρα στο στόχαστρο μπαίνει ο  ΕΟΠΠΥ  με τους δανειστές να θέλουν χοντρό μαχαίρι στις αποζημιώσεις που δίνει ο Οργανισμός για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων του σε διαγνωστικά κέντρα που φτάνει το 40%.

Οι πιστωτές πιέζουν καθώς για το 2015 ο ΕΟΠΥΥ είχε προβλέψει για διαγνωστικές εξετάσεις να δαπανήσει 302 εκατ. ευρώ, αλλά οι πάροχοι έχουν απαιτήσεις που φτάνουν τα 510 εκατ. ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών πάντως  αντιπροτείνει η μείωση να διαμορφωθεί στο 22,5% για 51 ακριβές εξετάσεις και 5% για τις υπόλοιπες, ενώ αναμένεται να προχωρήσει και σε διαπραγματεύσεις αυτή την φορά με τα διαγνωστικά κέντρα ώστε να δεχθούν και αυτά με την σειρά τους μειώσεις στα τιμολόγια τους.

Την ίδια ώρα πάντως, το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει τα σενάρια περί αμφισβήτησης του προϋπολογισμού από τους δανειστές και αξίωσης για πρόσθετα μέτρα που αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ!!!

Πηγές των Βρυξελλών έλεγαν πάντως πως κατά την διάρκεια της αξιολόγησης -τον Ιανουάριο- θα κριθεί οριστικά εάν υπάρχει πράγματι «τρύπα» στον προϋπολογισμό και ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.