search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:37
MENU CLOSE

Τα ωραία μας χέρια και η περίληψη της… Βίβλου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1900
21-01-2016
25.01.2016 04:00
Τα ωραία μας χέρια και η περίληψη της... Βίβλου  - Media

Προβληματίστηκα δημιουργικά. Με τα «Ωραία μας χέρια», του Ευθύμη Φιλίππου –σενάριο στον «Κυνόδοντα» και τον «Αστακό» – σε σκηνοθεσία Έφης Μπίρμπα, στις «Ροές», με έξι ηθοποιούς – ένας απ’ αυτούς ο Σερβετάλης – να φορούν μαύρα ρούχα, σ’ ένα λευκό σκηνικό, μ’ ένα μόνο παράθυρο. Μια σύνθεση σειράς εικόνων που ανασύρουν από τη μνήμη τους έξι πρόσωπα κατά την καθαρτήρια συνάντησή τους. «Δεν υπάρχουν ρόλοι – πρόσωπα.

 
Προβληματίστηκα δημιουργικά. Με τα «Ωραία μας χέρια», του Ευθύμη Φιλίππου –σενάριο στον «Κυνόδοντα» και τον «Αστακό» – σε σκηνοθεσία Έφης Μπίρμπα, στις «Ροές», με έξι ηθοποιούς – ένας απ’ αυτούς ο Σερβετάλης – να φορούν μαύρα ρούχα, σ’ ένα λευκό σκηνικό, μ’ ένα μόνο παράθυρο. Μια σύνθεση σειράς εικόνων που ανασύρουν από τη μνήμη τους έξι πρόσωπα κατά την καθαρτήρια συνάντησή τους. «Δεν υπάρχουν ρόλοι – πρόσωπα. Ο καθένας μπαινοβγαίνει στην κατάσταση του άλλου – όπως συμβαίνει στα όνειρα. Αναζητάω από τους συμμετέχοντες να φέρουν την πραγματικότητά τους, να αντιμετωπίσουν αυτό που κάνουμε πιο πυρηνικά. Όπως και από τους θεατές στοχεύω να το νιώσουν όλο αυτό ως εμπειρία και όχι ως εγκεφαλική άσκηση» είχε δηλώσει πρόσφατα η σκηνοθέτιδα. 
 
 
Ξεχωριστή περίπτωση δημιουργού ο συγγραφέας, έχει πάντα τρόπους να κρατάει τον αναγνώστη – θεατή προσηλωμένο σ’ αυτά που του λέει. Δεν ξέρω αν μπορώ να πω ότι αυτό που είδα είναι περφόρμανς (λέξη χωρίς ακριβή μετάφραση στη γλώσσα μας…), θέατρο – ποιος, άραγε, βάζει τους κανόνες; –, χοροθέατρο ή μοντέρνος χορός. Πάντως, ως θεατής, για μιάμιση ώρα, είχα την αίσθηση ότι συμμετείχα ενεργά στην παράσταση, κάτι που δεν μου συμβαίνει συχνά… 
 
Γέλασα. Είχα δει πριν από πολλά χρόνια την πρώτη τους δουλειά και είχα διασκεδάσει πολύ. Οι θεατρικοί συγγραφείς Α. Long, R. Martin και A. Tichenor, μετά την επιτυχία του έργου τους «Όλος ο Σαίξπηρ σε μία ώρα», συμπύκνωσαν όλη τη Βίβλο – «The Bible: The Complete Word of God – abridged» – σε μία κωμωδία που έσπασε ταμεία σε Αμερική και Αγγλία, για πολλά χρόνια. Φέτος, και στην Αθήνα, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, ο Θανάσης Κουρλαμπάς, ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης και ο Σωτήρης Δούβρης, στη σκηνή του θεάτρου «Δημήτρης Χορν», μπαίνουν στη θέση της Εύας, του Αβραάμ, του Σαμψών, της Σαλώμης, του Πόντιου Πιλάτου κ.ά. και θυμίζουν στο κοινό τις κλασικές βιβλικές ιστορίες, σε σκηνοθεσία της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, η οποία μας περιγράφει ως εξής την παράσταση: «Όλη η Βίβλος – κατακλυσμοί, ανθρωποθυσίες, θεϊκές εντολές, θαύματα – ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του ανυποψίαστου για το αποτέλεσμα του έργου θεατή. Σκοπός μας και λόγος για το εισιτήριό σας είναι ένας: η ψυχοθεραπεία. Γιατί, αν κοιτάξεις και την πιο δραματική ή υπερβολική ιστορία απλώς με μια άλλη ματιά, μπορεί να ξεσπάσεις σε ένα ατελείωτο, λυτρωτικό γέλιο, εκτονώνοντας όλες τις στενοχώριες που κουβαλάς, μεμιάς»!
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:36