search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:29
MENU CLOSE

«Κοντές» συντάξεις

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1896
23/12/2015
26.12.2015 04:00
«Κοντές» συντάξεις - Media

Μειωμένες συντάξεις θα παίρνουν όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2016, αφού οι νέες συντάξεις θα υπολογίζονται μειωμένες κατά 10-15% στο ποσοστό αναπλήρωσης για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά το 2016 ή στη χειρότερη περίπτωση για όσους έχουν αιτηθεί σύνταξη μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2015.

 

Μειωμένες συντάξεις θα παίρνουν όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2016, αφού οι νέες συντάξεις θα υπολογίζονται μειωμένες κατά 10-15% στο ποσοστό αναπλήρωσης για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά το 2016 ή στη χειρότερη περίπτωση για όσους έχουν αιτηθεί σύνταξη μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2015.

Έτσι οι νέες συντάξεις, που θα υπολογίζονται με βάση τα χρόνια ασφάλισης και τις ασφαλιστικές εισφορές, θα είναι μικρότερες από τις σημερινές. Να επισημανθεί ότι με βάση το νέο σύστημα συνταξιοδότησης οι συνταξιούχοι θα παίρνουν την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ και τη σύνταξη που θα προκύπτει από τις ασφαλιστικές εισφορές και το νέο ποσοστό αναπλήρωσης.

Προς το παρόν, πάντως, οι νυν συνταξιούχοι δεν θα πάρουν μειωμένη σύνταξη, γιατί θα υπάρξει η προσωπική διαφορά που θα καλύψει το κενό ανάμεσα στον παλιό και τον νέο τρόπο υπολογισμού, ώστε να μην υπάρξει μείωση των κύριων συντάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι η προσωπική διαφορά και το ύψος της αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κουαρτέτο, αλλά μάλλον οι θεσμοί έχουν αποδεχτεί την πρόταση της κυβέρνησης.

Νέα μελέτη, όμως, ετοιμάζει το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας με στόχο να πείσει τους δανειστές ότι η μείωση των κύριων συντάξεων δεν θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος. Αντίθετα, ένα γερό ψαλίδισμα στις αποδοχές των συνταξιούχων θα εντείνει την ύφεση στην ελληνική οικονομία, θα μειώσει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων από ασφαλιστικές εισφορές, αδυνατίζοντας έτσι τις οικονομικές αντοχές των συνταξιοδοτικών ταμείων.

Η μελέτη αναμένεται να κατατεθεί περί τις 8 Ιανουαρίου, οπότε ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα στείλει στους θεσμούς την πρόταση της κυβέρνησης. Το κείμενο που θα συμφωνηθεί θα τεθεί σε κοινωνικό διάλογο. Αν κατά τον κοινωνικό διάλογο προκύψουν ουσιώδεις διαφορές, θα γίνει νέα διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, ώστε να βρεθεί νέα συμφωνία, πράγμα που σημαίνει ότι το ασφαλιστικό θα κατατεθεί στη Βουλή περίπου στα μέσα Φεβρουαρίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρηθεί η μέση κύρια σύνταξη στα σημερινά πάνω-κάτω επίπεδα, δηλαδή γύρω στα 800 ευρώ, και να αυξηθούν κατά 1,5-2% οι εργοδοτικές εισφορές (πέραν των μειώσεων σε επικουρικές συντάξεις, ΕΚΑΣ, εφάπαξ, μερίσματα), ενώ οι δανειστές πιέζουν για μείωσή της στα 600-650 ευρώ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:27