search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:28
MENU CLOSE

Σταθάκης: Αργεί ακόμα η συμφωνία για την TTIP

13.01.2016 21:42
Σταθάκης: Αργεί ακόμα η συμφωνία για την TTIP - Media

Για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) «δεν είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας και ο διάλογος συνεχίζεται», ανέφερε ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε απόψε το VouliWatch και ο δημοσιογραφικός ιστότοπος ThePressProject.

 

Για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) «δεν είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας και ο διάλογος συνεχίζεται», ανέφερε ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε απόψε το VouliWatch και ο δημοσιογραφικός ιστότοπος ThePressProject.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι η χώρα μας δέχεται πως η μείωση των δασμών και των περιορισμών ενδέχεται να ενισχύσει το εμπόριο για κάποιες περιπτώσεις, αλλά η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων δεν είναι μόνο αυτό, καθώς αποτελεί ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο ζήτημα και υπάρχουν και πλευρές της συμφωνίας με τις οποίες έχει διαφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο – συμπλήρωσε ο υπουργός – στο πλαίσιο του διαλόγου έχουν υπάρξει σοβαρές βελτιώσεις και σε θέματα για τα οποία έχουμε διατυπώσει τη διαφωνία μας ως χώρα, κι αυτό είναι ενθαρρυντικό στο πλαίσιο του διαλόγου που συνεχίζεται.

Τέτοια θέματα, είναι η βελτίωση της διαφάνειας, καθώς προωθείται η δημιουργία επισκέψιμου ειδικού αναγνωστηρίου στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ προωθείται και ένα νέο σύστημα επίλυσης διαφορών – με τακτικούς δικαστές – μεταξύ κρατών και επιχειρήσεων, καθώς μία από τις πιο αμφισβητούμενες ρυθμίσεις της συμφωνίας είναι αυτή που αφορά το διακανονισμό αντιδικιών μεταξύ κυβερνήσεων και πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες, όταν θεωρούν ότι τα συμφέροντά τους θίγονται, θα μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λόγω άνισης μεταχείρισης ή απώλειας κερδών.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόβλεψη επέτρεπε στις εταιρείες να παρακάμπτουν τα κρατικά δικαστήρια και να διεκδικούν αποζημιώσεις και την προστασία των επενδύσεών τους μέσω ενός ειδικού δικαστηρίου.

Ο Γεώργιος Δημαράς, βουλευτής (ΣΥΡΙΖΑ), επεσήμανε από την πλευρά του ζητήματα της συμφωνίας που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος ενώ ο βουλευτής Χάρης Θεοχάρης (Το Ποτάμι) αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα θέματα διαφάνειας.

Ο γενικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηλίας Σπιρτούνιας, αναφέρθηκε στη σημασία συνέχισης των διαπραγματεύσεων για να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα για την επιχειρηματικότητα και τη χώρα, ενώ ο διευθύνων οικονομικός σύμβουλος του ΣΕΒ, Μιχάλης Μασουράκης, τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας και πρότεινε να μην αντιμετωπίζεται η ΤΤΙΡ με φόβο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:26