search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 19:13
MENU CLOSE

Συνάντηση Τσίπρα-Λαγκάρντ στο Νταβός – Στην ατζέντα μεταρρυθμίσεις και μείωση χρέους

14.01.2016 07:02
Συνάντηση Τσίπρα-Λαγκάρντ στο Νταβός – Στην ατζέντα μεταρρυθμίσεις και μείωση χρέους - Media

Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την επόμενη εβδομάδα. Στη συνάντηση θα συζητηθεί το «πακέτο διάσωσης» της χώρας σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

 

Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την επόμενη εβδομάδα. Στη συνάντηση θα συζητηθεί το «πακέτο διάσωσης» της χώρας σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Τσίπρας και Λαγκάρντ, αναμένεται να συζητήσουν τρόπους για μείωση του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, κάτι το οποίο αποτελεί βασικό όρο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με την πηγή του πρακτορείου που μίλησε στο πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι προσπάθειες της Ελλάδας, γράφει το Bloomberg, να πραγματοποιήσει δομικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν απαίτηση των δανειστών και περιλαμβάνουν αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 2 Ιανουαρίου στο Νταβός όπου θα διεξαχθεί το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ, αν και όπως αναφέρει η ίδια πηγή, το πρόγραμμα της συνάντησης μπορεί να αλλάξει. Θα είναι η πρώτη συνάντηση, γράφει το πρακτορείο, μετά την κορύφωση της ελληνικής κρίσης στα μέσα του 2015.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία, όπως επίσης και η ελληνική κυβέρνηση.

Το ΔΝΤ έχει επισημάνει τον προηγούμενο μήνα, ότι έχει αρχίσει να σκέφτεται να παράσχει ένα νέο δάνειο στην Ελλάδα, από τη στιγμή που η αξιολόγηση του προγράμματος από τους Ευρωπαίους, ικανοποιεί τις προϋποθέσεις της συμφωνίας.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και οι χώρες της Ευρωζώνης οφείλουν να προχωρήσουν σε μείωση χρέους για να προχωρήσει το Ταμείο σε νέο δανεισμό.

Η Ελλάδα έχει πρόγραμμα  28 δισ. από το ΔΝΤ το οποίο λήγει το Μάρτιο, αλλά η χώρα δεν έχει λάβει χρήματα του προγράμματος από τον Ιούνιο του 2014.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξή του τον προηγούμενο μήνα ανέφερε ότι δεν έχει ζητηθεί από το ΔΝΤ η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και το Ταμείο θα πρέπει να αποφασίσει εάν έχει θέληση να συμβιβαστεί.

Το ΔΝΤ έχει επανειλημμένα τονίσει το ελληνικό χρέος πρέπει να καταστεί βιώσιμο πριν τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει προτείνει οι αποπληρωμές να μην ξεπερνούν ετησίως το 15% του ΑΕΠ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αξιολόγηση του προγράμματος θα διαρκέσει μήνες για να ολοκληρωθεί.

 

Πηγή: Bloomberg

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 19:11