search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:52
MENU CLOSE

Πούτιν: Πρόωρο να πούμε για άσυλο στον Ασάντ

12.01.2016 10:32
Πούτιν: Πρόωρο να πούμε για άσυλο στον Ασάντ - Media

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκτιμά πως είναι πρόωρο να μιλήσουμε για χορήγηση ασύλου του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Ρωσία, λέγοντας ταυτόχρονα πως ο σύρος σύμμαχός του έκανε “πολλά λάθη” στη συριακή σύγκρουση.

 

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκτιμά πως είναι πρόωρο να μιλήσουμε για χορήγηση ασύλου του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Ρωσία, λέγοντας ταυτόχρονα πως ο σύρος σύμμαχός του έκανε “πολλά λάθη” στη συριακή σύγκρουση.

Ερωτηθείς από τη γερμανική εφημερίδα Bild για το ενδεχόμενο χορήγησης ασύλου στη Ρωσία στον σύρο πρόεδρο σε περίπτωση που ηττηθεί στις εκλογές, ο Πούτιν δήλωσε “πως είναι πρόωρο να πούμε”.

“Κατ΄αρχήν, πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στον συριακό λαό να αποφανθεί. Και σας διαβεβαιώνω πως αν όλα εξελιχθούν δημοκρατικά, ίσως ο Άσαντ να μην χρειαστεί να εγκαταλείψει τη χώρα. Και ότι δεν θα έχει σημασία αν είναι πρόεδρος ή όχι”, συνεχίζει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη συνέντευξη αυτή που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο διεθνής οδικός χάρτης για τη διευθέτηση της σύγκρουσης που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προβλέπει τη διεξαγωγή ενδοσυριακών συνομιλιών τον Ιανουάριο, μεταβατική κυβέρνηση σε έξι μήνες και εκλογές σε 18 μήνες.

Ο Πούτιν επανέλαβε την υποστήριξή του στη Δαμασκό δηλώνοντας ωστόσο πως ο Μπασάρ αλ-Άσαντ έκανε “πολλά λάθη στη διάρκεια της σύγκρουσης”, που έχει προκαλέσει περισσότερους από 260.000 θανάτους και εκατομμύρια εκτοπισμένους από το 2011.

“Γνωρίζουμε εσείς και εγώ πως η σύγκρουση δεν θα είχε αποκτήσει τέτοιο εύρος αν από την αρχή δεν τροφοδοτούνταν από το εξωτερικό με τεράστιες ποσότητες χρήματος, όπλων και μαχητών”, είπε ο ρώσος πρόεδρος.

“Ο Άσαντ δεν επιδιώκει την καταστροφή του ίδιου του λαού του. Μάχεται εναντίον εκείνων που στήνονται απέναντί του με τα όπλα στο χέρι”, πρόσθεσε.

Ο ρώσος πρόεδρος επανέλαβε πως η ρωσική Πολεμική Αεροπορία, που ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου μια εκστρατεία βομβαρδισμών σε υποστήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων, παρέχει επίσης αεροπορική υποστήριξη σε αντάρτες που μάχονται κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

“Μιλάμε για εκατοντάδες, για χιλιάδες ενόπλους που μάχονται το ΙΚ. Υποστηρίζουμε τον στρατό του Άσαντ και την αντιπολίτευση. Ορισμένοι το έχουν ήδη παραδεχθεί δημόσια, άλλοι προτιμούν να σιωπούν, όμως η δουλειά συνεχίζεται”, δήλωσε χωρίς να διευκρινίζει για ποια αντάρτικη ομάδα πρόκειται.

Οι σύροι αντάρτες, κυρίως εκείνοι του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, διαψεύδουν κάθε συνεργασία με τους Ρώσους και κατηγορούν, αντίθετα, τον ρωσικό στρατό ότι βομβαρδίζει τις θέσεις τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:50