search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:25
MENU CLOSE

Ανατροπές στη φορολόγηση φέρνει ο νέος χρόνος – Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ

30.12.2015 09:01
Ανατροπές στη φορολόγηση φέρνει ο νέος χρόνος – Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ - Media

Ριζικές ανατροπές στη φορολόγηση των πολιτών σχεδιάζει το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2016, με στόχο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας το Έθνος, τη δικαιότερη κατανομή των βαρών και το χτύπημα της φοροδιαφυγής.

 

Ριζικές ανατροπές στη φορολόγηση των πολιτών σχεδιάζει το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2016, με στόχο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας το Έθνος, τη δικαιότερη κατανομή των βαρών και το χτύπημα της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας η ατζέντα περιλαμβάνει αλλαγές σε κλίμακα και συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα, φορολόγηση αδήλωτων εισοδημάτων, κατάργηση φοροαπαλλαγών, νέο φόρο ακινήτων με αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και ενεργοποίηση του περιουσιολογίου.

Οι έξι αλλαγές αφορούν σύμφωνα με το δημοσίευμα:

Νέα φορολογική κλίμακα. Από τον Φεβρουάριο του 2016 ανοίγει ο διάλογος για τη μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση για τη φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων που θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2016. Στις προθέσεις της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ είναι η επιστροφή σε μία ενιαία φορολογική κλίμακα με την οποία θα αθροίζονται και θα φορολογούνται όλα τα εισοδήματα. Το μέτρο θα αυξήσει κατά 300 εκατ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα καθώς θα επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι που έχουν εισοδήματα από πολλαπλές πηγές.

Κατάργηση φοροαπαλλαγών. Οι 716 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν στον προϋπολογισμό 3 δισ. ευρώ ετησίως θα εξεταστούν από μηδενική βάση. Μόνο στη φορολογία κεφαλαίου (ακινήτων κλπ) οι φοροαπαλλαγές κοστίζουν 426 εκατ. ευρώ. Οι κυριότερες από αυτές είναι οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς και τα αφορολόγητα όρια στη φορολογία κληρονομιών και γονικών παροχών. Στο πλαίσιο της δημιουργίας του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας οι φοροαπαλλαγές αναμένεται να «ψαλιδιστούν».

Ενοίκια. Θέσπιση της νέας κλίμακας φορολόγησης των ενοικίων με στόχο πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.

Νέος φόρος ακινήτων – αντικειμενικές αξίες. Οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να είναι μειωμένες σε μέσα επίπεδα κατά 45% στην Αττική και έως 39% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Όμως το Δημόσιο θα πρέπει να εισπράξει τα ίδια έσοδα, δηλαδή 2,65 δισ. ευρώ μέσω του ΕΝΦΙΑ. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν περισσότερο.

Φορολόγηση αδήλωτων εισοδημάτων – περιουσιολόγιο. Μετά τις γιορτές θα κατατεθούν τα νομοσχέδια για τη φορολόγηση και τη νομιμοποίηση του «μαύρου χρήματος» και το νέο Περιουσιολόγιο. Ο φόρος για την νομιμοποίηση κεφαλαίων θα υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων του έτους κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια. Όσοι μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους από το εξωτερικό στην Ελλάδα ή από το «στρώμα» θα έχουν σημαντική έκπτωση από το φόρο. Το Σεπτέμβριο του 2016 οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν το σύνολο της περιουσίας τους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Περιουσιακά στοιχεία που θα εντοπιστούν να μην έχουν δηλωθεί θα κατάσχονται και θα επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο της αξίας τους.

Πλαστικό χρήμα. Από τις αρχές του 2016 η Εφορία θα αναγνωρίζει πλέον μόνο δαπάνες που πραγματοποιούνται μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω τραπεζικής συναλλαγής. Αυτό σημαίνει ότι με κάρτες ή με τραπεζική συναλλαγή θα πρέπει να γίνονται οι αγορές καταναλωτικών ή μη αγαθών, οι πληρωμές για φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, ενοίκια, ιατρικά έξοδα, νοσήλια, βοηθητικό προσωπικό, ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ.Από το μέτρο θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι άνω των 75 ετών και οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και στα μηχανήματα POS.

Στα σχέδια του ΥΠΟΙΚ είναι από την 1η Ιανουαρίου 2016 να συνδεθούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες απευθείας με το σύστημα TAXIS, κατ΄ αρχάς πιλοτικά ορισμένοι κλάδοι, ύποπτοι για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και στη συνέχεια εντός του έτους, όλοι οι κλάδοι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:24