search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:12
MENU CLOSE

Η στρατηγική για την ανάπτυξη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1896
23-12-2015
25.12.2015 04:00
pod_2312_007_cmyk.jpg
Ο ρόλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας και των συνεταιριστικών τραπεζών

 

Η ελάφρυνση του χρέους είναι ένας στρατηγικός στόχος στον οποίο ποντάρει η κυβέρνηση για την επιβίωση και σταθεροποίησή της σε ορίζοντα τετραετίας. Παράλληλα αποτελεί το νομιμοποιητικό επιχείρημα που παρέχει η κυβέρνηση στους 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας προκειμένου να ψηφίσουν το ασφαλιστικό όταν έρθει στη Βουλή, όσο επώδυνο κι αν είναι.

Αν ξεπεραστούν οι σκόπελοι του προσεχούς διμήνου (ασφαλιστικό, φορολογικό, πρώτη αξιολόγηση, «κόκκινα» δάνεια «νοικοκυραίων»), η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ανοίγει ο δρόμος για το «ξέφωτο», εφόσον πάρει την ελάφρυνση χρέους που επιδιώκει. Ήδη ο Τσίπρας έχει προαναγγείλει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2016. Ενισχυτικά προς το επιχείρημα της ρύθμισης του χρέους η κυβέρνηση πλέον αρχίζει και ξεδιπλώνει τον στρατηγικό της σχεδιασμό για την ανάπτυξη, του οποίου οι κεντρικοί άξονες συζητήθηκαν την περασμένη Πέμπτη σε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) – νέος αναπτυξιακός νόμος, ίδρυση Αναπτυξιακού Συμβουλίου, ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας.

 

Αναπτυξιακός φορέας

Κεντρικός πυλώνας αυτού του σχεδιασμού, λοιπόν, αναμένεται να είναι η δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία κατά πληροφορίες είναι ήδη δρομολογημένη. Βάση της θα αποτελεί το ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης), ενώ σε αρκετά μεταγενέστερο χρόνο θα μπει και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν φορέα – χρηματοπιστωτικό οργανισμό που θα χορηγεί δάνεια, αλλά δεν θα έχει χαρακτηριστικά τράπεζας, καθώς δεν θα δέχεται καταθέσεις. Το κεφάλαιο με το οποίο θα «προικοδοτηθεί» η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα προέλθει από δημόσιους πόρους και ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ) και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζεται γύρω στα 2 δισ. ευρώ.

Η χορήγηση δανείων θα προσανατολιστεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο συστημικό τραπεζικό σύστημα καθώς και στις λεγόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups), σε μια σειρά από τομείς που συνδέονται με την καινοτομία, την τεχνολογία και τον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για την ανάπτυξη, το οποίο αφενός να θέτει την κατεύθυνση, δηλαδή την ενίσχυση εκείνης της επιχειρηματικότητας που αξιοποιεί υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, καινοτομία, νέες τεχνολογίες και θα στρέφεται στις εξαγωγές, και αφετέρου να τη χρηματοδοτεί ή και να δίνει κατευθύνσεις προς τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα. Εξάλλου η Αναπτυξιακή Τράπεζα αναμένεται να συνενώνει υπό τη σκέπη της και μικρότερους αναπτυξιακούς φορείς, που λόγω της μεγάλης διασποράς τους δεν υπήρξαν αποτελεσματικοί, ενώ θα καταρτίζει και προγράμματα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη («Αυγή» της Κυριακής, 20.12.2015), η κυβέρνηση έχει απορρίψει τη λογική ότι η επιστροφή στην ανάκαμψη θα επέλθει από τη μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα φθηνού εργατικού δυναμικού ή σε φορολογικό παράδεισο και στον αντίποδα αυτής της λογικής θέλει να επενδύσει «στη στρατηγική της υψηλής προστιθέμενης αξίας δραστηριοτήτων που θα χρησιμοποιεί το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό».

Επιπλέον τονίζει ότι πρέπει να ενισχυθούν οι εξαγωγικές επιδόσεις προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, καθώς, όπως αναφέρει, η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται «την ιδέα ότι η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας είναι προϊόν εσωτερικής υποτίμησης».

 

Παράλληλο τραπεζικό σύστημα

Ειδικότερα για το κομμάτι της χρηματοδότησης παράγοντες που έχουν γνώση του σχεδιασμού παρατηρούν πως οι συστημικές τράπεζες δεν μπορούν από μόνες τους σε αυτή τη φάση να επιτελέσουν αναπτυξιακό ρόλο.

Ειδικότερα η κυβέρνηση θεωρεί ότι, ενόσω οι συστημικές τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία εξυγίανσης και εκκαθάρισης ουσιαστικά από τα βάρη των «κόκκινων» δανείων, δεν μπορούν να συμβάλουν αμέσως στη χορήγηση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και επομένως σε αρχική φάση δεν μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στη στήριξη της ανάπτυξης στον βαθμό των κυβερνητικών επιδιώξεων.

Υπενθυμίζεται ότι έως τα μέσα Φεβρουαρίου θα υπάρχουν ζητήματα ανοιχτά, καθώς έως τότε θα τρέξει νέα διαπραγμάτευση για τα «κόκκινα» δάνεια που εξαιρέθηκαν από τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο για την πώληση μη εξυπηρετούμενων (επιχειρηματικών) δανείων σε funds.

Την ίδια ώρα επιλέγεται η οδός της στήριξης των συνεταιριστικών τραπεζών σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έχει την εποπτεία τους. Η κυβέρνηση θέλει να δώσει νέα πνοή στις συνεταιριστικές τράπεζες απαλλάσσοντάς τις από τη φήμη που τις ακολουθεί από προηγούμενες δεκαετίες (πυρήνες μικροκομματικών επιδιώξεων κι εξυπηρετήσεων), προκειμένου να συμβάλουν στην ώθηση της ανάπτυξης σε περιφερειακό επίπεδο, όπου οι συστημικές τράπεζες συνήθως έχουν μειωμένο ενδιαφέρον.

Ως προς τα παραπάνω, είναι ενδεικτική η πρόσφατη αναφορά του Γιάννη Δραγασάκη στη Βουλή, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της ψήφισης του νόμου που τροποποίησε τον νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας (30.10.2015), όπου προανήγγειλε ουσιαστικά τον παραπάνω σχεδιασμό λέγοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να σκεφτεί με όρους «μιας νέας αρχιτεκτονικής του τραπεζικού μας συστήματος ευρύτερα, πρέπει να συζητήσουμε για έναν νέο ρόλο των τραπεζών σε σχέση με την κοινωνία και την ανάπτυξη».

Και συνέχισε μιλώντας για την ανάγκη να δημιουργηθεί «ένα συμπληρωματικό παράλληλο σύστημα χρηματοπιστωτικών μέσων που να καλύπτει ανάγκες στις οποίες οι συστημικές τράπεζες δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ανταποκριθούν». Από αυτή την άποψη, είπε, «έχει σημασία η στήριξη των συνεταιριστικών τραπεζών και της Τράπεζας Αττικής, έχει σημασία η δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και η αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που βοηθούν στην ενεργοποίηση εγχώριων πόρων και τη σύνδεση με τις διεθνείς δυνατότητες».

Το κατά πόσον αυτός ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί ως έχει ή θα συναντήσει εμπόδια από διάφορες πλευρές (τραπεζική αγορά, κουαρτέτο) μένει να αποδειχθεί στο μέλλον…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:12