27/01/2020 15:44:26
1.4.2011

Σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής - Media

Στις πέντε κατηγορίες φυσικών προσώπων και εταιρειών που εκτιμάται ότι φοροδιαφεύγουν εκτενώς, στοχεύει ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών για την αύξηση των εσόδων.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει των κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, στο στόχαστρο του ΥΠΟΙΚ μπαίνουν1.150 επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ και 9.173 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΜΑΠ.

Στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής εντάσσεται και η σύσταση Ειδικής Ομάδα Παρακολούθησης Φορολογουμένων για την υποβολή δηλώσεων καθώς και Ειδικών  Συνεργείων Ελέγχου φορολογουμένων, που δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ.

Την ίδια ώρα ο ελεγκτικός μηχανισμός αναμένεται να εξετάσει διεξοδικά όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ δικηγόρων και συμβολαιογράφων, ένα συγκεκριμένο δείγμα ανά ΔΟΥ για την παρακολούθηση φορολογουμένων, με βάση τα εισοδήματά τους, όπως αυτά προκύπτουν από τα τεκμήρια διαβίωσης και το περιουσιολόγιο, για τα οικονομικά έτη 2008 - 2010, καθώς και όλα τα στοιχεία ΦΠΑ, ΑΕΠ, εισοδήματος, απόδοσης φόρων εξωχώριων εταιρειών από ΓΓΠΣ.

Παράλληλα, παραμένει ο στόχος για την καταβολή βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών από μία ευρεία γκάμα επαγγελματιών, όπως τραγουδιστές συμβολαιογράφοι, κάτοικοι του εξωτερικού με μεγάλη ακίνητη περιουσία, προμηθευτές σούπερ μάρκετ κ.α.

Στον αντίποδα, σχεδιάζεται η επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων, με τη θέσπιση του «Πιστοποιητικού Φορολογικής Συνέπειας», αλλά και τη σύσταση Υπηρεσίας Μεγάλων Φορολογουμένων.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.