search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:25
MENU CLOSE

«Μετωπική» σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή για το ασφαλιστικό

26.01.2016 07:49
Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης αποφεύγει το debate γιατί το πρόγραμμα της ΝΔ είναι βαθιά αντικοινωνικό - Media

Τα «ξίφη» τους διασταυρώνουν για πρώτη φορά στη Βουλή σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προ ημερησίας συζήτηση για το ασφαλιστικό.

 

Τα «ξίφη» τους διασταυρώνουν για πρώτη φορά στη Βουλή σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προ ημερησίας συζήτηση για το ασφαλιστικό. Οι συνεργάτες και των δύο πολιτικών αρχηγών αναφέρουν πως προετοιμάζονται… για όλα και αναλόγως με τον βαθμό πρόκλησης που θα δεχθούν ο ένας από τον άλλο θα κινηθούν αναλόγως. Πάντως σκληρή είναι η γραμμή που θα κρατήσουν και οι δύο και δεν αποκλείεται να ακουστούν…  βαριές εκφράσεις. «Καμία συναίνεση» διαμηνύει το στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας, ευθεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα πεπραγμένα του όσο ήταν υπουργός Διοικητικής μεταρρύθμισης λένε από το Μαξίμου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του θα κινηθεί πιο θεσμικά και σε χαμηλότερους τόνους, ωστόσο θα χρησιμοποιήσει σκληρές εκφράσεις ζητώντας από τον Κυριάκο Μητοτάκη συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό. Εξάλλου κυβερνητικοί κύκλοι το τελευταίο διάστημα «κατηγορούν» τον κ. Μητσοτάκη ότι υπεκφεύγει και «κρύβει» τις ιδέες του, επειδή είναι ταυτόσημες με αυτές των δανειστών και έχουν ως αφετηρία τη μείωση των κύριων συντάξεων. 

Σε ότι αφορά στο ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπερασπιστεί την μεταρρύθμιση, απεικονίζοντας την κατάσταση με πολύ δραματικούς τόνους και επιρρίπτοντας γι’ αυτό την ευθύνη στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. 

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει, ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική για να αποτραπεί η κατάρρευση του συστήματος και ότι η κυβέρνησή του θα πορευτεί με γνώμονα να αποτρέψει τη μείωση των συντάξεων και να προστατέψει τις πιο αδύναμες οικονομικά ομάδες σε βάρος των εύπορων. 

Ταυτόχρονα, όμως, θα επαναλάβει τις βελτιωτικές προτάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστημονικούς φορείς και τους αγρότες, ενώ αναμένεται να διαβεβαιώσει εκ νέου ότι το φορολογικό των αγροτών δεν πρόκειται να συζητηθεί τώρα. 

 
Συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν επίσης πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος για… μετωπική σύγκρουση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη δευτερολογία του ενδεχομένως να κρατήσει πολύ σκληρή στάση και να εξαπολύσει τα πυρά του στοχεύοντας αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη με αναφορές στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και στα πεπραγμένα του κ. Μητσοτάκη ως υπουργού.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος για «μάχη» όπως αναφέρουν στενοί του συνεργάτες. Στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζει ότι όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα πάνω του και το ενδιαφέρον είναι πολύ έντονο για το πώς θα κινηθεί και στη στάση που θα κρατήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσει νέα αντιπολιτευτική τακτική, καθώς εκτός από την «επίθεση» που θα εξαπολύσει στον Αλέξη Τσίπρα και στην κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε αυτοκριτική για τα όσα γινόντουσαν στο παρελθόν όπου «κρυβόντουσαν πίσω από το δάχτυλό τους» σε θέματα τόσο σοβαρά όπως το ασφαλιστικό.

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζουν από το περιβάλλον του κ.Μητσοτάκη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα είναι καθόλου συναινετικός απέναντι στην κυβέρνηση στο θέμα του ασφαλιστικού, ενώ θα υπενθυμίσει στον Αλέξη Τσίπρα την στάση του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, όπου δεν ψήφισε καμία μεταρρύθμιση.

Επίσης θα αποφύγει όπως λένε λαϊκίστικες εκφράσεις, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα κινηθεί ο πρωθυπουργός.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:25