search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:06
MENU CLOSE

Στις επάλξεις το ΚΚΕ και τη νέα χρονιά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1896
23-12-2015
27.12.2015 04:00
pame_0.jpg

Δύσκολη όσο και γεμάτη η χρονιά που φεύγει για το ΚΚΕ, με δύο εκλογικές μάχες στις οποίες το κόμμα ανέβασε κατά 1% τα ποσοστά του από το 2012.

 

Δύσκολη όσο και γεμάτη η χρονιά που φεύγει για το ΚΚΕ, με δύο εκλογικές μάχες στις οποίες το κόμμα ανέβασε κατά 1% τα ποσοστά του από το 2012, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνυόταν σε κυβέρνηση, διατηρώντας τα στο ακέραιο και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Το 2015 όμως είχε μεταξύ άλλων και ένα δημοψήφισμα στη μέση του καλοκαιριού, στο οποίο, ενώ υπήρξε τεράστια πόλωση μεταξύ όσων υποστήριζαν το «Ναι» και το « Όχι», το ΚΚΕ επέλεξε να καλέσει σε άκυρο, ως η μόνη πολιτική δύναμη που έπραξε κάτι τέτοιο.

Παράλληλα προειδοποίησε πως, είτε με τη μια επιλογή είτε με την άλλη, νέα μέτρα θα έρχονταν και ο ρόλος του δημοψηφίσματος ήταν ακριβώς αυτός. Να εκμαιεύσει δηλαδή μια ψευδεπίγραφη συναίνεση. Ακολούθησε ένα συμβούλιο πολιτικών

αρχηγών, στο οποίο ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ παρέστη για να δηλώσει την κάθετη διαφωνία του κόμματός του με οποιαδήποτε νέα συμφωνία με τους δανειστές, αλλά και ένα ακόμη προς το τέλος της χρονιάς. Στο δεύτερο, που είχε θέμα το ασφαλιστικό, το ΚΚΕ επέλεξε να μην πάρει μέρος, καθώς η θέση του είναι πάγια όσο και δημοσιευμένη, για όποιον θέλει να τη συμβουλευτεί.

Με το ΠΑΜΕ να πρωτοστατεί, η ΓΣΕΕ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα μέτρα. Η μαζικότητα των απεργιακών κινητοποιήσεων που στήριξε με όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ μπορεί να μη συγκρίνεται με εκείνη του διαστήματος 2010-2012, όμως ήταν σαφώς ένα «βήμα μπροστά» έπειτα από κινηματική νηνεμία σχεδόν τριών ετών.

Απεργία

Και τώρα; Το 2016 αναμένεται να μπει ακριβώς όπως φεύγει το τρέχον έτος. Με όσα συμφωνήθηκαν εκείνο το βράδυ της 12ης προς 13η Ιουλίου στις Βρυξέλλες να περνούν σταδιακά από τη Βουλή και «αιχμή» το ασφαλιστικό / συνταξιοδοτικό.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, αμέσως μετά το τέλος της προηγούμενης απεργίας, κάλεσε συνδικαλιστικές οργανώσεις, πρωτοβάθμια σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα να πάρουν νέα απόφαση για απεργία μέσα στον Ιανουάριο για το ασφαλιστικό.

Την ίδια ώρα τα στελέχη του Μετώπου βρίσκονται δίπλα στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα πεντάμηνα προγράμματα, αλλά και σε εκείνες των συνταξιούχων, οι οποίες το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνουν ακόμη περισσότερες. Οι κινητοποιήσεις μάλιστα δεν θα λείψουν ούτε τις ημέρες των γιορτών, καθώς τα σωματεία δέχονται συνεχώς καταγγελίες για περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν πληρώνουν για μήνες ή που δεν έχουν καταβάλει το δώρο.

Την Τρίτη η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε κινητοποιήσεις στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ αλλά και σε υποκαταστήματά της σε λαϊκές συνοικίες, απαιτώντας κανένα σπίτι να μη μείνει χωρίς ρεύμα. Κατήγγειλε μάλιστα πως «την ίδια ώρα που η διοίκηση της ΔΕΗ, υλοποιώντας την κυβερνητική πολιτική, προβαίνει σε μαζικές διακοπές ρεύματος, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ σχεδιάζει νέες εκπτώσεις στο ρεύμα που προορίζεται για τους επιχειρηματικούς ομίλους, νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια για το κεφάλαιο».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:06