search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:13
MENU CLOSE

ΓΓΙΦ: Φτωχότερο το Φεμινιστικό Κίνημα – «Έφυγε» η Καίτη Κωσταβάρα-Παπαρήγα

04.01.2016 11:18
ΓΓΙΦ: Φτωχότερο το Φεμινιστικό Κίνημα - «Έφυγε» η Καίτη Κωσταβάρα-Παπαρήγα - Media

Την Πέμπτη 31.12.2015 έφυγε από τη ζωή η Καίτη Κωσταβάρα-Παπαρήγα, μία σημαντικότατη προσωπικότητα του φεμινιστικού κινήματος της πατρίδας μας.

 

Την Πέμπτη 31.12.2015 έφυγε από τη ζωή η Καίτη Κωσταβάρα-Παπαρήγα, μία σημαντικότατη προσωπικότητα του φεμινιστικού κινήματος της πατρίδας μας.

Από τα χρόνια της μεταπολίτευσης, μέχρι και το τέλος της ζωής της, αγωνίστηκε επί σειρά ετών για την ισότητα των φύλων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Παράλληλα, υπήρξε επικεφαλής της Κίνησης Δημοκρατικών Γυναικών και της εθνικής αντιπροσωπείας, μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Αριστερών Φεμινιστριών, τη δεκαετία του 1990, και μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Λόμπι  Γυναικών.

Η Καίτη Κωσταβάρα-Παπαρήγα σπούδασε νομικά, πραγματοποιώντας και μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα εγκληματολογίας στην Ιταλία και  την Γαλλία. Επίσης, συμμετείχε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που συνέταξε το νόμο 1329/83, ο οποίος τροποποίησε το Οικογενειακό Δίκαιο.

Διετέλεσε συντονίστρια του Εθνικού Παρατηρητηρίου «Για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών», καθώς και συντάκτρια της πρώτης Εθνικής Έκθεσης για το ίδιο θέμα. Ήταν μέλος της Διυπουργικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών (2000-2004) και της Επιτροπής Έρευνας της Commission για τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρου εργασίας.

Ακτιβίστρια, επιστήμονας, ερευνήτρια, συγγραφέας πολλών βιβλίων, μελετών και άρθρων, η Καίτη Κωσταβάρα-Παπαρήγα, θα μείνει στη μνήμη μας, κυρίως ως μία μαχητική δικηγόρος -υπερασπίστρια των γυναικών θυμάτων βιασμού σε όλες τις σημαντικές δίκες που αναμείχθηκε το φεμινιστικό κίνημα της μεταπολίτευσης στη χώρα μας, αλλά και για σπουδαία δράση της σε όλα τα ζητήματα έμφυλης βίας.

Όπως αναφέρει και στο βιβλίο της Βιασμός -Το έγκλημα, η δίκη, ο νόμος και οι κοινωνικές αντιλήψεις

«…όσο θα υπάρχει ο φόβος του βιασμού δεν είναι δυνατό να προσδοκούμε ότι μπορεί να διαμορφωθεί Κοινωνία Δικαίου, όπου ο χαρακτηρισμός του φύλου δεν θα ασκεί καμία επίδραση για την αναγνώριση της συμβολής του κάθε ανθρώπου στην  ανάπτυξή της,  μια κοινωνία απαλλαγμένη από τις προδιαγραφές των στερεότυπων ρόλων.»

Η πλούσια παρακαταθήκη που μας αφήνει με το έργο και τη δράσης της, προσθέτει δύναμη, γνώση και ελπίδα στην αέναη  προσπάθειά μας  για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και την κοινωνική απελευθέρωση των γυναικών.

Καλό της ταξίδι.  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:12