search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 06:58
MENU CLOSE

Όλοι οι… καλοί χωράνε στη Βουλή

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1900
21-01-2016
27.01.2016 04:00
vouli1.jpg

Ο σοφός λαός λέει ότι φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι. Καθώς έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που τα δύο μεγαλύτερα κόμματα εξουσίας συγκέντρωναν αθροιστικά ποσοστά της τάξεως του 80%, το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα ανασυντάσσεται με βάση τα νέα δεδομένα.

 

Ο σοφός λαός λέει ότι φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι. Καθώς έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που τα δύο μεγαλύτερα κόμματα εξουσίας συγκέντρωναν αθροιστικά ποσοστά της τάξεως του 80%, το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα ανασυντάσσεται με βάση τα νέα δεδομένα.
 
Η εκλογική βάση δεν είναι μπετοναρισμένη, η ψήφος είναι ευμετάβλητη και η διαμαρτυρία, που μεταφράζεται σε επιλογή μικρότερων κομμάτων με μηδαμινές πιθανότητες εισόδου στη Βουλή, όλο και πιο συχνή. Αλλά, επειδή στην πολιτική, όπως και στη ζωή, όλα είναι θέμα επιβίωσης, το πολιτικό σύστημα πρέπει να βρει τρόπο να αναπαραχθεί. Έστω και αν χρειαστεί να ανοίξει την αγκαλιά του στους μικρούς και να θυμίζει περισσότερο Ιταλία παρά Ελλάδα. 
 
Η συζήτηση περί του νέου εκλογικού νόμου έχει ήδη αρχίσει και το «αποτύπωμα» που αφήνει έως τώρα είναι ότι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα οδηγηθούμε μελλοντικά σε μικρότερα κόμματα, μικρότερες περιφέρειες και έτσι περισσότερες πιθανότητες για ευρείες κυβερνητικές συμμαχίες. 
 
Προτεραιότητα
 
Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο νέος νόμος να ψηφιστεί μέσα στο 2016. Όλα δείχνουν ότι προτεραιότητα του Αλέξη Τσίπρα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, γεγονός που συνάγεται και από τη λεπτομερή ενημέρωση που παρείχε για το ζήτημα ο πρωθυπουργός στον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. 
 
«Αυτό το βήμα δεν θα γίνει στο τέλος της τετραετίας, κάτι που μπορεί να εγείρει συζητήσεις για σκοπιμότητες λίγο πριν από τις εκλογές, αλλά τώρα που είναι αρχή. Είμαι υποστηρικτής της άποψης ότι, αν θες να αλλάξεις τον εκλογικό νόμο, πρέπει να το κάνεις στην αρχή της τετραετίας. Σκοπός μας είναι να ψηφιστεί εντός του 2016», δήλωσε προ ημερών ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής. 
 
Όπως έχει διαφανεί από δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, το εκλογικό σύστημα που «προκρίνεται» θα είναι αναλογικότερο, ωστόσο δεν θα καθιερωθεί η απλή αναλογική. Θα περιλαμβάνει «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, μελετάται η μείωση – και όχι η κατάργηση – του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, ενώ αναπάντητο για την ώρα μένει το ερώτημα αν θα μειωθούν το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή και ο αριθμός των βουλευτών. 
 
Το πώς θα αντιδράσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης όταν όλα τα «επίδικα» στοιχεία συμπεριληφθούν στην επίσημη συζήτηση μένει να διαπιστωθεί. Ωστόσο, εάν η συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο επικεντρωθεί στην αναζήτηση της χρυσής τομής για το μπόνους των εδρών που κερδίζει ο νικητής των εκλογών, τότε η Ν.Δ. θα μπορούσε να συζητήσει σε πνεύμα συναίνεσης την κυβερνητική πρόταση. 
 
Δεν αποτελεί μυστικό το ότι Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ τάσσονται υπέρ της απλής αναλογικής χωρίς κανένα μπόνους για τον πρώτο. Όσο για το «τυράκι» με το μικρότερο «κατώφλι» εισόδου στη Βουλή, δείχνει να απευθύνεται σε συγκεκριμένα κόμματα και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αν η Ν.Δ. θα απορρίψει ή θα δεχτεί αυτή την πρόταση. 
 
Αναγκαιότητα
 
«Η αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερον είναι και προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά νομίζω είναι και αναγκαιότητα για λόγους στοιχειώδους εκλογίκευσης, αν μη τι άλλο. Δηλαδή αυτό που είδαμε π.χ. στις εκλογές του Μαΐου του 2012, ότι με 18 και κάτι τοις εκατό των ψήφων η Ν.Δ. πήρε 50 ολόκληρες έδρες πριμοδότηση, ήταν προδήλως δυσανάλογο, υπέρμετρο και ενδεχομένως και αντισυνταγματικό» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις. 
 
Ο ίδιος μάλιστα συμπλήρωσε πως πρέπει να υπάρχει μία κλιμάκωση του πριμ ανάλογα με το ποσοστό ψήφων του πρώτου κόμματος. «Δεν είναι δυνατόν να είναι ίδιο το πριμ σε όλες τις περιπτώσεις. Και θα έλεγα ότι και το 50 είναι υπερβολικό, αλλά αυτό βέβαια συναρτάται και με τον αριθμό των βουλευτών» σημείωσε. 
 
Όπως εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στην ΕΡΤ, υπάρχει ανάγκη να «σπάσουν» όλες οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες που έχουν περισσότερους από 6 βουλευτές και άρα όχι μόνο η Β’ Αθηνών, σημειώνοντας πως οι περιφέρειες αυτές «ήταν τα μεγαλύτερα εκκολαπτήρια διαφθοράς». 
 
Έτσι ανοίγει ο δρόμος για κατάτμηση της Β’ Αθηνών (εκλέγει 44 βουλευτές), της Α’ Θεσσαλονίκης (16), της Αττικής (15), της Α’ Αθηνών (14), της Β’ Θεσσαλονίκης (9), της Β’ Πειραιώς (8), της Αχαΐας (8), του Ηρακλείου (8), της Λαρίσης (8) και της Αιτωλοακαρνανίας (7). Στην ατζέντα μπαίνουν ακόμη, σύμφωνα με τον υπουργό, το μπόνους των 50 εδρών, οι θητείες των βουλευτών αλλά και ο εξορθολογισμός στις έδρες που παίρνουν τα κόμματα ανά εκλογική περιφέρεια. 
 
Το μόνο δεδομένο για την ώρα είναι ότι, για να ισχύσει το όποιο νέο εκλογικό σύστημα από τις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, χρειάζεται να υπερψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής, ήτοι 200 βουλευτές. Ειδάλλως ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές, όπως αναφέρει το Σύνταγμα.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33