search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:14
MENU CLOSE

Τσακαλώτος: Μας ζητούν και άλλα στοιχεία για να επιστρέψουν…

18.01.2016 15:44
Τσακαλώτος: Μας ζητούν και άλλα στοιχεία για να επιστρέψουν… - Media

Οσονούπω θα στείλουν στους θεσμούς τα στοιχεία που ζητούν μπας και επιστρέψουν στην Ελλάδα οι επικεφαλής τους για την αξιολόγηση, επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

Οσονούπω θα στείλουν στους θεσμούς τα στοιχεία που ζητούν μπας και επιστρέψουν στην Ελλάδα οι επικεφαλής τους για την αξιολόγηση, επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο, διευκρίνισε πως τα στοιχεία που ζητούν είναι αυτά που έχουν να κάνουν με το δημοσιονομικό, δηλαδή με το πώς θα κλείσει για το 2016 αλλά και για το 2017 και 2018.

Όπως είπε, σε αυτά θα περιλαμβάνεται και η μεταρρύθμιση στο φόρο εισοδήματος που θα προτείνει η κυβέρνηση.

Ωστόσο οι θεσμοί ζητούν ακόμη και κάποια στοιχεία αναλογιστικά για τις συντάξεις, που αφορούν το πώς γίνεται βιώσιμο το σύστημα με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Ο Τσακαλώτος όμως σημειώνει πως οι θεσμοί δεν έχουν εκφράσει επισήμως ενστάσεις για το ασφαλιστικό. «Δεν έχω καμία τέτοια ενημέρωση… αν υπάρχουν τις περιμένω γραπτώς»

Για το λόγο αυτό άλλωστε κάλεσε επίσης το Ταμείο να αποσαφηνίσει τα όσα ακούγονται για ενστάσεις και αντιρρήσεις οι οποίες εμφανίζονται ως διαρροές στον Τύπο αν είναι όντως δικές του διαρροές, ειδάλλως να τις διαψεύσει επισήμως. «Θέλω το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει εάν όντως είναι δικές του διαρροές ή είναι φαντασιώσεις των δημοσιογράφων. Δημοσιεύσεις ότι το ΔΝΤ απορρίπτει το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είτε είναι διαρροή του ΔΝΤ είτε είναι μια δημιουργική δημοσιογραφία, που δεν είναι ασυνήθιστη στη χώρα μας» τόνισε και προσέθεσε πως η κυβέρνηση δεν θα κάνει διαπραγμάτευση μέσω διαρροών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα κύρια ζητήματα της διαπραγμάτευσης είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το δημοσιονομικό. Ειδικά για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο υπουργός τόνισε ότι «έχουμε και εμείς “κόκκινες” γραμμές, είναι σημαντικό να μην μειωθούν για 12η-13η φορά οι συντάξεις, για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους». Είπε ότι το ΔΝΤ βάζει πιο ψηλά τον πήχη και για το συνταξιοδοτικό και για το δημοσιονομικό, και σε αυτές τις αυξημένες απαιτήσεις, η κυβέρνηση είναι ανοικτή για συζήτηση και συμβιβασμό για να «βγαίνουν οι αριθμοί» και να βρεθεί λύση. «Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε και το δημοσιονομικό και το συνταξιοδοτικό, αρκεί και το ΔΝΤ να θέλει να τελειώσουμε τη συζήτηση σε εύλογο χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Και προσέθεσε ότι «εάν υπάρχει συνέπεια στις θέσεις του ΔΝΤ θα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Το ΔΝΤ έχει δείξει μια ευαισθησία ότι είναι ενάντια σε προκυκλικά μέτρα», δηλαδή μέτρα που επιτείνουν την ύφεση, επισήμανε.

Ο Τσακαλώτος επισήμανε ότι κατά την έναρξη μιας διαπραγμάτευσης «είναι λογικό να υπάρχουν σκληρές θέσεις από το ΔΝΤ και προς εμάς και προς τους πιστωτές», αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σε εβδομάδες, «τρεις, τέσσερις, πέντε ή και έξι», θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, ενώ, συμπεριλαμβανομένης της διαπραγμάτευσης για το χρέος, εκτίμησε ότι μπορεί να φτάσει έως τους τρεις μήνες.

Ερωτηθείς εάν η χώρα αντέχει ως προς τις ταμειακές υποχρεώσεις της σε περίπτωση καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις, ο υπουργός απάντησε «αντέχουμε», αλλά πρόσθεσε πως «κάθε μήνα που καθυστερείς, δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν έχει αλλάξει σελίδα η χώρα, και με όλα αυτά που έχουμε κάνει τους τελευταίους μήνες, αυτό το θεωρώ μεγάλη αδικία και θα “τουφεκίσουμε το πόδι μας και εμείς και οι εταίροι μας”. Είμαστε πολύ κοντά στο να αλλάξει σελίδα η χώρα και να έλθουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη και είναι κρίμα να καθυστερήσουμε». Δήλωσε δε χαρακτηριστικά ότι «ο χρόνος είναι πολύτιμος και κυρίαρχος στην πρώτη αξιολόγηση».

Κατά την εισαγωγική ομιλία του, ο Τσακαλώτος σημείωσε πως κατά τις συναντήσεις που είχε με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα συνάντησε ευήκοα ώτα. Ανέφερε ότι τα συνολικά φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα την περασμένη χρονιά, π.χ. κατά 29% τον Νοέμβριο, και ότι τα μεγέθη είναι πολύ καλύτερα σε σύγκριση με τον δημοσιονομικό στόχο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:14