search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:32
MENU CLOSE

Ποιες ανατροπές φέρνει το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση

13.01.2016 20:46
Μαξίμου: Ιδού οι αποδείξεις ότι η ΝΔ ετοιμάζει νέο μνημόνιο - Media

Ανατροπή του καθεστώτος παθογένειας, αντιπαραγωγικότητας και πελατειακών σχέσεων, με το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, εκτιμούν κυβερνητικές πηγές.

 

«Στην ανατροπή του καθεστώτος παθογένειας, αντιπαραγωγικότητας και πελατειακών σχέσεων που κυριάρχησε για δεκαετίες στο δημόσιο τομέα, με ευθύνη των κομμάτων του παραδοσιακού δικομματισμού», στοχεύει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το νομοσχέδιο που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή για τη Δημόσια Διοίκηση.

Βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση είναι:

-Ο νέος τρόπος επιλογής ανώτερων στελεχών για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης μέσα από το Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.

-Το νέο σύστημα αξιολόγησης προσωπικού και δομών της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας των υπηρεσιών του Δημοσίου.

-Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, με βάση αντικειμενικά προσόντα και μόνο.

«Θα πρέπει να υπογραμμιστεί η διαφορετική αντίληψη για τον Δημόσιο Τομέα που εισάγεται με την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση και που προωθεί την αξιοκρατία και την πλήρη αποκομματικοποίηση, και αυτό σε αντιπαράθεση με την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η οποία», όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης:

«- Προώθησε ένα τιμωρητικό σύστημα αξιολόγησης, σχεδιασμένο για μαζικές απολύσεις και υπηρεσιακούς εκβιασμούς στο δημόσιο.

– Διαμοίρασε τις υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις με αναλογικά ποσοστά ανάμεσα στα κυβερνητικά κόμματα, χωρίς καν να το κρύβει. (Το περίφημο 4-2-1)

– Ελάχιστες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 προσπάθησε να καταστήσει πρακτικά αμετακίνητους τους διοικητές, που με καθαρά κομματικά κριτήρια είχε διορίσει σε δημόσιους οργανισμούς».

Το μέλλον της Δημόσιας Διοίκησης αναμένεται να κυριαρχήσει στη διημερίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) που διοργανώνεται για τα 30 χρόνια λειτουργίας του με τίτλο «Δημόσια Διοίκηση, Δημοκρατική Διακυβέρνηση και Κοινωνική Αλληλεγγύη», στο αμφιθέατρο του ΕΚΔΔΑ. Στη διημερίδα, θα απευθύνει ομιλία αύριο Πέμπτη στις 11:30 π.μ. ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:31