search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:59
MENU CLOSE

Λαμία: Έκρυβαν θησαυρούς μεγάλης αρχαιολογικής αξίας στα σπίτια τους (Photos)

13.01.2016 13:45
Λαμία: Έκρυβαν θησαυρούς μεγάλης αρχαιολογικής αξίας στα σπίτια τους (Photos) - Media

Συνελήφθησαν, στη Λαμία, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής, ένας άνδρας ηλικίας 59 ετών και μια 56χρονη γυναίκα, για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων.

 

Συνελήφθησαν, στη Λαμία, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής, ένας άνδρας ηλικίας 59 ετών και μια 56χρονη γυναίκα, για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης παράνομης κατοχής αρχαίων αντικειμένων και μετά από πολυήμερες έρευνες, αστυνομικοί εντόπισαν την 56χρονη στη Λαμία και στη συνέχεια διενέργησαν έρευνα στο σπίτι της, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα σπάνιο αρχαίο αγγείο. Πρόκειται για ακέραιη ραμφόστομη, αμαυρόχρωμη πρόχου, που χρονολογείται στην ύστερη μεσοελλαδική περίοδο (1600-1550 π.Χ.) ύψους 0,17 του μέτρου, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, που εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και προφανώς προέρχεται από τάφο.

Από την περαιτέρω έρευνα, προέκυψε ότι η 56χρονη προμηθεύτηκε προ δεκαετίας, από τον 59χρονο, το συγκεκριμένο αγγείο και αναζητούσε υποψήφιους αγοραστές.

Παράλληλα, εντοπίστηκε ο 59χρονος στη Λαμία και σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-Eνα αρχαίο αντικείμενο

-Εννέα τμήματα αρχαίων αγγείων

-Δεκαεννέα όστρακα αρχαίων αγγείων

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες επιδείχθηκαν σε αρμόδιους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι πρόκειται για τα ακόλουθα αρχαία κινητά μνημεία:

-Ανώτερο τμήμα αμφορέα από το οποίο σώζονται τμήματα των λαβών

-Πινάκιο συγκολλημένο από τέσσερα όστρακα ελλιπές κατά τμήματα του σώματος και του χείλους

-Κατώτερο τμήμα κλειστού αγγείου πρόχους

-Κατώτερο τμήμα και βάση χονδροειδούς αγγείου

-Τμήμα χείλους και ανώτερου τμήματος ευρύστομου αγγείου

-Τμήμα πώματος

-Δύο λαβές από μεγάλα αγγεία

-Δώδεκα όστρακα μικρού και μεσαίου μεγέθους αγγείων

-Ανώτερο τμήμα οινοχόης με λαβή

-Τμήμα ώμου μεγάλου αγγείου με κάθετη λαβή

-Τρία όστρακα

-Τέσσερα όστρακα μικρών αγγείων

Επίσης, οι αρμόδιοι αρχαιολόγοι αποφάνθηκαν ότι πρόκειται για αντικείμενα που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ χρονολογούνται στην ύστερη ρωμαϊκή-βυζαντινή εποχή, πλην των τεσσάρων οστράκων μικρών αγγείων. Τα τελευταία χρονολογούνται στην ελληνιστική περίοδο.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:59