08/12/2019 16:26:21

«Τραβάει το σχοινί» η Σαουδική Αραβία – Τερματίζονται αεροπορικές συνδέσεις και εμπορικοί δεσμοί με το Ιράν

«Τραβάει το σχοινί» η Σαουδική Αραβία – Τερματίζονται αεροπορικές συνδέσεις και εμπορικοί δεσμοί με το Ιράν - Media

 

Τον τερματισμό όλων των αεροπορικών συνδέσεων και των εμπορικών δεσμών με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Άντελ αλ Τζουμπέιρ, σηματοδοτώντας το βάθεμα της ρήξης στις σχέσεις του Ριάντ και της Τεχεράνης, ενώ απαίτησε το Ιράν να «συμπεριφερθεί σαν φυσιολογική χώρα» για να αποκατασταθούν οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις. Όλα αυτά τη στιγμή που όλη η Μέση Ανατολή έχει πάρει «φωτιά» από τη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Τζουμπέιρ κατέστησε την Τεχεράνη υπεύθυνη για την κλιμάκωση της έντασης μετά την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Σέιχ Νιμρ αλ Νιμρ το Σάββατο, τον οποίο ο επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας χαρακτήρισε τρομοκράτη.

Διαμηνύοντας ότι το Ριάντ θα αντιδράσει στην «ιρανική επιθετικότητα», ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Τεχεράνη πως έχει στείλει μαχητές σε αραβικά κράτη και ότι απεργάζεται συνωμοσίες για επιθέσεις στο έδαφος του σουνιτικού βασιλείου και γειτονικών κρατών του Κόλπου.

«Δεν υπάρχει καμιά κλιμάκωση από μέρους της Σαουδικής Αραβίας. Οι κινήσεις μας είναι όλες σε αντίδραση στις ιρανικές κινήσεις», υποστήριξε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ριάντ. «Είναι οι Ιρανοί που πήγαν στον Λίβανο. Είναι οι Ιρανοί αυτοί οι οποίοι έστειλαν την Δύναμη Κουντς και τους Φρουρούς της Επανάστασης μέσα στη Συρία», συνέχισε ο Άντελ αλ Τζουμπέιρ, αναφερόμενος σε μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Πάντως, όπως διευκρίνισε ο ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, οι Ιρανοί προσκυνητές θα εξακολουθήσουν να είναι ευπρόσδεκτοι στην Μέκκα και την Μεδίνα για προσκύνημα.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε πλήρως τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν την Κυριακή, μετά τις εφόδους Ιρανών διαδηλωτών σε διπλωματικές της αποστολές στο ιρανικό έδαφος, εξοργισμένοι για την εκτέλεση 47 ανθρώπων στο σουνιτικό βασίλειο, μεταξύ των οποίων ήταν ο επιφανής σιίτης ιερωμένος Νιμρ αλ Νιμρ.

Κατά τον Τζουμπέιρ το Ριάντ είχε δίκιο που εκτέλεσε τον Νιμρ διότι ο σιίτης ιερωμένος «υποκινούσε ταραχές, οργάνωνε πυρήνες, τους προμήθευε όπλα και χρήματα». «Θα έπρεπε να μας επικροτούν, όχι να μας επικρίνουν» για τις εκτελέσεις των 47, υποστήριξε ακόμη ο επικεφαλής της διπλωματίας της Σαουδικής Αραβίας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.