search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 16:54
MENU CLOSE

Σκληρή στάση κρατούν οι αγρότες – Ενισχύονται συνέχεια τα μπλόκα

25.01.2016 05:59
Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες – Κλείνουν Τέμπη και εθνικό οδό Αθηνών - Κορίνθου  - Media

Αμετακίνητοι παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες και τα ενισχύουν. Σήμερα επαναλαμβάνεται η εικόνα της Κυριακής, με δίωρους αποκλεισμούς, από τις 12.00 έως τις 14.00 το μεσημέρι και ωριαίους ή και μεγαλύτερης διάρκειας σε ορισμένα μπλόκα το βράδυ από τις 19.00 μμ.

 

Αμετακίνητοι παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες και τα ενισχύουν. Σήμερα επαναλαμβάνεται η εικόνα της Κυριακής, με δίωρους αποκλεισμούς, από τις 12.00 έως τις 14.00 το μεσημέρι και ωριαίους ή και μεγαλύτερης διάρκειας σε ορισμένα μπλόκα το βράδυ από τις 19.00 μμ.

Την περαιτέρω πορεία των πραγμάτων θα κρίνει η αυριανή συνάντηση (12.00), όλων των μπλόκων της χώρας, στη Θεσσαλονίκη, όπου θα τεθεί επί τάπητος η πρόσκληση του πρωθυπουργού για διάλογο, ενώ αναμένεται να οριστεί και η αντιπροσωπεία που θα λάβει μέρος σε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Μαξίμου.

Πάντως, ορισμένοι αγροτοσυνδικαλιστές κρατούν σκληρή στάση απέναντι στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πάει το βουνό στο Μωάμεθ, αλλά το αντίστροφο», καλώντας έτσι τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί ο ίδιος τα μπλόκα.

Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραμένουν αμετακίνητοι στη θέση τους για απόσυρση του νομοσχεδίου που αφορά το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ζητώντας εκ νέου κατάρτισή του, από μηδενική βάση και με τη δική τους συνδρομή.

Εξάλλου, στο κάλεσμα των εκπροσώπων του κλάδου προς άλλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, ακόμα και απλούς πολίτες, να «σηκωθούν από τον καναπέ και να έρθουν να ενισχύσουν την αντίσταση που προβάλλουμε στα μέτρα που μας οδηγούν στον αφανισμό», ανταποκρίθηκαν ήδη φορτηγατζήδες, νταλικιέρηδες, οδηγοί ταξί και τουριστικών λεωφορείων, ακόμα και εμποροϋπάλληλοι, οι οποίοι ενδυναμώνουν ολοένα και περισσότερο τα μπλόκα που έχουν ήδη στηθεί

 

Η εικόνα στα μπλόκα

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 1.600 τρακτέρ, με το μπλόκο να ενδυναμώνεται διαρκώς και να ενισχύεται με διάφορες παραγωγικές και επαγγελματικές ομάδες. Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο μπλόκο παρευρέθηκε σήμερα αντιπροσωπεία των Τεμπών και έγιναν συζητήσεις. «Έχουμε διαφορές, αλλά αυτό που μας ενώνει είναι η συνέχιση του αγώνα, με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λίτος, προσθέτοντας πως «απ’ αύριο σκοπεύουμε να κλείσουμε επ’ αόριστον το τελωνείο, ενώ δηλώνουμε ότι δεν θα πάμε σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τον οποίο καλούμε να μας επισκεφθεί».

Υπο κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά. Όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής, και τη Δευτέρα 12.00-14.00 θα κλείσει και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Παράλληλα, αιφνιδιαστική αλλαγή του σκηνικού στο μέτωπο των κινητοποιήσεων αποφάσισαν ορισμένα μπλόκα αγροτών στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Νέα μπλόκα δημιουργούνται, άλλα συνενώνονται και στην πλειοψηφία τους ενισχύονται.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 14:00, σε επ’ αόριστον κλείσιμο προχώρησαν τα μπλόκα στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, αλλά και στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία Οδό, Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Υπενθυμίζεται ότι «μπλοκαρισμένος» είναι ο κόμβος στα Κερδύλλια επί της Εγνατίας Οδού, από τις 20 Ιανουαρίου 2015.

Στο μεταξύ, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Χαλκηδόνας και των Γιαννιτσών ένωσαν τις δυνάμεις με ένα νέο μπλόκο στην γέφυρα Αξιού -στα φανάρια Θεσσαλονίκης-, δυναμικότητας άνω των 1.300 τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων.

Στον νομό Σερρών δημιουργήθηκε νέο μπλόκο στην Παλαιωκόμη, ενώ ο νομός Πέλλας αριθμεί πλέον τρία, σε Άρνισα, Μαυροβούνι και Μεσημέρι. Στον νομό Χαλκιδικής εντάχθηκε νέο μπλόκο στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, ανεβάζοντας έτσι τα μπλόκα στα τρία. Στο μπλόκο των Νέων Μουδανιών εντάχθηκαν σήμερα περισσότερα από 80 μελισσοκομικά οχήματα. Νέα μπλόκα έχουν δημιουργηθεί στη Δεσκάτη Γρεβενών και ενδυναμώνεται το μπλόκο στα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα και για ένα δίωρο, από τις 12 το μεσημέρι θα κλείσουν και τη Δευτέρα συμβολικά τον δρόμο, «εμποδίζοντας τους αυτοκινητιστές που επιθυμούν να περάσουν από το τελωνείο».

Στο νομό του Κιλκίς το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Τερζή, και τη Δευτέρα 12.00-14.00 θα γίνει ή συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος ή θα αποκλειστεί το τελωνείο Δοϊράνης στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια.

Στο νομό Πέλλας έχουν στηθεί τρία μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας 700 τρακτέρ και θα γίνουν τη Δευτέρα συμβολικοί αποκλεισμοί από τις 12.00 μέχρι και τις 14.00. Τα μπλόκα βρίσκονται στον κόμβο Μελισσίου, στον περιφερειακό δρόμο Γιαννιτσά -Έδεσσα, στον κόμβο Μανδάλου και λίγο πριν από τη γέφυρα στα Σέρβικα, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Γιαννιτσών-Έδεσσας.

Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και εντάχθηκαν την Κυριακή στο μπλόκο περισσότεροι από 100 νταλικιέρηδες και φορτηγατζήδες, αλλά και ταξί και τουριστικά λεωφορεία.

Και τη Δευτέρα θα μπλοκάρουν το δρόμο από τις 12 έως τις 14.00 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 19.00 μέχρι και τις 21.00 το βράδυ.

Στον κόμβο Νισελίου στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, το μπλόκο αριθμεί πάνω από 600 τρακτέρ και τη Δευτέρα, κατά τις ώρες 12-14.00, θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός. Τονίζεται ότι στο μπλόκο συμμετέχουν και κτηνοτρόφοι της Ημαθίας.

Υπό συζήτηση βρίσκονται οι συμμετέχοντες στο μπλόκο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας και τη Δευτέρα νωρίς το πρωί θα έχουν ξεκαθαρίσει εάν θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό από τις 12 έως τις 14.00 το μεσημέρι.

Στο χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν την Κυριακή δυναμικά και οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Καστοριά και Φλώρινα. Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αγροτοσυνδικαλίστρια Άννα Μόσχου, «δύναμη από το μπλόκο του ‘Αργους Ορεστικού της Καστοριάς, κατευθύνθηκε το μεσημέρι προς το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπου και έγινε δίωρος αποκλεισμός».

Περισσότερα από 400 τρακτέρ έχουν παραταχθεί στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, στους κόμβους Νέων Μουδανιών και Ν. Καλλικράτειας και τη Δευτέρα 12.00-14.00 θα πραγματοποιήσουν συμβολικό αποκλεισμό.

Νωρίτερα, έναντι του αρχικού σχεδιασμού, έστησαν από το Σάββατο το μπλόκο στα Βασιλικά αγρότες και κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 θα κατευθυνθούν στα πράσινα φανάρια, στη διασταύρωση πριν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 26 Ιανουαρίου οι συντασσόμενοι με την Πρωτοβουλία Αγροτών θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό υποκατάστημα του ΟΓΑ, στις 10 το πρωί.

Επίσης, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι, συνάντηση όλων των μπλόκων της χώρας, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη στα Τέμπη.

Για την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί να γίνει πανελλήνιο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της Agrotica.

 

Συνεχίζονται τα μπλόκα σε Φθιώτιδα και Βοιωτία

Με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή συνάντηση στη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα 7 μπλόκα στη Φθιώτιδα προχώρησαν και σήμερα σε κλείσιμο της κυκλοφορίας κατά περίπτωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε μπλόκο έγινε με τις αποφάσεις τους τόσο για την ώρα όσο και για το χρόνο. ‘Αλλοι ξεκίνησαν τους αποκλεισμούς στις 12 το μεσημέρι και άλλοι στις 2 μμ. ‘Αλλοι έκλεισαν τους δρόμους για 1 ώρα και άλλοι για 2 ώρες

Οι αγρότες απέκλεισαν για πάνω από 1 ώρα το εθνικό δίκτυο στο 210 km της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας στην περιοχή της Ανθήλης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Η τροχαία έκανε εκτροπή στην κυκλοφορία από παράδρομους έτσι ώστε με μικρές καθυστερήσεις τα αυτοκίνητα να συνεχίζουν στον προορισμό τους.

Στο μπλόκο των αγροτών στην Ανθήλη βρέθηκαν σήμερα και κτηνοτρόφοι και κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού έχυσαν δοχεία με γάλα στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των συνδικαλιστών μετά τις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν στη Θεσσαλονίκη θα σκληρύνουν περισσότερο τη στάση τους ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετακίνησαν ήδη έναν αριθμό από τρακτέρ τα οποία τοποθέτησαν μέσα στην εθνική οδό ενώ προετοιμάζονται να μεταφέρουν και άλλα τρακτέρ τα οποία να τοποθετήσουν στο άλλο ρεύμα της εθνικής οδού

Για 2 ώρες περίπου έκλεισαν οι αγρότες που βρίσκονται στο 140 km της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας στο ύψος της Αταλάντης το ένα ρεύμα κυκλοφορίας από Λαμία προς Αθήνα. Ακόμη για 1 ώρα συνάδελφοί τους έκλεισαν την παλιά εθνική οδό Λαμίας Αθηνών σε δύο σημεία όπου βρίσκονται και τα μπλόκα των αγροτών στο ύψος της Αμφίκλειας αλλά και στο παλιό Λεβέντη στα όρια τη Φθιώτιδας με την Βοιωτία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο συγκεκριμένο σημείο εγκλωβίστηκαν αρκετά φορτηγά αυτοκίνητα καθώς δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για να συνεχίσουν το ταξίδι τους είτε από Λαμία προς την Αθήνα είτε αντίθετα.

Σε αποκλεισμός προχώρησαν και οι αγρότες που βρίσκονται σε δύο σημεία το δρόμο Λαμίας Δομοκού προς Καρδίτσα και Τρίκαλα. Και εκεί αγρότες κλείνοντας το δρόμο δημιούργησαν έμφραγμα στην κυκλοφορίας αφού ένα μεγάλο μέρος της κυκλοφορίας αναγκάστηκε να κινηθεί μέσα από αγροτικούς δρόμους για να συνεχίσει το ταξίδι του.

Στο νομό της Βοιωτίας οι αγρότες έκλεισαν το δρόμο για 2 ώρες και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στο 110 km της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας στο ύψος του Κάστρου δηλώνοντας συγχρόνως ότι θα σκληρύνουν τη στάση τους τις επόμενες ημέρες με πολύωρους αποκλεισμούς. Η τροχαία διοχέτευσε την κυκλοφορία από επαρχιακούς και αγροτικούς δρόμους μέσα από παρακάμψεις.

 

Μπλόκα στην Πελοπόννησο και αποκλεισμός των γραφείων του ΟΓΑ

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Πελοποννήσου, διατηρώντας μικρές δυνάμεις σε όλα τα μπλόκα που έχουν δημιουργήσει, ενώ από τις 6το πρωί αγρότες της Αρκαδίας συμβολικά απέκλεισαν την είσοδο των γραφείων του ΟΓΑ Πελοποννήσου, στην Τρίπολη.

Σήμερα το πρωί στο μπλόκο του Βλαχιώτη υπάρχουν τριάντα τρακτέρ και λίγα αγροτικά αυτοκίνητα. Ίδια δύναμη σχεδόν υπάρχει και στα μπλόκα των Κροκεών, της Λίμνης Γυθείου, ενώ από σήμερα άλλο ένα μπλόκο έχει δημιουργηθεί στη Λακωνία στο ύψος της Συκιάς του δήμου Μονεμβασιάς.

Στην Αρκαδία, οι αγρότες της ΠΑΣΥ το πρωί απέκλεισαν την είσοδο των γραφείων του ΟΓΑ Πελοποννήσου για δίωρο, ενώ μετακίνησαν το μπλόκο στο 10ο χλμ. Τρίπολης – Νεστάνης πλησίον του κόμβου Βυτίνας και έχουν περί τα 25 τρακτέρ.

Στην Αργολίδα παραμένουν τα μπλόκα της Δαλαμανάρας με δεκαπέντε τρακτέρ και στο Κουτσοπόδι με διπλάσια δύναμη, ενώ στην Κορινθία αποχώρησε η μεγάλη δύναμη αγροτών που υπήρχε το Σαββατοκύριακο και σήμερα το πρωί στα διόδια του Ισθμού βρίσκονται περί τα δέκα τρακτέρ και είκοσι αγροτικά αυτοκίνητα.

 

Κρήτη: Αποκλεισμός της εισόδου του Οροπεδίου Λασιθίου – Κλειστά τα οινοποιεία

Στον συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του Οροπεδίου Λασιθίου προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, παρά το τσουχτερό κρύο και τη χιονόπτωση.

Η απόφαση για την κινητοποίηση ελήφθη μετά από έκτακτη κοινή συνέλευση των αγροτών, κτηνοτρόφων και επαγγελματιών του οροπεδίου Λασιθίου, που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο, παρουσία του δημάρχου, Γιάννη Στεφανάκη.

«Επειδή ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας ζητούμε να αποσυρθούν, άμεσα, τα νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση και να γίνει ειλικρινής και με ουσία διάλογος, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των αγροτικών συλλόγων ανά την Ελλάδα» αναφέρουν σε ψήφισμά τους. Παράλληλα, τονίζουν ότι είναι αντίθετοι στα νέα φορολογικά μέτρα, τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και την πολιτική των τελευταίων ετών, που έχει εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος καλλιέργειας.

Έτσι, όπως επισημαίνουν, αποφάσισαν την ευθυγράμμιση των επόμενων κινήσεων με αυτές του πανελλήνιου συντονιστικού οργάνου των αγροτών και κάθοδο σε δυναμικές κινητοποιήσεις με προσυγκέντρωση τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων, στην είσοδο του Οροπεδίου Λασιθίου.

Εν τω μεταξύ, σε επ’ αόριστον αποκλεισμό των γραφείων του ΟΓΑ στο Ηράκλειο θα προχωρήσουν οι αγρότες, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, ενώ αναμένεται να τις κλιμακώσουν την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, με παγκρήτιο συλλαλητήριο, και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στις 4 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η πανελλήνια απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και άλλων σωματείων και φορέων.

Ο αποκλεισμός των γραφείων του ΟΓΑ θα ξεκινήσει αύριο το πρωί, Τρίτη 26 Ιανουαρίου. Παράλληλα, ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν και στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης, ενώ οι αγρότες της Ιεράπετρας, την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Παχειά Άμμο και θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους στις 4 Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή, υπό κατάληψη βρίσκεται από το πρωί το υποκατάστημα του ΟΓΑ στο Ηράκλειο, όχι από αγρότες, αλλά από τους ίδιους του εργαζόμενους του Οργανισμού, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, σε πανελλαδικό επίπεδο, με κατάληψη των υπηρεσιών του Οργανισμού στην κεντρική υπηρεσία και τα περιφερειακά υποκαταστήματά του.

Τέλος, σε προειδοποιητικό κλείσιμο των οινοποιείων τους και τοποθετώντας μαύρες σημαίες προχώρησαν σήμερα οι οινοποιοί στην Κρήτη, αντιδρώντας στη φορολόγηση του κρασιού, μέτρο το οποίο, όπως αναφέρουν, προμηνύει το οριστικό κλείσιμό τους.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 16:54