search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 00:43
MENU CLOSE

Ο Πούτιν κρύβεται πίσω από τον φόνο Λιτβινένκο, λέει Βρετανός δικαστής – Τι απαντά το Ρωσικό ΥΠΕΞ (Photos)

21.01.2016 10:27
Ο Πούτιν κρύβεται πίσω από τον φόνο Λιτβινένκο, λέει Βρετανός δικαστής - Τι απαντά το Ρωσικό ΥΠΕΞ (Photos) - Media

Νέα έρευνα έδειξε ότι η δολοφονία του πρώην Ρώσου κατασκόπου Αλεξάντερ Λιτβινένκο «είχε πιθανότατα εγκριθεί» από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν “πιθανότατα” ενέκρινε τη δολοφονία στο Λονδίνο από δύο ρώσους πράκτορες του αντιφρονούντα Αλεξάντρ Λιτβινιένκο, εκτιμά ο βρετανός δικαστής στα συμπεράσματα της δικαστικής έρευνας για τον θάνατο του πρώην πράκτορα της KGB.

“Η επιχείρηση του FSB πιθανότατα εγκρίθηκε από τον κ. Πατρούτσεφ (Νικολάι Πατρούτσεφ, πρώην αρχηγό του FSB) και επίσης από τον πρόεδρο Πούτιν”, αναφέρει στα συμεράσματα της έρευνας ο σερ Ρόμπερτ Οουεν.

Ο Αλεξάντρ Λιτβινιένκο, 43 ετών, πέθανε από τις συνέπειες δηλητηρίασης με πολώνιο, στο τέλος του Νοεμβρίου 2006, τρεις εβδομάδες μετά τη συνάντησή του για τσάι στο Millenium Hotel, στο κέντρο του Λονδίνου, με δύο πρώην πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, τον Αντρέι Λουγκοβόι, σήμερα βουλευτή εθνικιστικού κόμματος, και τον Ντμίτρι Κοβτούν, σήμερα επιχειρηματία.

Αντρέι Λουγκοβόι

Ντμίτρι Κοβτούν

“Είμαι βέβαιος ότι οι κ.κ. Λουγκοβόι και Κοβτούν έβαλαν το πολώνιο-210 στην τσαγιέρα την 1η Νοεμβρίου 2006. Είμαι βέβαιος ότι το έκαναν με την πρόθεση να δηλητηριάσουν τον κ. Λιτβινιένκο”, γράφει ο βρετανός δικαστής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μία πρώτη δόση πολώνιου του είχε χορηγηθεί νωρίτερα, στις 16 Οκτωβρίου, πριν από τη μοιραία δόση της 1ης Νοεμβρίου.

“Τα στοιχεία που παρουσιάζω αποδεικνύουν καθαρά την ευθύνη του ρωσικού κράτους στον θάνατο του κ. Λιτβινιένκο”, αναφέρεται στην έκθεση.

Το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει κάθε εμπλοκή στην υπόθεση.

 Η χήρα του ζητεί την επιβολή κυρώσεων κατά του Πούτιν και της Ρωσίας

Στο μεταξύ, η χήρα του Αλεξάντρ Λιτβινιένκο ζήτησε την επιβολή κυρώσεων κατά του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της Ρωσίας μετά τη δημοσίευση των συμπερασμάτων της βρετανικής δικαστικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν “πιθανότατα” ενέκρινε τη δολοφονία στο Λονδίνο από δύο ρώσους πράκτορες του αντιφρονούντα Αλεξάντρ Λιτβινιένκο.

Ο ένας από τους δύο πράκτορες που κατηγορούνται για τη δολοφονία, ο Αλεξάντρ Λουγκοβόι, χαρακτήρισε τις εναντίον του κατηγορίες της βρετανικής δικαιοσύνης “παράλογες”. “Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν για μία ακόμη φορά την αντιρωσική στάση και την στενότητα πνεύματος του Λονδίνου”, δήλωσε ο πρακτορείο Interfax ο πρώην πράκτορας του FSB.

Τι απαντά το Ρωσικό ΥΠΕΞ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε το αποτέλεσμα της βρετανικής δικαστικής έρευνας για τη δολοφονία του πρώην πράκτορα της KGB και αντιφρονούντα Αλεξάντρ Λιτβινένκο ως μεροληπτικό και αδιαφανές λέγοντας ότι ο χειρισμός της υπόθεσης από το Λονδίνο έχει σκιάσει τις σχέσεις ανάμεσα στη Βρετανία και τη Ρωσία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε τη Βρετανία ότι πολιτικοποιεί το θέμα.

“Λυπούμεθα που μία καθαρά ποινική υπόθεση πολιτικοποιήθηκε και έχει σκιάσει τη γενική ατμόσφαιρα των διμερών μας σχέσεων”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

“Η διαδικασία δεν ήταν διαφανής για τη ρωσική πλευρά και για την κοινωνία, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο εξετάσθηκε το υλικό πίσω από κλειστές πόρτες, υπό το πρόσχημα ότι ήταν απόρρητο”, είπε η εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι, κατά συνέπεια, τα συμπεράσματα είναι αποτέλεσμα μίας “πολύ αδιαφανούς, με πολιτικά κίνητρα διαδικασίας”.

Ο Αλεξάντρ Λιτβινιένκο, 43 ετών, πέθανε από τις συνέπειες της δηλητηρίασής του με πολώνιο στο τέλος του Νοεμβρίου 2006, τρεις εβδομάδες μετά τη συνάντησή του για τσάι στο Millenium Hotel, στο κέντρο του Λονδίνου, με τους ρώσους, πρώην πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, Αντρέι Λουγκοβόι και Ντμίτρι Κοβτούν, οι οποίοι κατηγορήθηκαν στην συνέχεια από τη βρετανική δικαιοσύνη για τη δολοφονία.

“Είμαι βέβαιος ότι οι κ.κ. Λουγκοβόι και Κοβτούν έβαλαν το πολώνιο-210 στην τσαγιέρα την 1η Νουμβρίου 2006. Είμαι βέβαιος ότι το έκαναν με την πρόθεση να δηλητηριάσουν τον κ. Λιτβινιένκο”, αναφέρει στο πόρισμα της έρευνας ο δικαστής σερ Ρόμπερτ Όουεν.

“Η επιχείρηση του FSB είχε πιθανόν την έγκριση του (πρώην αρχηγού του FSB Νικολάι) Πατρούτσεφ και επίσης του προέδρου Πούτιν”, σύμφωνα με τον βρετανό δικαστή.

Η δικαστική έρευνα διατάχθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση και ονομάζεται “δημόσια έρευνα”. Είναι μία διαδικασία που επιτρέπει, αντίθετα με αυτό που δείχνει η ονομασία της, την εξέταση κεκλεισμένων των θυρών ευαίσθητων στοιχείων και εγγράφων. Ξεκίνησε τις εργασίες της τον Ιανουάριο 2015.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 00:43