search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:00
MENU CLOSE

Όταν η κυβέρνηση Σημίτη σταματούσε τις κινητοποιήσεις των αγροτών με… ζάχαρη!

21.01.2016 19:11
Όταν η κυβέρνηση Σημίτη σταματούσε τις κινητοποιήσεις των αγροτών με… ζάχαρη! - Media

Η κλοπή μπαταριών από τα τρακτέρ των αγροτών που έχουν παραταχθεί κατά τόπους στην χώρα, η οποία κατά πάσα πιθανότητα, όπως δήλωσαν και οι ίδιοι οι αγρότες έγιναν από κάποιους «φτωχοδιαβόλους» που θέλουν να τις πουλήσουν για να βγάλουν λεφτά, θύμισε μια ιστορία περίπου μια εικοσαετία πίσω.

 

Η κλοπή μπαταριών από τα τρακτέρ των αγροτών που έχουν παραταχθεί κατά τόπους στην χώρα, η οποία κατά πάσα πιθανότητα, όπως δήλωσαν και οι ίδιοι οι αγρότες έγιναν από κάποιους «φτωχοδιαβόλους» που θέλουν να τις πουλήσουν για να βγάλουν λεφτά, θύμισε μια ιστορία περίπου μια εικοσαετία πίσω.

Τότε επί κυβέρνησης Σημίτη, οι αγρότες είχαν προχωρήσει σε μπλόκα σε όλη την χώρα, αντιδρώντας στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, προκαλώντας πρωτοφανή προβλήματα στις οδικές συγκοινωνίες. Έπειτα από τις πρώτες εβδομάδες κινητοποιήσεων, η κατάσταση έγινε ιδιαίτερα πιεστική για την κυβέρνηση που αποφάσισε να αφήσει κατά μέρους την ήπια αντιμετώπισή τους και να περάσει σε πιο δυναμικά μέτρα.

Η κυβέρνηση έδωσε εντολή στις δυνάμεις καταστολής να ακινητοποιήσουν τα τρακτέρ ώστε αυτά να μην μπορούν να βγουν στη μέση του οδοστρώματος αποκλείοντας την διέλευση και τα μέλη των ΕΚΑΜ φαίνεται πως έγιναν ιδιαίτερα δημιουργικά…

Το ρεπορτάζ της εποχής, από τον Ριζοσπάστη μεταφέρει τις καταγγελίες των αγροτών από τον κόμβο των Μικροθηβών.

«Στο κόμβο των Μικροθηβών η επέλαση των ΕΚΑΜ άφησε πίσω της ό,τι ακριβώς θα άφηνε και μια επέλαση βανδάλων. Ολα έδειχναν ότι δε δόθηκε η εντολή “ακινητοποιήστε τα τρακτέρ “, αλλά “διαλύστε τα τρακτέρ “. Ετσι όταν το Σάββατο το μεσημέρι οι αγρότες αντίκρισαν τα τρακτέρ τους, τράβαγαν τα μαλλιά τους και η οργή και η αγανάκτησή τους έφτασε στο απροχώρητο.

Τα τρακτέρ , που υποτίθεται ότι περιφρουρούσαν οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έστειλε εκεί η κυβέρνηση, είχαν υποστεί ζημιές πολλών εκατομμυρίων δραχμών. Και το χειρότερο είναι ότι οι δολιοφθορές που έγιναν θα πολλαπλασίαζαν κατά πολύ το κόστος των ζημιών και θα μπορούσαν να στοιχίσουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές, αν ξεκινούσαν αμέσως τα τρακτέρ , όσα δηλαδή μπορούσαν να πάρουν μπρος το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου.

Δεν ήταν μόνο τα ξεφουσκωμένα λάστιχα και οι καταστροφές στις βαλβίδες, τις σαμπρέλες και στα λινά των ελαστικών: Στα πετρέλαια και λάδια είχε ριχτείζάχαρη , χώμα και πέτρες για να καταστραφούν οι κινητήρες και μια τέτοια βλάβη θα στοίχιζε πάνω από 2.000.000 δραχμές.

Ακόμα κόπηκαν ιμάντες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ιμάντες κόπηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε μόλις ξεκινήσουν τα τρακτέρ να βγουν εκτός λειτουργίας και να προκαλέσουν καταστροφές στους κινητήρες.

Το σκηνικό της καταστροφής συμπληρώνουν τα σπασμένα παρμπρίζ και φανάρια, τα “σφαγμένα” λάστιχα με μαχαίρια, τα κομμένα καλώδια, οι πεταμένες τάπες και δείκτες λαδιού, τα κλεμμένα ραδιομαγνητόφωνα και εργαλεία, τα τρυπημένα κολάρα, λαστιχάκια και φίλτρα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έλειπαν και μηχανικά εξαρτήματα όπως μίζες και άλλα.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου ο κόμβος των Μικροθηβών μετατράπηκε σε ένα απέραντο συνεργείο και βουλκανιζατέρ. Αγρότες και μηχανικοί δούλεψαν πυρετωδώς ένα ολόκληρο 24ωρο. Ο κάθε αγρότης κατέγραφε τις ζημιές και τις έθετε υπόψη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, που έχει ανακοινώσει ήδη ότι θα γίνουν μηνύσεις κατά των υπευθύνων.»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:59