search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:19
MENU CLOSE

Αιτία πολέμου το ασφαλιστικό

01.01.2016 04:00
kke-40.jpg

Σε ετοιμότητα ο Περισσός. Συνδικάτα και στελέχη ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη

 

Στην «ημερήσια διάταξη» μπαίνει από το νέο έτος η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού. Οι αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση έχουν ξεσηκώσει τα συνδικάτα, αλλά και το ΚΚΕ, που ρίχνει τα συνδικαλιστικά του στελέχη στη μάχη της προετοιμασίας της απεργίας.

Μπορεί να μην υπάρχει μέχρι στιγμής σχετική απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση για το ασφαλιστικό, όμως τόσο η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ πριν από την απεργία του Δεκεμβρίου όσο και εκείνη του ΠΑΜΕ μέσα στα Χριστούγεννα δείχνουν ότι όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη αναμέτρηση της κυβέρνησης με τα συνδικάτα.

Το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό είναι άλλωστε ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο για τους εργαζόμενους, που έχει προκαλέσει και στο παρελθόν τεράστιες κινητοποιήσεις. Χαρακτηριστικό είναι και το ότι, πριν από τις μαζικότατες συγκεντρώσεις της εποχής του μνημονίου, η μεγαλύτερη κινητοποίηση ήταν εκείνη του 2001 για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Τάσου Γιαννίτση, το οποίο η κυβέρνηση Σημίτη πήρε πίσω υπό την πίεση των αντιδράσεων.

Σύμφωνα μάλιστα με την ανακοίνωση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου:

«Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη, όπως πολλοί θεωρούν. Οι συντάξεις είναι η μια πλευρά προστασίας και αξιοπρεπούς ζωής μετά τον εργάσιμο βίο. Το ασφαλιστικό περιέχει όλο το πλαίσιο προστασίας κάθε εργάτη, κάθε εργαζόμενης, κάθε νέου. Είναι η ασφάλιση του μικρού παιδιού, τα εμβόλιά του. Είναι το φάρμακό μας όταν αρρωστήσουμε. Είναι το επίδομα ασθένειας, οι ιατρικές εξετάσεις, οι παροχές Υγείας και Πρόνοιας συνολικά. Είναι η προστασία της μητρότητας, με τα επιδόματα κυοφορίας και λοχείας. Είναι η προστασία μας στον επαγγελματικό κίνδυνο, στις επαγγελματικές ασθένειες, για να μη γινόμαστε θύματα εργοδοτικών εγκλημάτων».

Στην ίδια ανακοίνωση το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση πως «σκορπίζει σύγχυση για να δυναμώσει τη λογική του ‘‘διαίρει και βασίλευε’’ στους εργαζόμενους», ενώ προαναγγέλλει νέες μειώσεις στις συντάξεις, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των κοινωνικών παροχών στην Υγεία και την Πρόνοια.

Παράλληλα προειδοποιεί ότι κυβέρνηση και μεγάλοι επιχειρηματίες στον χώρο της Υγείας δρομολογούν «την αποχώρηση του κράτους και της εργοδοσίας από τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος», γεγονός που θα αποτελέσει «την έναρξη χρυσών δουλειών με ζεστό χρήμα για τα αρπακτικά των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των μεγαλεμπόρων της Υγείας».

Το ΠΑΜΕ τονίζει ότι χρειάζονται  αγώνες επιθετικοί, που θα στρέφονται «ενάντια στα συμφέροντα του κεφαλαίου, με σταθερό μέτωπο σε κυβέρνηση – Ε.Ε. – κεφάλαιο αλλά και στον νέο και παλιό κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ».

Οι δεκάδες ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν τον εργαζόμενο λαό και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να αγωνιστούν «για να αποτρέψουν το νέο έγκλημα, να αγωνιστούν για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της Υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:19