search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 00:56
MENU CLOSE

Μέρκελ: «Θα απελαύνονται από τη χώρα όσοι πρόσφυγες καταδικάζονται ακόμη και με αναστολή»

09.01.2016 15:00
Μέρκελ: «Θα απελαύνονται από τη χώρα όσοι πρόσφυγες καταδικάζονται ακόμη και με αναστολή»  - Media

Την ώρα που η καγκελάριος έκανε τη δήλωση αυτή, στην Κολωνία ακροαριστεροί και ναζιστές έκαναν ξεχωριστές  πορείες στους δρόμους της πόλης

 

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τάχθηκε σήμερα υπέρ της αυστηροποίησης της νομοθεσίας που αφορά τις απελάσεις προσφύγων που έχουν αιτηθεί άσυλο στη χώρα αλλά καταδικάζονται από γερμανικά δικαστήρια για διάφορα αδικήματα, ακόμη και αν η καταδίκη αυτή είναι με αναστολή.

“Αν οι πρόσφυγες διέπραξαν ένα αδίκημα”, αυτό “θα πρέπει να έχει συνέπειες (…) αυτό σημαίνει ότι το δικαίωμα (παραμονής τους στη Γερμανία) θα πρέπει να τερματίζεται αν καταδικαστούν σε φυλάκιση ή ακόμη και με αναστολή”, είπε η καγκελάριος, με αφορμή τις επιθέσεις εναντίον γυναικών που σημειώθηκαν τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς στην Κολονία.

Η ηγεσία του συντηρητικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Μέρκελ, που συνεδρίασε σήμερα στο Μάιντς, συμφώνησε να ζητήσει να ανακαλείται η χορήγηση ασύλου στην περίπτωση καταδίκης για κάποιο αδίκημα. Το ζήτημα αυτό ωστόσο θα πρέπει να συζητηθεί με το συγκυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

“Είναι σημαντικό εκεί όπου δεν επαρκεί ο νόμος, να τροποποιηθεί”, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Άγγελα Μέρκελ η οποία θεωρεί ότι αυτό είναι “προς το συμφέρον της μεγάλης πλειονότητας των προσφύγων”.

Με βάση τη γερμανική νομοθεσία, ένας άνθρωπος στον οποίο έχει χορηγηθεί άσυλο μπορεί να απελαθεί από τη Γερμανία εφόσον έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών, υπό τον όρο όμως ότι η ζωή του ή η υγεία του δεν θα διατρέξουν κίνδυνο στη χώρα καταγωγής του.

379 μηνύσεις, σχεδόν οι μισές αφορούν σε σεξουαλική επίθεση

Ο αριθμός των μηνύσεων που έχουν κατατεθεί για τις βιαιότητες της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία έφθασε τις 379 και οι ύποπτοι είναι κυρίως “αιτούντες άσυλο” ή “παράνομοι μετανάστες”, ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία.
Περί το 40% των μηνύσεων αφορούν σεξουαλικές επιθέσεις, διευκρίνισε η αστυνομία.
“Τα πρόσωπα τα οποία ερευνά η αστυνομία κατάγονται στην πλειοψηφία τους από τη Βόρεια Αφρική. Στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι αιτούντες άσυλο ή άτομα που βρίσκονται παράνομα στη Γερμανία”, εξήγησε η αστυνομία της Κολωνίας προσθέτοντας ότι “οι έρευνες για να διαπιστωθεί εάν και σε ποιο βαθμό τα πρόσωπα αυτά έχουν σχέση με τα αδικήματα που διαπράχθηκαν τη νύκτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς συνεχίζονται”.
Περισσότεροι από εκατό αστυνομικοί συμμετέχουν την έρευνα για τις βιαιότητες στην πλατεία ανάμεσα στο κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και τον καθεδρικό ναό της Κολωνίας.
Οι έντονες επικρίσεις για την ανικανότητα της αστυνομίας να προστατεύσει τις γυναίκες που έπεσαν θύματα σεξουαλικών επιθέσεων προκάλεσε την αποπομπή του αρχηγού της αστυνομίας της Κολωνίας Βόλφγκανγκ Αλμπερς.

Πορείες στην Κολωνία

Διαδηλώσεις ακροδεξιών και αριστερών οργανώσεων βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στην Κολονία, στον απόηχο των αποκαλύψεων για τις μαζικές επιθέσεις εναντίον γυναικών και αστυνομικών τη νύχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στην πόλη.

Η μία διαδήλωση διοργανώνεται από το ισλαμοφοβικό κίνημα «Pegida» με την συμμετοχή του ακροδεξιού κόμματος «Pro Koeln» και μελών εξτρεμιστικών οργανώσεων της περιοχής, με το σύνθημα «η Pegida προστατεύει».

Η «αντι-διαδήλωση» διοργανώνεται από τις ομάδες «Η Κολονία αντιστέκεται», υπό το γενικό σύνθημα «Όχι στο ρατσιστικό μίσος! Όχι στην σεξουαλική βία!».

Περίπου 1.700 αστυνομικοί συμμετέχουν στην επιχείρηση περιφρούρησης των δύο συγκεντρώσεων.

Γυναίκες: «Το όχι σημαίνει όχι»

Εκατοντάδες γυναίκες συγκεντρώθηκαν σήμερα στα σκαλιά του καθεδρικού ναού της Κολονίας για να διαμαρτυρηθούν για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς στην πόλη αυτή, στις οποίες σύμφωνα με τους μάρτυρες εμπλέκονται πολλοί νέοι “αραβικής ή βορειοαφρικανικής καταγωγής”.

Οι γυναίκες κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως “Το όχι σημαίνει όχι. Αυτοί είναι οι νόμοι μας. Μείνετε μακριά μας” και “Όχι στη βία εναντίον γυναικών, είτε στην Κολονία, είτε στη γιορτή μπύρας, είτε στην κρεβατοκάμαρα”. Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου πολλές είχαν σφυρίχτρες ή χτυπούσαν κατσαρόλες.

“Θέλουμε και πάλι να αισθανθούμε ασφάλεια (…) Είμαι εδώ για όλες τις μητέρες, τις κόρες, τις εγγονές, τις γιαγιάδες που θέλουν να κυκλοφορούν με ασφάλεια”, εξήγησε η Μαρτίνα Σούμεκερς, η 57χρονη μουσικός που οργάνωσε την κινητοποίηση.

Το απόγευμα αναμένεται να γίνει στην Κολονία μια διαδήλωση του ακροδεξιού ισλαμοφοβικού κινήματος Pegida στην οποία, σύμφωνα με την αστυνομία, αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 1.000 άνθρωποι.

Άλλοι τόσοι πάντως ήταν οι αριστεροί αντιδιαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην απέναντι πλευρά της κεντρικής πλατείας της Κολονίας, κρατώντας πανώ με συνθήματα όπως “Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι” και “Ο φασισμός δεν είναι άποψη, είναι έγκλημα”.

Στην πλατεία αυτή, ανάμεσα στον Καθεδρικό και τον σιδηροδρομικό σταθμό, σημειώθηκαν τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς πολλές επιθέσεις σε βάρος γυναικών. Το περιοδικό Spiegel έγραψε ότι έχουν γίνει ήδη περίπου 200 καταγγελίες, οι δύο από τις οποίες για βιασμό.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία έχει ταυτοποιήσει 32 υπόπτους, από τους οποίους οι 22 έχουν αιτηθεί άσυλο στη Γερμανία. Τα επεισόδια αυτά, αλλά και η αδράνεια της αστυνομίας, έχουν προκαλέσει σάλο σε όλη τη χώρα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 00:48