search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:56
MENU CLOSE

Ντράγκι σε Παπαδημούλη – Κούλογλου: Τα βήματα για επαναφορά του Waiver και συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης

14.01.2016 10:42
Il Manifesto: Ο Ντράγκι δεν είχε δικαίωμα να κλείσει τις ελληνικές τράπεζες - Media

Ως «απαραίτητη» κρίνει την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη και του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου.

   

Ως «απαραίτητη» κρίνει την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη και του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου, σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα ο κ. Ντράγκι σημειώνει πως «καθότι η πιστοληπτική διαβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου δεν πληροί προς το παρόν αυτό το κριτήριο, θα ήταν απαραίτητη η επαναφορά της παρέκκλισης όσον αφορά τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης σε συνδυασμό με σθεναρή δέσμευση και συμμόρφωση προς ένα πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής».

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ επισημαίνει πως «για χώρες οι οποίες εφαρμόζουν τέτοια προγράμματα όπως η Ελλάδα, η χρονική στιγμή ενδεχόμενων αγορών εξαρτάται από πρόσθετους παράγοντες που συνδέονται με τις αξιολογήσεις του προγράμματος».

Ο κ. Ντράγκι περιγράφει επίσης τα βήματα για την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και υπογραμμίζει πως «έπειτα από την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, η προσήλωση στο νέο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής και η ανάληψη της κυριότητας του, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την δημιουργία θετικών επιδράσεων στις συνθήκες ρευστότητας στην ελληνική οικονομία».

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την ερώτησή τους, είχαν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πληροφορίες για το αν «σκοπεύει και πότε να επανεξετάσει την απόφασή της για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης» καθώς και «τον τρόπο με τον οποίο θα επιδιωχθεί στο εξής η ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας».

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε: «Πληθαίνουν τα σημάδια ότι η έγκαιρη και επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης για την οποία εργάζεται η Ελληνική Κυβέρνηση, θα επιταχύνει την έλευση θετικών ειδήσεων και την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς».

Από την πλευρά του ο Στέλιος Κούλογλου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι θετική η αναφορά του κ. Ντράγκι στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν τηρεί ‘παρά προς το παρόν’ τα κριτήρια για τη χρηματοδοτική ενίσχυση της. Μήπως όμως πέρα από τους όρους που εμμέσως θέτει θα έπρεπε να βοηθήσει κάπως και η ΕΚΤ;».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50