search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:10
MENU CLOSE

«Φωτιά» στη Μέση Ανατολή από την κρίση Ιράν – Σαουδικής Αραβίας

04.01.2016 13:39
«Φωτιά» στη Μέση Ανατολή από την κρίση Ιράν - Σαουδικής Αραβίας  - Media

Νέες διαστάσεις πήρε η κρίση στις σχέσεις Ιράν – Σαουδικής Αραβίας, με την εμπλοκή πολλών γειτονικών κρατών που διέκοψαν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ τους, πυροδοτώντας φόβους για γενικευμένες συγκρούσεις Σουνιτών και Σιιτών στην ευρύτερη περιοχή.

 

Νέες διαστάσεις πήρε η κρίση στις σχέσεις Ιράν – Σαουδικής Αραβίας, με την εμπλοκή πολλών γειτονικών κρατών που διέκοψαν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ τους, πυροδοτώντας φόβους για γενικευμένες συγκρούσεις Σουνιτών και Σιιτών στην ευρύτερη περιοχή.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν σήμερα πως υποβαθμίζουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν και πως επιβάλλουν περιορισμούς στον αριθμό των ιρανών διπλωματών που είναι διαπιστευμένοι στη χώρα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.

Το Μπαχρέιν ανακοίνωσε επίσης ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, μια ημέρα αφού η γείτων και σύμμαχός του Σαουδική Αραβία διέκοψε επίσης τις σχέσεις με την Τεχεράνη

Ακολούθησε το Σουδάν που ανακοίνωσε και αυτό ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν.

Το περασμένο Σάββατο, ακριβώς μία εβδομάδα μετά τον θάνατο του αντάρτη ηγέτη Ζάχραν Αλούς, η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε τον εμβληματικό σιίτη ιερωμένο Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ, προκαλώντας την ανάφλεξη του σιιτικού κόσμου και την πυρπόλυση της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη.

 

Μία μέρα μετά, η σουνιτική μοναρχία του Κόλπου διέκοπτε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν, τερματίζοντας αυτό που είχε αρχίσει να μοιάζει με προσέγγιση ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, τις δύο ιδεολογικά αντίπαλες ισλαμικές περιφερειακές δυνάμεις που ανταγωνίζονται για την επέκταση της επιρροής τους στην περιοχή, σε μία αναγκαστική συμμαχία απέναντι στην κοινή απειλή που συνιστά το Ισλαμικό Κράτος.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από τη Δύση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν στην απόφαση της Σαουδικής Αραβίας για τη διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με το Ιράν ζητώντας προσήλωση στη διπλωματία και καλώντας τους ηγέτες της περιοχής να προχωρήσουν σε θετικά βήματα για την άμβλυνση των εντάσεων.

Έκκληση για άμβλυνση των εντάσεων απηύθυναν επίσης Γερμανία η Γαλλία

Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε το Ριάντ και την Τεχεράνη να κάνουν τα πάντα “για την αποκατάσταση των σχέσεών τους” και προέβλεψε ότι “οι εξελίξεις” στη Σαουδική Αραβία θα ληφθούν υπόψη στις αποφάσεις για τις εξαγωγές όπλων προς τη χώρα αυτή.

“Καλούμε τις δύο χώρες να εκμεταλλευτούν όλες τις ευκαιρίες για να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Αντιδρώντας στη διακοπή από το Ριάντ των διπλωματικών του σχέσεων με την Τεχεράνη, η Γαλλία κάλεσε και αυτή σήμερα τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν να περιορίσουν την ένταση.

“Χρειάζεται να επαγρυπνούμε γι’αυτό που συμβαίνει μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν”, δήλωσε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ σε δημοσιογράφους.

“Η Γαλλία καλεί και τις δύο πλευρές να περιορίσουν την ένταση”, πρόσθεσε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:08