search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:59
MENU CLOSE

Εκατομμύρια άνθρωποι ακόμη θα απειληθούν από την πείνα το 2016

31.12.2015 19:26
Εκατομμύρια άνθρωποι ακόμη θα απειληθούν από την πείνα το 2016 - Media

Εκατομμύρια άνθρωποι ακόμη θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της έλλειψης τροφίμων και νερού στις αρχές του 2016, καθώς η ξηρασία και οι πλημμύρες καταστρέφουν σοδειές και θέτουν σε δοκιμασία τις ανθρωπιστικές οργανώσεις σε διεθνές επίπεδο που ήδη προειδοποιούν ότι δυσκολεύονται να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες.

 

Εκατομμύρια άνθρωποι ακόμη θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της έλλειψης τροφίμων και νερού στις αρχές του 2016, καθώς η ξηρασία και οι πλημμύρες καταστρέφουν σοδειές και θέτουν σε δοκιμασία τις ανθρωπιστικές οργανώσεις σε διεθνές επίπεδο που ήδη προειδοποιούν ότι δυσκολεύονται να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες.

Τα ακραία φαινόμενα που προκάλεσε φέτος το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, τα οποία τα Ηνωμένα Έθνη περιγράφουν ως τα χειρότερα των τελευταίων δύο δεκαετιών, σημειώθηκαν την ώρα που οι ένοπλες συρράξεις και οι διωγμοί ανάγκασαν 60 εκατομμύρια ανθρώπους –αριθμό χωρίς ιστορικό προηγούμενο– να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οργανώσεις αρωγής όπως η Όξφαμ, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) των Ηνωμένων Εθνών και η Care International επισημαίνουν ότι το διπλό αυτό χτύπημα, ο συνδυασμός των ακραίων καιρικών φαινομένων και των πολέμων, αυξάνουν τις ανάγκες σε ό,τι αφορά τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας και τη χρηματοδότηση και προσθέτουν ότι είναι κρίσιμο η βοήθεια να φθάσει σε ευάλωτες κοινότητες προκειμένου η κατάσταση να μη χειροτερέψει.

Στην Αιθιοπία, η κυβέρνηση εκτιμά πως 10,2 εκατομμύρια άνθρωποι, επί του συνολικού πληθυσμού των 94 εκατομμυρίων, θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια το 2016, εξαιτίας της ξηρασίας που επιτάθηκε από το φαινόμενο Ελ Νίνιο. Η κυβέρνηση της Παπούας Νέας Γουινέας υπολογίζει ότι τρεις στους επτά πολίτες της θα πληγούν από την ξηρασία.

«Εκατομμύρια άνθρωποι σε μέρη όπως η Αιθιοπία, η Αϊτή και η Παπούα Νέα Γουινέα ήδη βιώνουν τις συνέπειες της ξηρασίας και της καταστροφής σοδειών», επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Τζέιν Κόκινγκ, διευθύντρια του βρετανικού παραρτήματος της διεθνούς οργάνωσης αρωγής Όξφαμ, και τονίζει πως οι οργανώσεις έχουν φθάσει ήδη στα όρια των δυνατοτήτων τους, καθώς πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στις κρίσεις στην Συρία, το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη και δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε έκτακτες ανάγκες μεγάλης κλίμακας σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Το ΠΕΠ εκτίμησε ότι το 2015 περίπου 795 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονταν από τον λιμό, το 98% από τους οποίους ζει σε χώρες με αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η Κόκινγκ ανέφερε πως η Νότια Αφρική έχει ήδη κηρύξει αρκετές επαρχίες της σε κατάσταση καταστροφής εξαιτίας της ξηρασίας και το Μαλάουι εκτιμά πως 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια πριν από τον Μάρτιο.

Ο Οργανισμός Επισιτισμού και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών είχε προειδοποιήσει τον Μάρτιο ότι η εκδήλωση του φαινομένου Ελ Νίνιο θα είναι σφοδρή και εμφανίζεται να είναι το πιο έντονο των τελευταίων 18 ετών. Η κορύφωση του αναμένεται να σημειωθεί στις αρχές του 2016, λίγο πριν από την εποχή της συγκομιδής στη Νότια Αφρική. Υπάρχει κίνδυνος η συγκομιδή στις αρχές του 2016 να είναι ανεπαρκής.

Στη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Νικαράγουα, περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι ήδη χρειάζονται βοήθεια σε τρόφιμα, λόγω της ξηρασίας και τις απροσδόκητες σφοδρές βροχοπτώσεις, ενώ περισσότερες πλημμύρες αναμένονται τον Ιανουάριο, τόνισε η Κόκινγκ.

Το ΠΕΠ εκφράζει επίσης ανησυχίες για την κατάσταση στην Υεμένη, όπου οι οικογένειες στην εμπόλεμη πόλη Τάιζ, υποφέρουν από πείνα επί εβδομάδες. Σε όλη την χώρα εκτιμάται ότι 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι από τον συνολικό πληθυσμό των 24 εκατομμυρίων υποφέρουν από πείνα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15