search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:53
MENU CLOSE

Κατρούγκαλος, Αλεξιάδης και Αποστόλου προσπαθούν να κατευνάσουν τους αγρότες

22.01.2016 10:44
Κατρούγκαλος, Αλεξιάδης και Αποστόλου προσπαθούν να κατευνάσουν τους αγρότες - Media

Για μεταβατικότητα των αλλαγών που έρχονται για τους αγρότες όσον αφορά τις αυξήσεις των εισφορών τους έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι «φτάνει να μην υποχωρούμε από τις βασικές αρχές», στην κοινή συνέντευξη Τύπου των τριών υπουργών: Κατρούγκαλου, Αποστόλου και Αλεξιάδη που δόθηκε σήμερα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

Για μεταβατικότητα των αλλαγών που έρχονται για τους αγρότες όσον αφορά τις αυξήσεις των εισφορών τους έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι «φτάνει να μην υποχωρούμε από τις βασικές αρχές», στην κοινή συνέντευξη Τύπου των τριών υπουργών: Κατρούγκαλου, Αποστόλου και Αλεξιάδη που δόθηκε σήμερα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Τρύφωνας Αλεξιάδης επισήμανε ότι δεν έχουμε αλλαγές στο φορολογικό αυτή την περίοδο ενώ ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Αποστόλου μίλησε για προγράμματα που τρέχουν των 6 δισ. και για παραγωγική ανασυγκρότηση

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενος στο σχέδιο που προωθείται ο Κατρούγκαλος, σημείωσε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσουν οι αδύναμοι, τα μεσαία στρώματα κινούμενη με άξονες την κοινωνική δικαιοσύνη, τη μεγαλύτερη βοήθεια στους αδύναμους και την ισονομία.

Τότε ρωτήθηκε από δημοσιογράφους γιατί οι αγρότες διαμαρτύρονται και απάντησε ότι «είναι λογικό να ανησυχούν μετά από 5 χρόνια Μνημόνια. Καλά κάνετε και ανησυχείτε, Δείτε τις προτάσεις μας». Τόνισε ακόμη ότι «στο ασφαλιστικό των αγροτών και στις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο το παλιό πολιτικό σύστημα δεν ήθελε ίδιους τους αγρότες με τους άλλους πολίτες».

Υποστήριξε ακόμη ότι το 2017 θα υπάρξουν και αγρότες που θα δουν κέρδη σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλλουν τώρα και ότι με το σχέδιό του θα δίνεται σύνταξη στους αγρότες ενώ μέχρι τώρα δίνονταν επιδόματα. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι ο ΟΓΑ δεν θα διατηρηθεί ως αυτόνομο ταμείο. Είπε όμως ότι δεν είναι προς όφελος των αγροτών να διατηρηθεί έτσι όπως είναι τώρα.

Δεν γίνεται να δίνει 90% το κράτος και 9% οι αγρότες να μην παίρνουν σύνταξη τελικά.

Επισήμανε ακόμη ότι στο ασφαλιστικό διαχειριζόμαστε την τέλεια καταιγίδα, κάνοντας λόγο για κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, διάλυσή του από την κρίση και καταλήστευση των αποθεματικών.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν έρχεται καμία φορολογική καταιγίδα κανένα φορολογικό χαράτσι. Δεν έχουμε καθόλου αλλαγές. Καλώ όποιον θέλει να κάνει διάλογο να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στα σχέδια και δεν περιλαμβάνονται από ό,τι φαίνεται στα προαπαιτούμενα της επόμενης περιόδου. Υπάρχει μια σύγχυση για το τι ίσχυε μέχρι τη συμφωνία. Δεν υπερασπιζόμαστε το φορολογικό και θα αλλάξουμε ό,τι πρέπει να αλλάξει. Θυμίζω ότι με τη συμφωνία του Αυγούστου οι δύο αλλαγές είναι η σταδιακή κατάργηση του Ειδικού Φόρου Πετρελαίου και η σταδιακή εξομοίωση των αγροτών σε επίπεδο φορολογικών συντελεστών από το 13% έως το 26% έως το 2017. Δεν είναι κάτι που θα γίνει αυτή την περίοδο. Επεξεργαζόμαστε αλλαγές που θα γίνουν από το 2016-2017 που έχουν σχέση με τον προσδιορισμό του αγρότη και την προστασία του αγροτικού εισοδήματος. Στόχος μας είναι να μην υπάρχουν πολίτες 2ης κατηγορίας, την αρχή της ισονομίας και την αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Τέλος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου κάλεσε όλους τους Έλληνες αγρότες να δούνε μαζί την επόμενη μέρα. «Να ξεκαθαρίσω» είπε « ότι βρέθηκα στην ύπαιθρο γιατί έχουμε μπροστά μας ένα πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης με πόρους πάνω από 6 δισ. και 14 δισ. επιπλέον ενισχύσεις για αγρότες. Πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για αναδιάρθρωση και παραγωγική ανασυγκρότηση» σημείωσε από την πλευρά του χαρακτηρίζοντας το διάλογο ως «μονόδρομο».

Σε ότι αφορά τα έσοδα από τις ενισχύσεις που παίρνουν οι αγρότες και για το αν θα υπολογίζονται στην φορολόγηση τους, είπε ότι «με το νόμο 4172 του 2013 έμπαιναν στην  φορολόγηση όλες οι ενισχύσεις- αποζημιώσεις. Εμείς φέραμε σχετική ρύθμιση όπου  θεσπίστηκε ξεκάθαρα ότι ποσό έως 12.000 ευρώ είναι αφορολόγητο σε κάθε περίπτωση. Και για να γίνω πιο σαφής 2 δις ευρώ από τις 2,6 δις ευρώ  από τις κοινοτικές ενισχύσεις δεν φορολογούνται».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:52