search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 06:45
MENU CLOSE

«Αυτό σημαίνει πόλεμος»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1899
14-01-2016
17.01.2016 04:00
pod_1401_017_cmyk.jpg

Η σύγκρουση ΠΑΜΕ – ΜΑΤ της περασμένης Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας είναι μόνο η αρχή

 

Alors, c’est la guerre! Πρόκειται για τη γαλλική φράση που αποδίδεται στα ελληνικά ως «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμος!». Είναι η ιστορική φράση με την οποία ο δικτάτορας Μεταξάς φέρεται να απάντησε στο τελεσίγραφο που του παρέδωσε ο Ιταλός πρέσβης Εμμανουέλε Γκράτσι, τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940. 
 
Και μπορεί ο ιστορικός παραλληλισμός του ΚΚΕ με τον δικτάτορα Μεταξά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. με τη φασιστική Ιταλία να είναι κάπως αδόκιμος, αλλά το νόημα το πιάσατε και η άλλη επιλογή για την περιγραφή της κατάστασης, εκείνη του «casus belli», πολυφορέθηκε. 
 
Σε ανύποπτο χρόνο, λοιπόν, πριν ακόμα μπει το 2016 και σε κάποια δυναμική κινητοποίηση των μελών του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας, το «Ποντίκι» σάς προειδοποιούσε πως τέτοιου είδους δυναμικές ενέργειες θα μοιάζουν με «βόλτα στο πάρκο», όταν η κυβέρνηση φέρει προς συζήτηση το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο για το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό, που για το ΚΚΕ αποτελεί «αιτία πολέμου». 
 
Μύριζε μπαρούτι
Η επιβεβαίωση ήρθε, πριν ακόμα το ασφαλιστικό καταρτιστεί πλήρως από την κυβέρνηση, με το ΠΑΜΕ να εκθέτει κυβέρνηση και δυνάμεις καταστολής την περασμένη Παρασκευή και να υποχρεώνει τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο σε δηλώσεις τύπου «και στη Λαοκρατία πιστεύουμε», καλώντας τους εργαζόμενους να βγουν στον δρόμο (!) γιατί, όπως εξήγησε, «τα ίδια ζητάμε»…
 
Από το πρωί κιόλας της περασμένης Παρασκευής το όλο σκηνικό στο κέντρο της Αθήνας… μύριζε μπαρούτι. Λίγο μετά τα χαράματα, τρία τουριστικά λεωφορεία στρίβουν προς την Ηρώδου Αττικού και κάτω από τη μύτη της αστυνομίας αποβιβάζουν δεκάδες στελέχη του ΠΑΜΕ, που παρίσταναν τους τουρίστες έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, με τα πανό τους και όλα τα συμπαρομαρτούντα. 
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν τα στελέχη του ΠΑΜΕ, δεν είναι η πρώτη φορά που το… χάφτουν οι δύσμοιρες δυνάμεις καταστολής. Παλιότερα, το έχουν πετύχει πιάνοντας εξαπίνης τις αστυνομικές δυνάμεις, εμφανιζόμενοι ως ζευγαράκια που κάνουν ανά δύο τη βόλτα τους…
 
Λίγο αργότερα η προγραμματισμένη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας αποφάσιζε να πάει να συναντήσει εκείνους που βρίσκονταν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, πέφτοντας όμως στα ΜΑΤ στο ύψος των λουλουδάδικων. Η απόφαση για σύγκρουση ήταν ειλημμένη και απόλυτα λογική για το ΠΑΜΕ, που θέλει να στρέψει την προσοχή του κόσμου στο ασφαλιστικό, ακατανόητη και χωρίς προφανή λόγο από την πλευρά κυβέρνησης και αστυνομίας, που δεν είχαν ούτε κάτι να κερδίσουν από αυτήν, ούτε κάτι να φοβηθούν από μια μαζική συγκέντρωση έξω από το Μαξίμου.
 
Αυτό που ακολούθησε περιλάμβανε ξύλο σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, χτύπημα στο κεφάλι του πρώην γραμματέα της ΚΝΕ Θοδωρή Χιόνη, ψέκασμα με χημικά σε πρώην και νυν βουλευτές του ΚΚΕ και τα μέλη του ΠΑΜΕ τελικώς να σπάνε τον αστυνομικό κλοιό και να προχωρούν προς το Μαξίμου. Το μήνυμα για μαζική συμμετοχή στις επικείμενες κινητοποιήσεις ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο – στις οποίες θα συρθεί, θέλει δεν θέλει, η ΓΣΕΕ – εστάλη και παράλληλα εξέθεσε κάπως το κοινωνικό προφίλ που τόσο προσπαθεί να φιλοτεχνήσει η κυβέρνηση, παρά τα σκληρά μέτρα που παίρνει.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33