search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:59
MENU CLOSE

Πυρά σε αντιπολίτευση – Γέφυρες σε μικορμεσαίους αγρότες κι επαγγελματίες

24.01.2016 20:34
Πυρά σε αντιπολίτευση – Γέφυρες σε μικορμεσαίους αγρότες κι επαγγελματίες - Media

Επίθεση στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και τον ίδιο προσωπικά για τα πεπραγμένα του ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης , κάλεσμα των αγροτών σε διάλογο, υποσχέσεις για βελτιώσεις στο ζήτημα των ελεύθερων επαγγελματιών , εμπόρων κι επιστημόνων και απάντηση για το θέμα των μετακλητών περιείχε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Τάε Κβο Ντο για τον ένα χρόνο από την πρώτη, «ιστορική» όπως είπε εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία στις 25 Ιανουαρίου του 2015. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε βελτιώσεις εν γένει στο ασφαλιστικό αλλά είπε πως η μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει γιατί τα Ταμεία δεν αντέχουν άλλο.

 

Επίθεση στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και τον ίδιο προσωπικά για τα πεπραγμένα του ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης , κάλεσμα των αγροτών σε διάλογο, υποσχέσεις για βελτιώσεις στο ζήτημα των ελεύθερων επαγγελματιών , εμπόρων κι επιστημόνων και απάντηση για το θέμα των μετακλητών περιείχε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Τάε Κβο Ντο για τον ένα χρόνο από την πρώτη, «ιστορική» όπως είπε εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία στις 25 Ιανουαρίου του 2015. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε βελτιώσεις εν γένει στο ασφαλιστικό αλλά είπε πως η μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει γιατί τα Ταμεία δεν αντέχουν άλλο.

Στο μακροσκελή απολογισμό της χρονιάς που πέρασε ο πρωθυπουργός στάθηκε στο γεγονός ότι ύστερα από τρεις εκλογικές νίκες και λίγους μόνο μήνες μετά από τη νέα λαϊκή εντολή υπάρχουν ακόμη κάποιοι που μηχανεύονται σενάρια εκτροπής και πτώσης της κυβέρνησης. «Θα διαψευστούν ξανά» ήταν το μήνυμα που έστειλε συμπληρώνοντας πως «Όσο κι αν παλεύουν η κυβέρνηση αυτή θα προχωρήσει και θα βγάλει τη χώρα απ’ την κρίση με την κοινωνία όρθια». Σημείωσε δε πως «θα κλείσει η αξιολόγηση και θα έρθει η ελάφρυνση του χρέους» επομένως «ας μη βιάζονται να δημιουργήσουν κλίμα γιατί θα κουραστούν για πολλά χρόνια να κάθονται στα έδρανα της αντιπολίτευσης».

Αιχμές κατά «ρετιρέ» αγροτών, γιατρών μηχανικών και δικηγόρων

Σε ό,τι αφορά τα φλέγοντα θέματα της περιόδου, δηλαδή το ασφαλιστικό, τις κινητοποιήσεις αγροτών, επαγγελματιών και γενικότερα επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων που θίγονται από την κυβερνητική πρόταση ο Αλέξης Τσίπρας:

  • Καταρχάς προσπάθησε να αποσείσει την ευθύνη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, την φτωχοποίηση των αγροτών κλπ και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί μέσω της μεταρρύθμισης να κάνει μια δίκαιη κατανομή των βαρών.

  • Υποσχέθηκε βελτιώσεις στις διατάξεις που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και διάλογο με τους αγρότες, ενώ και στις δύο περιπτώσεις αυτών των επαγγελματικών ομάδων διαχώρισε τα «ρετιρέ» από τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. «Δεν θα βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι τους μικρούς δικηγόρους με τα μπλοκάκια με τους ιδιοκτήτες μεγάλων δικηγορικών γραφείων, του κατασκευαστές και τους ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων», είπε ο πρωθυπουργός.

  • Σε ότ,ι αφορά τους αγρότες σημείωσε ότι η μάχη θα δοθεί όχι γι’ αυτούς που παίρνουν επιδοτήσεις χιλιάδων ευρώ αλλά γι’αυτούς που δεν βγάζουν ούτε τα έξοδά τους.

  • Άφησε αιχμές για υποκίνηση των αγροτικών κινητοποιήσεων από μεγαλοσυνδικαλιστές καθώς το καλοκαίρι υπερασπίζονταν την καμπάνια του «ναι» στο δημοψήφισμα – «δεν μπορεί τώρα αυτοί ντα το παίζουν επαναστάτες κατά αντιλαϊκών μέτρων», είπε. Στο ίδιο σημείο κάλεσε σε διάλογο τους αγρότες με αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση, ώστε να αντανακλώνται οι αγωνίες όλου του αγροτικού κόσμου.

  • Υπογράμμισε επίσης ότι το φορολογικό δεν περιλαμβάνεται στην πρώτη αξιολόγηση επομένως δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, ωστόσο η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο με τους αγρότες.

 

Τι είπε για μετακλητούς – οικογενειοκρατία

Σε ό,τι αφορά το θέμα που δημιουργήθηκε με τους μετακλητούς υπαλλήλους που υπηρετούν σε γραφεία υπουργούν ο Αλέξης Τσίπρας προέβη σε σύγκριση με την διακυβέρνηση της ΝΔ λέγοντας ότι επί των ημερών της οι μετακλητοί ήταν 1200 ενώ τώρα 630, και διευκρίνισε για ακόμη μια φορά ότι πρόκειται για πολιτικές θέσεις, είναι έμπιστοι συνεργάτες, και όχι διοικητικοί υπάλληλοι.

Στο σημείο αυτό απάντησε και στα όσα ακούστηκαν περί οικογενειοκρατίας στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και απευθυνόμενος στους κατήγορους της κυβέρνησης τόνισε «έχουν το θράσος και μιλούν αυτοί που έχουν το κράτος οικογένεια». Διερμήνευσε δε την επίθεση που δέχτηκε η κυβέρνηση ως μια απόπειρα των διαφόρων κέντρων να «αποσείσουν» από τους ώμους του Κυριάκου Μητσοτάκη το βάρος του ονόματός του. «Σκέφτονται ενοχικά» είπε αλλά δεν πρέπει διότι «εμείς δεν θα κατηγορήσουμε τον κο Μητσοτάκη για την οικογένειά του και τις ρίζες του. Θα τον πολεμάμε για τις ιδέες και τις πράξεις του».

«Ο μεταρρυθμιστής που ξήλωσε προϊσταμένους σε μια νύχτα»

Ως παράδειγμα αυτών των πράξεων έφερε τα πεπραγμένα Μητσοτάκη κατά τη θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όταν όπως είπε καθαίρεσε σε μια νύχτα τους προϊσταμένους ακόμη κι εκείνους που είχαν κριθεί σε υπηρεσιακά συμβούλια και προέβησε απευθείας τοποθετήσεις διευθυντών « και σήμερα έχουμε προϊστάμενους που επέλεξε ο Μητσοτάκης».

Μητσοτάκης με ΒΠ και ΔΝΤ

Σε ό,τι αφορά γενικότερα την επίθεση στη ΝΔ:

Ο Τσίπρας επιχείρησε να της ασκήσει πίεση ενόψει των ψηφοφοριών για το ασφαλιστικό αλλά και για το νομοσχέδιο της αξιολόγησης. Κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσει αν θα στηρίξει τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και την πρόταση της κυβέρνησης για χρηματοδότησή του από τις εργοδοτικές εισφορές, κάτι που έχουν δεχτεί οι εργοδοτικές οργανώσεις . «Ή μήπως θέλει μια οριζόντια περικοπή προκειμένου να δέιξει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία απ’ τα ίδια»; Αναρωτήθηκε. Για το νομοσχέδιο της Δημόσιας Διοίκησης ο Τσίπρας κάλεσε τον μεταρρυθμιστή Μητσοτάκη και… «τα μεταρρυθμιστικά του ποταμίσια εξαπτέρυγα» να απαντήσουν αν θα στηρίξουν ένα νομοσχέδιο – τομή που καταργεί το ρουσφέτι κι επιφέρει την αξιοκρατία στη στελέχωση της δημόσιας διοίκησης.

Επίσης, στον ίδιο ειρωνικό τόνο τον κατηγόρησε για το θέμα του ΕΣΡ: «Οι δήθεν μεταρρυθμιστές μπλοκάρουν την εκλογή του ΕΣΡ και των ανεξάρτητων αρχών για να μη γίνει διαγωνισμός και νη μη δοθούν νόμιμες άδειες λειτουργίας. Ξεπληρώνουν γνωστά γραμμάτια» είπε και προανήγγειλε την «έτσι κι αλλιώς» διεξαγωγή του διαγωνισμού, ίσως μέσα στον επόμενο μήνα.

Επικαλέστηκε τη διαχωριστική γραμμή «δεξιά – αριστερά» και κατέταξε τη ΝΔ και το νέο της αρχηγό στους εκπροσώπους των υψηλών εισοδημάτων από τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας και τις πλούσιες γειτονιές της χώρας προκειμένου να καταδείξει τις διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ που αναδείχθηκε από το λαϊκό κόσμο τις αγωνίες του οποίου, είπε, γνωρίζει και συμμερίζεται.

Ταυτόχρονα τοποθέτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλευρό των δανειστών όσο δε διαχωρίζει τη θέση του από το ΔΝΤ («και με το ΔΝΤ και με τους αγρότες δε γίνεται, και με τα Ταμείο και με τις κινητοποιήσεις δε γίνεται). ¨ηταν άλλωστε χαρακτηριστική και η αναφορά «προσπαθούν να μετατρέψουν την πρώτη αξιολόγηση σε εργαλείο εκβιασμού της κυβέρνησης. Κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ για κρίσιμα θέματα όπως το ασφαλιστικό». 

Η ομιλία ουσιαστικά αποτελεί και μια πρόγευση της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για το ασφαλιστικό, την προσεχή Τρίτη όπου η αντιπαράθεση αναμένεται να ξεδιπλωθεί στα παραπάνω πεδία που έθεσε ο πρωθυπουργός.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:59