search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:40
MENU CLOSE

«Ματωμένη σοκολάτα»: Μηνύουν τη NESTLE για εκμετάλλευση παιδιών-σκλάβων στις φυτείες κακάο

13.01.2016 16:07
Κακάο: Τέσσερις λόγοι για να το βάλετε στη διατροφή σας - Media

Μήνυση με την κατηγορία της εκμετάλλευσης παιδιών-σκλάβων στις φυτείες κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού αντιμετωπίζει η NESTLE.

Μήνυση με την κατηγορία της εκμετάλλευσης παιδιών-σκλάβων στις φυτείες κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού αντιμετωπίζει η NESTLE.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την έφεση της Nestle και δύο άλλων εταιρειών, οι οποίες ζητούσαν να απορριφθεί η αγωγή που δεν είχε ανακληθεί από το Δικαστήριο τον Δεκέμβριο του 2014, σύμφωνα με το Reuters.

Οι ενάγοντες, όλοι τους με καταγωγή το Μάλι, υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες υποβοήθησαν και υποκίνησαν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις φυτείες κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Οι εταιρείες φέρονται να γνώριζαν ότι στις φυτείες εργάζονταν παιδιά -σκλάβοι, ωστόσο συνέχισαν να παρέχουν οικονομική και τεχνική υποστήριξη στους τοπικούς παραγωγούς ώστε να μειωθεί κι άλλο η τιμή του προϊόντος.

Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, τον Ιούλιο του 2015 περισσότερα από 2,12 εκατ. παιδιά εργάζονταν στην παραγωγή κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα, παρουσιάζοντας ραγδαία αύξηση 1 εκατ. παιδιών σε σχέση με το 2014.

Το 2013 το μέσο αγρόκτημα παραγωγής κακάο εκμεταλλευόταν έξι παιδιά, καθένα εκ των οποίων αμειβόταν με 40 λεπτά την ημέρα.

Έως τώρα πολυεθνικές εταιρείες που αντιμετώπισαν αντίστοιχες δικαστικές διώξεις απαλλαχθήκαν σχετικά εύκολα, καθώς οι περισσότεροι δικαστές υποστήριξαν ότι οι υποθέσεις δεν αφορούν τα αμερικανικά δικαστήρια.

Η Πάτι Ρούνταλ, που τα τελευταία 30 χρόνια παλεύει ενάντια στις πρακτικές της ΝΕSTLE – συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής της εταιρείας να προωθεί το δικό της, εμφιαλωμένο γάλα για την διατροφή των μωρών έναντι του μητρικού γάλακτος στις αναπτυσσόμενες χώρες, χαιρέτισε την είδηση ότι η μήνυση κατά του διατροφικού κολοσσού αυτή τη φορά δεν απορρίφθηκε, ωστόσο υποστηρίζει ότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Κάθε φορά που τρώτε τις σοκολάτες της NESTLE επωφελείστε από την παιδική εργασία, είπε. «Μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της παραγωγής κακάο δεν προέρχεται από εργαζόμενους που δουλεύουν υπό τέτοιες συνθήκες και πρόκειται για ένα καθεστώς που θα χρειαστεί πολύς καιρός για να ανατραπεί, λόγω της ίδιας της φύσης των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων».

Πηγή: The Independent

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:40