search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:40
MENU CLOSE

Ο κινέζικος δράκος νοσεί – Μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια, τριγμοί στις διεθνείς χρηματαγορές

07.01.2016 15:24
Ο κινέζικος δράκος νοσεί - Μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια, τριγμοί στις διεθνείς χρηματαγορές - Media

Τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία έχουν προκαλέσει οι ανησυχίες για το μέλλον της οικονομίας της Κίνας.

Τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία έχουν προκαλέσει οι ανησυχίες για το μέλλον της οικονομίας της Κίνας.

Οι χρηματιστηριακές συναλλαγές διακόπηκαν για δεύτερη φορά μέσα σε στη ίδια εβδομάδα στην Κίνα 30 λεπτά μετά το άνοιγμα των αγορών όταν οι τιμές των μετοχών κατρακύλισαν κατά περισσότερο από 7% προκαλώντας την αυτόματη διακοπή των συναλλαγών. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα επιτάχυνε την υποτίμηση του γιουάν στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2011, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των κινεζικών εξαγωγών απέναντι στην μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση της δραστηριότητας της κινεζικής οικονομίας.

Τα χρηματιστήρια της Σανγκάης και του Σεντζέν σταμάτησαν τη λειτουργία τους μετά την πτώση κατά 7,32% και 8,35% των χρηματιστηριακών δεικτών με τη λειτουργία του μηχανισμού αυτόματης διακοπής των συναλλαγών.

Παράλληλα η Ρυθμιστική Αρχή επέβαλε περιορισμούς στην πώληση μετοχών.

Στο μεταξύ τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας, που είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο, μειώθηκαν κατά 107,9 δισεκ. δολάρια το Δεκέμβριο στα 3,33 τρισεκ. δολάρια, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ιστορικά μηνιαία πτώση τους, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, τα συναλλαγματικά αποθέματα αναμένονταν να διαμορφωθούν στα 3,40 τρισεκ. δολάρια. Το 2015, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας μειώθηκαν κατά 512,66 δισεκ. δολάρια, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ιστορικά ετήσια πτώση.

Η αξία των αποθεμάτων της Κίνας σε χρυσό διαμορφώθηκε στα 60,19 δισεκ. δολάρια στα τέλη Δεκεμβρίου, συγκριτικά με 59,52 δισεκ. δολάρια στα τέλη Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της η κεντρική τράπεζα της Κίνας.

Τα αποθέματα της Κίνας στο ΔΝΤ υποχώρησαν στα 4,55 δισεκ. δολάρια από τα 4,60 δισεκ. τον προηγούμενο μήνα. Η χώρα κατείχε 10,28 δισεκ. δολάρια σε Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDR) του ΔΝΤ στο τέλος του προηγούμενου μήνα, συγκριτικά με 10,18 δισεκ. δολάρια στα τέλη Νοεμβρίου.

Η κινεζική «γρίπη» σπέρνει ρίγη στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές

Σε πτωτική τροχιά παρέμεναν οι ευρωπαϊκές μετοχές λόγω των εξελίξεων στην Κίνα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 και ο δείκτης blue chip της ευρωζώνης Euro STOXX κατέγραφαν στις 13:25 ώρα Ελλάδας απώλειες περίπου 3,3%. Ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά 3,6%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατά 2,7%.

Οι δείκτες DAX και FTSEurofirst κινούνταν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τις αρχές Οκτωβρίου, με τον DAX να βρίσκεται περίπου 20% χαμηλότερα από το ιστορικά υψηλό επίπεδο στο οποίο ανήλθε τον Απρίλιο του 2015.

Οι ρευστοποιήσεις οδήγησαν ανοδικά το δείκτη μεταβλητότητας Euro Stoxx 50, που σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη των 4 μονάδων στο υψηλότερο επίπεδό του από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας αιφνιδίασε για άλλη μια φορά τις αγορές καθορίζοντας την μέση ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος, γνωστού και ως ρενμίνμπι, στα 6,5646 γιουάν ανά δολάριο, στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Μάρτιο του 2011.

Οι συναλλαγές στις χρηματιστηριακές αγορές της Κίνας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, ανεστάλησαν για το υπόλοιπο της ημέρας περίπου μισή ώρα μετά το σημερινό τους άνοιγμα καθώς ενεργοποιήθηκε για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα ο μηχανισμός αυτόματης διακοπής των συναλλαγών.

Οι αναλυτές έχουν εκφράσει φόβους ότι η γρήγορη υποτίμηση του γιουάν θα μπορούσε να σημαίνει ότι η κινεζική οικονομία είναι πιο αδύναμη απ’ ό,τι εκτιμάται.

Οι ανησυχίες για την Κίνα έπλητταν ιδιαιτέρως τις μετοχές των μεταλλευτικών εταιριών, καθώς η Κίνα είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές μετάλλων στον κόσμο, με την Anglo American να υποχωρεί κατά 10% και την Glencore κατά 5,3%.

Οι εταιρίες που εξάγουν στην Κίνα, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, επίσης σημείωναν απώλειες, με την μετοχή της BMW να υποχωρεί κατά 4,7%, ενώ οι χρηματοοικονομικές μετοχές με έκθεση στις αναδυόμενες αγορές στην Κίνα δέχονταν πιέσεις, με την Standard Chartered και την Aberdeen Asset Management να καταγράφουν αντίστοιχα απώλειες 2,9% και 6,6%.

«Η έκταση της επιβράδυνσης στην Κίνα σίγουρα αποτελεί ανησυχία. Το επενδυτικό κλίμα είναι πολύ εύθραυστο αυτή τη στιγμή», σχολίασε ο Τέρι Τόρισον, γενικός διευθυντής στην McLaren Securities.

Στον αντίποδα, άνοδο 3,4% κατέγραφε η μετοχή της δανεζικής εταιρίας κοσμημάτων Pandora μετά την ανακοίνωση αύξησης κατά 40% των εσόδων του 2015 και των σχεδίων για άνοιγμα καταστημάτων τα επόμενα χρόνια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:38