search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:39
MENU CLOSE

Απόφαση κόλαφος! Οι εργοδότες μπορούν να παρακολουθούν τα εταιρικά e-mail των εργαζομένων!

13.01.2016 12:27
Απόφαση κόλαφος! Οι εργοδότες μπορούν να παρακολουθούν τα εταιρικά e-mail των εργαζομένων! - Media
Απόφαση που μπορεί να φέρει τα… πάνω-κάτω στη σχέση εργαζομένων-εργοδοτών ήρθε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οποία οι εργοδότες μπορούν να παρακολουθούν τα εταιρικά e-mail των υφισταμένων τους.

 

Απόφαση που μπορεί να φέρει τα… πάνω-κάτω στη σχέση εργαζομένων-εργοδοτών ήρθε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οποία οι εργοδότες μπορούν να παρακολουθούν τα εταιρικά e-mail των υφισταμένων τους.

Αφορμή για αυτή την απόφαση στάθηκε η απόλυση ενός Ρουμάνου από τη δουλειά του, όταν ο προϊστάμενός του διάβασε τα προσωπικά του μηνύματα στο Yahoo! chat.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Huffington Post, ο Μπογκντάν Μπαρμπουλέσκου κατέφυγε στη Δικαιοσύνη το 2007 για καταπάτηση των δικαιωμάτων του και της ιδιωτικότητάς του όταν το αφεντικό του τον απέλυσε επειδή μπήκε στο εταιρικό του mail και είδε πως το χρησιμοποιούσε για προσωπικά μηνύματα στη μνηστή και τον αδερφό του.

Το δικαστήριο όμως δεν είχε την ίδια… ευαισθησία για τα εργασιακά δικαιώματα του Ρουμάνου, καθώς αποφάνθηκε πως «δεν είναι παράλογο για έναν εργοδότη να θέλει να βεβαιωθεί πως οι εργαζόμενοι κάνουν τη δουλειά τους την ώρα της εργασίας».

Ο Μπαρμπουλέσκου εργαζόταν ως μηχανικός, υπεύθυνος πωλήσεων για τον εργοδότη του από το 2004 μέχρι το 2007. Του ζητήθηκε να δημιουργήσει λογαριασμό στο Yahoo Messenger έτσι ώστε να απαντά σε ερωτήσεις των πελατών της εταιρείας.

Τον Ιούλιο του 2007 του γνωστοποιήθηκε πως τα προσωπικά του μηνύματα βρίσκονταν υπό παρακολούθηση εδώ και μέρες και πως απολυόταν επειδή χρησιμοποιούσε την υπηρεσία για να μιλά με την αρραβωνιαστικιά του. Το αντίγραφο των 45 σελίδων που του παρουσιάστηκε εμπεριείχε και αυτά τα άκρως προσωπικά μηνύματα.

«Η παρακολούθηση εκ μέρους του εργοδότη ήταν περιορισμένη και αναλογική με την υπόθεση», ανέφερε η απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου. «Επίσης, ο εργαζόμενος δεν έπεισε όταν παρουσίασε τον λόγο που χρησιμοποιούσε το Yahoo messenger για προσωπικά μηνύματα. Δεν υπάρχει ένδειξη που να αποδεικνύει πως ο εργοδότης δεν πέτυχε εξισορροπημένη αντιμετώπιση».

Σύμφωνα με την Claire Dawson, δικηγόρο στην Slater and Gordon του Λονδίνου, η απόφαση υπογραμμίζει την προσοχή που πρέπει να δίνουν οι εργαζόμενοι σε ό,τι αφορά την χρήση κοινωνικών δικτύων και προσωπικών μηνυμάτων την ώρα της εργασίας.

«Αυτή η απόφαση είναι πολύ σημαντική για αρκετές χώρες της Ευρώπης», εξηγεί ο Michael Burd, στέλεχος στη Lewis Silkin LLP του Λονδίνου. «Μέχρι τώρα υπήρχε τεράστια διαφορά μεταξύ της ικανότητας των εργαζομένων να παρακολουθούν πράγματα για τη δουλειά σε σχέση με προσωπικά μηνύματα. Αυτή η απόφαση θα ταρακουνήσει όλη αυτή την ισορροπία», συμπληρώνει ο ίδιος. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:38