search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:32
MENU CLOSE

Μια ιστορική συνάντηση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1900
21-01-2016
22.01.2016 04:00
tsip_kouts.jpg

Το παπιγιόν του Κουτσούμπα και η γενιά της Εθνικής Αντίστασης

 

Η εβδομάδα που πέρασε ανήκε – με έναν περίεργο, είναι η αλήθεια, τρόπο – στη γενιά της Αντίστασης αλλά και στο πώς ο καθένας αντιλαμβάνεται και στέκεται μπροστά στους αγώνες της, τόσο εκείνον της Αντίστασης όσο και τον αδιάρρηκτα δεμένο μαζί του αγώνα του ΔΣΕ μεταξύ 1946 και 1949. 
 
Και αν για τη μεν κυβέρνηση και τον γραμματέα της Νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος οι αγώνες της γενιάς εκείνης είναι μια καλή δικαιολογία για τα… αδικαιολόγητα αυτής την ίδια ώρα που της κόβει τις συντάξεις, για το ΚΚΕ αποτελούν ένα ζωντανό κεφάλαιο γι’ αυτούς «που δεν λύγισαν ούτε εξαργύρωσαν τους αγώνες τους». 
 
Οι περισσότεροι από 10 χιλιάδες φίλοι του ΚΚΕ, που βρέθηκαν την περασμένη Κυριακή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για τη μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση που διοργάνωσε το κόμμα για τα 97 χρόνια από την ίδρυσή του, είχαν την ευκαιρία να το διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι, βλέποντας τους εναπομείναντες εκπροσώπους της γενιάς της Αντίστασης, στο τέλος της παράστασης, να μπαίνουν στο στάδιο, συναντώντας τα εγγόνια τους σε μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή. 
 
Με Τσίπρα
Η περασμένη Παρασκευή έκρυβε και ένα… ιστορικό γεγονός. Ήταν η πρώτη φορά που γ.γ. του ΚΚΕ συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με πρόεδρο του Συνασπισμού / ΣΥΡΙΖΑ, πρωτιά που πιθανότατα δεν θα είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε, αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ταυτόχρονα και την ιδιότητα του πρωθυπουργού της χώρας.
 
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, η παρουσία του ο οποίου συζητήθηκε περισσότερο για την επιλογή του να φορέσει – για δεύτερη φορά μετά τη συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο – γραβάτα, δεν έδειξε καμία διάθεση προσέγγισης ή ανοχής προς την κυβερνητική πολιτική. Η δήλωσή του άλλωστε, έξω από την πύλη του Μαξίμου, ήταν σκληρή και καλούσε σε ξεσηκωμό. 
 
«Με ενημέρωσε για όλα τα ζητήματα, τις εξελίξεις στην οικονομία, τις διεθνείς εξελίξεις. Επισημάναμε τις θέσεις του ΚΚΕ, καθώς και ότι ο λαός, τα λαϊκά στρώματα δεν αντέχουν άλλο. Έχουν πληρώσει πολλά, ειδικά με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέτρα που έρχονται, όπως είναι ασφαλιστικό και φορολογία, πλήττουν τον λαό. Το ΚΚΕ καλεί σε δυναμικές κινητοποιήσεις, όλους: ανέργους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους. Πρέπει όλοι να βρεθούν στις επάλξεις για να υπάρχουν αλλαγές σε θετική κατεύθυνση».
 
Και αν σε κάποιους έκανε αίσθηση η γραβάτα του Δημήτρη Κουτσούμπα – σε αντίθεση με την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να φορέσει μία –, μην εκπλαγείτε αν, σε περίπτωση που η κυβέρνηση αναγκαστεί κάτω από την πίεση του κόσμου να πάρει πίσω το ασφαλιστικό, ο γ.γ. του ΚΚΕ να εμφανιστεί και με… παπιγιόν!
 
Πόλεμος με «ντου  από παντού»
Το μήνυμα φαίνεται πάντως πως έφτασε… στους δρόμους και ιδιαίτερα στο υπουργείο Εργασίας, από το οποίο την εβδομάδα που πέρασε παρήλασαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι για το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό, διαμαρτυρόμενοι για τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις. 
 
Από τους συνταξιούχους μέχρι τους οικοδόμους, τους εργαζόμενους στον επισιτισμό/τουρισμό αλλά και τους μελλοντικούς εργαζομένους, τους φοιτητές που πρόσκεινται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. 
 
Όλοι μαζί αναμένεται να ξανασυναντηθούν στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, στις 23 του μήνα (Αθήνα, 11:00, Ομόνοια), αλλά και στην απεργία της 4ης Φεβρουαρίου. Μην ξεχνάτε ακόμα ότι στους δρόμους βγαίνουν και οι αγρότες ξεκινώντας τα μπλόκα.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24