search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:59
MENU CLOSE

Αυτή είναι η ζωή των παγιδευμένων στο ISIS – Αιματηρή φορολογία, πανάκριβα αγαθά, φόβος και παλαβοί νόμοι

18.01.2016 18:31
Αυτή είναι η ζωή των παγιδευμένων στο ISIS - Αιματηρή φορολογία, πανάκριβα αγαθά, φόβος και παλαβοί νόμοι - Media

Οι μαχητές του ISIS σκορπούν τον τρόμο ζώντας σε 5άστερα ξενοδοχεία με όλες τις ανέσεις δυτικού τύπου, όταν οδηγούν 8 εκατ. εγκλωβισμένους στην εξαθλίωση 

Μόλις χθες απήγαγε 400 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, κι έσφαξε εκατοντάδες στην Συρία. Είναι καθημερινές οι ανατριχιαστικές ειδήσεις για τις φρικαλεότητες των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Συγκριτικά, όμως, πολύ λίγα γίνονται γνωστά, παρά τις χιλιάδες λέξεις που γράφονται καθημερινά στα ΜΜΕ όλου του κόσμου, για τις πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν υπό την κυριαρχία του ΙΚ.

Περίπου 8 εκατ. ανήμποροι άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι στα εδάφη του ISIS. Ζουν κάτω από τον απόλυτο ζυγό των τζιχαντιστών, αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, αποτελώντας τους «προνομιούχους πολίτες» του χαλιφάτου.

Όταν τον Ιούνιο του 2014 οι τζιχαντιστές ανακοίνωσαν την δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους σε εδάφη που πριν ανήκαν σε Ιράκ και Συρία, υποσχέθηκαν ένα κράτος που θα φρόντιζε για τους καταπιεσμένους, τις χήρες και τα ορφανά. Κήρυτταν ότι «οι άνθρωποι εντός των εδαφών μας θα ζουν ελεύθερα και θα νιώθουν ασφαλείς για την περιουσία και τα σπίτια τους. Στους φτωχούς θα δώσουμε τα χρήματα που έχουν ανάγκη».

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν συνέβη. Τα χρήματα του ΙΚ πηγαίνουν αποκλειστικά και μόνο σε όπλα και σε μισθούς των μαχητών του. Οι πιο αδύναμοι πέρασαν από την φτώχεια στην εξαθλίωση.

Σήμερα το Ισλαμικό Κράτος συνειδητοποιεί ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να τηρείς οικονομικές υποσχέσεις από το να τις ξεφουρνίζεις.

Μια σειρά γεγονότων, όπως η ραγδαία πτώση στην τιμή του πετρελαίου και η εντατικοποίηση των βομβαρδισμών της δυτικής συμμαχίας, στρίμωξαν οικονομικά το ΙΚ το οποίο, για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την πολεμική του μηχανή, στράφηκε στο ξεζούμισμα των ταλαίπωρων ανθρώπων που ζουν παγιδευμένοι στα εδάφη του.

Τα 8 εκατ. κατοίκων φορολογούνται αγρίως. Καινούργιοι φόροι εξαγγέλλονται κάθε λίγο και προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες. Με την προσθήκη του τελευταίου, του «ζακάτ» που ανέρχεται σε 2.5% του εισοδήματος, το συνολικό ποσοστό των φόρων που υποχρεούνται να πληρώνουν όλοι οι πολίτες έφτασε στο 50% του εισοδήματός τους.

Εκτός από την φορολογία της τάξης του 50%, οι κάτοικοι αγωνίζονται να πληρώνουν και τις πάσης φύσεως οικονομικές ποινές και τιμωρίες.

  • Υψηλά πρόστιμα επιβάλλονται για μια τεράστια γκάμα πράξεων ή παραλείψεων όπως για παράδειγμα αν κάποιος καθυστερήσει στην προσευχή ή επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει κινητό τηλέφωνο (απαγορεύεται στους πολίτες) ή να παίξει video game (επίσης απαγορεύεται).
  • Τα οικονομικά του κάθε σπιτιού στραγγαλίστηκαν ακόμα περισσότερο και με τον νόμο των τζιχαντιστών που απαγορεύει στις γυναίκες να εργάζονται. Καμία γυναίκα δεν επιτρέπεται να βγει από το σπίτι για να δουλέψει. Ο νόμος του χαλιφάτου επιτρέπει μόνο δυο εξαιρέσεις: Νοσοκόμες που θα φροντίζουν γυναίκες ασθενείς σε κλινικές και δασκάλες για κορίτσια.
  • Εκτός όλων αυτών, οι κάτοικοι που ζουν στα εδάφη του ΙΚ αντιμετωπίζουν αυξημένες τιμές στα καύσιμα, καθημερινές πολύωρες διακοπές στο ηλεκτρικό (πρακτικά, ζουν χωρίς ρεύμα) και μια δραματική αύξηση στο κόστος των τροφίμων και των βασικών αγαθών. Πριν πάρει την εξουσία το ΙΚ το ένα λίτρο βενζίνης κόστιζε 30 σεντς. Τώρα κοστίζει 2 δολάρια. Μια φιάλη αερίου για μαγείρεμα κόστιζε 5 δολάρια. Τώρα, 25.

Όμως στην πράξη, υπάρχουν δυο κόσμοι στο χαλιφάτο. Οι απλοί κάτοικοι που υποφέρουν και οι μαχητές του ΙΚ, συχνά ξένοι. Παρά την μείωση στα έσοδά του, αλλά και πρόσφατες περικοπές των μισθών, το ΙΚ εξακολουθεί να μοιράζει μηνιάτικα στους μαχητές του.

Οι μαχητές ζουν με ένα πολυτελές, δυτικό στυλ ζωής, όταν οι υπόλοιποι παλεύουν με την ανέχεια και την μιζέρια:

  • Μένουν σε άνετα σπίτια εύπορων κατοίκων που είτε δολοφονήθηκαν είτε τράπηκαν σε φυγή. Στην πρωτεύουσα Ράκα, έχουν αρπάξει το πεντάστερο Ninawa Intenational Hotel.
  • Τους παρέχονται δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες και απεριόριστο ηλεκτρικό. Ο υπόλοιπος κόσμος έχει ηλεκτρισμό μόνο για μια με δυο ώρες την ημέρα κι αυτό σε κάποιες περιοχές.
  • Στη Ράκα λειτουργούν ακόμη και εστιατόρια, fast food και internet cafe αποκλειστικά για τους μαχητές, παρά τις σχετικές απαγορεύσεις.  
  • Και, πολύ βασικό, οι μισθοί των μαχητών δεν φορολογούνται από το ISIS.

Το 2014, μια ιδιαίτερα «καλή» χρονιά για τα οικονομικά του, το ΙΚ είχε συνολικά έσοδα 1.2 δισ. δολάρια. Από αυτό το ποσό, τα 500 εκατομμύρια δολάρια ήταν από αρπαγή χρημάτων από τις ιρακινές τράπεζες.

Στις πόλεις, όπως στην Ράκα και στην Μοσούλη, η οικονομία συρρικνώθηκε κι άλλο λόγω του brain drain. Η τάξη των επαγγελματιών αποδεκατίστηκε. Οι περισσότεροι μορφωμένοι άνθρωποι και άτομα που διατηρούσαν μικρές επιχειρήσεις πρόλαβαν κι έγιναν πρόσφυγες. Οι γιατροί έφυγαν σχεδόν όλοι και οι υπηρεσίες υγείας βρίσκονται σε τραγική κατάσταση.

Το 2015 το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ένα μπάτζετ 2 δισ. δολαρίων που θα ξοδευόταν για την ανακούφιση των φτωχών, των αναπήρων και των ορφανών. Όμως, χρήματα δόθηκαν μόνο για όπλα και μισθούς των μαχητών. Πρακτικά, εκτός της πολεμικής του μηχανής το ΙΚ δεν δίνει χρήματα για τίποτε άλλο, ούτε καν για βασικές υποδομές.

Στις 29.8.15 οι τζιχαντιστές ανακοίνωσαν ότι θα φτιάξουν δικό τους νόμισμα. Με video που τιτλοφορείτο «η άνοδος του χρυσού δηναρίου» υπόσχονταν ένα νόμισμα με βάση την αγοραία αξία των πολύτιμων μετάλλων που «θα έσπαγε το αμερικανικό καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα υποδούλωσης». Ωστόσο, οι μισθοί των μαχητών συνέχισαν να πληρώνονται σε αμερικανικά δολάρια σε όλο το χαλιφάτο.

Η δυσαρέσκεια και η οικονομική ασφυξία που βιώνουν οι κάτοικοι του χαλιφάτου αυξάνουν διαρκώς. Με την πτώση των τιμών του πετρελαίου, την απαγόρευση στις γυναίκες να δουλεύουν, την φυγή επιστημόνων και επιχειρηματιών, τα οικονομικά πλήγματα από παράγοντες που δεν μπορούν να ελέγξουν, οι τζιχαντιστές καταφεύγουν στην αιματηρή φορολογία. Όμως, οι άνθρωποι, αποκομμένοι και τρομοκρατημένοι, νιώθουν τελείως αδύναμοι για να αντιδράσουν. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15