search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:29
MENU CLOSE

Τσίπρας εναντίον Μητσοτάκη-Η πρώτη μάχη στη Βουλή-Η αντιπαράθεση για το ασφαλιστικό

26.01.2016 23:58
Τσίπρας εναντίον Μητσοτάκη-Η πρώτη μάχη στη Βουλή-Η αντιπαράθεση για το ασφαλιστικό - Media

Επιτυχημένη φάνηκε να θεωρεί η κυβέρνηση την πρώτη αναμέτρηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας και ήταν ενδεικτικό το ότι ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τη δευτερολογία του με «ευχαριστώ» προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι τοποθετήθηκε με ιδεολογική καθαρότητα, καθώς αυτό κάνει πιο εύκολη την ανάδειξη των διαφορών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Κύκλοι του Μαξίμου, μάλιστα μετά το τέλος της πρωτολογίας του Κυριάκου Μητσοτάκη μιλούσαν για ήττα «κατά κράτος» και ταύτιση με το ΔΝΤ.

 

Επιτυχημένη φάνηκε να θεωρεί η κυβέρνηση την πρώτη αναμέτρηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας και ήταν ενδεικτικό το ότι ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τη δευτερολογία του με «ευχαριστώ» προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι τοποθετήθηκε με ιδεολογική καθαρότητα, καθώς αυτό κάνει πιο εύκολη την ανάδειξη των διαφορών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Κύκλοι του Μαξίμου, μάλιστα μετά το τέλος της πρωτολογίας του Κυριάκου Μητσοτάκη μιλούσαν για ήττα «κατά κράτος» και ταύτιση με το ΔΝΤ.

Η επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προκάλεσε την προ ημερησίας συζήτηση, ήταν είτε να εκθέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του, είτε να εκμαιεύσει τη συναίνεσή του στο ασφαλιστικό (κάτι που βέβαια δε θεωρούνταν πιθανό).Ο ίδιος ο Τσίπρας έδειξε πάντως όχι μόνο ικανοποιημένος από την εξέλιξη της συζήτησης και την τοποθέτηση του αντιπάλου του αλλά και έκπληκτος για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης διατύπωσε απροκάλυπτα τις θέσεις του με το «καλησπέρα» και δεν κρύφτηκε πίσω από διπλωματικές τοποθετήσεις.

Οι  απόψεις που εξέφρασε περί εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ιδιωτικής ασφάλισης, περικοπών μισθών του δημοσίου και συντάξεων όπως τον ερμήνευσε ο πρωθυπουργός, κάνουν ευδιάκριτες τις διαφορές σύμφωνα με τον Τσίπρα, ο οποίος όμως συμπλήρωσε ότι αυτό δεν είναι καλό για τον τόπο.

Ουσιαστικά ο Τσίπρας είπε ότι στο βαθμό που υπάρχει σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο εντός του οποίου υπάρχουν διαφορές οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν υπέρ της χώρας το να ταυτίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση με την πιο σκληρή πλευρά δυσχεραίνει τη διαπραγμάτευση, και με αυτό τον τρόπο καταλόγισε εκ των προτέρων ευθύνες και στη ΝΔ για ό,τι πρόκειται να συμβεί.

Αποδόμηση Κυριάκου

Αν και κατά τη διάρκεια των πρωτολογιών οι τόνοι κρατήθηκαν αρκετά χαμηλά, ιδίως από την πλευρά του Τσίπρα, στο δεύτερο γύρο (δευτερολογίες) ο πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους και μετέφερε τη συζήτηση σε πεδία πέραν του ασφαλιστικού και συγκεκριμένα στα θέματα της Δημόσιας Διοίκησης τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης χειρίστηκε ως υπουργός του Σαμαρά.

 Εν ολίγοις, ο Τσίπρας αφού στον πρώτο γύρο επικέντρωσε στο ασφαλιστικό, στο δεύτερο γύρο:

 –επιχείρησε να περιχαρακώσει ιδεολογικο – πολιτικά τον αντίπαλό του στην περιοχή του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, για να καταδείξει ότι δεν εκπροσωπεί το «κέντρο» -« δεν πρόκειται να μας περιχαρακώσετε» αντέδρασε ο Μητσοτάκης γιατί «εκφράζουμε τη σιωπηρή πλειοψηφία».

–κι επιτέθηκε στο μεταρρυθμιστικό του προφίλ αποκαλώντας τον μάλιστα «γιαλαντζί μεταρρυθμιστή» διότι δεν επιχείρησε τομές στη δημόσια διοίκηση όπως το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση το οποίο περιλαμβάνει το μητρώο των δημοσίων υπαλλήλων και το θεσμό του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα ώστε «να υπάρχει θεσμική μνήμη και συνέπεια» και με το οποίο μπαίνει ένα τέλος στην κομματικοποίηση (αλλά όχι στην πολιτικοποίηση την οποία διαχώρισε).

Στο σημείο αυτό παρέθεσε εκ νέου τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι μετακλητοί μειώθηκαν στο μισό σήμερα, ενώ ειδικά σε ότι αφορά τον ίδιο τον Μητσοτάκη ως υπουργό διοικητικής Μεταρρύθμισης επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία επί των ημερών του στο υπουργείο υπήρχαν 51 μετακλητοί ενώ σήμερα ο διάδοχός του Χρ. Βερναρδάκης έχει μόλις δύο. σε μια νύχτα αποφασίσατε πολύ κοντά στις εκλογές και αλλάξατε πάνω από 200 διευθυντές στα υπουργεία. Επίσης τον κατηγόρησε για «κομματικές» τοποθετήσεις διευθυντών στα υπουργεία αλλά και στα νοσοκομεία.

Κόντρα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού

Κατά, το πρώτο μέρος της συζήτησης,  ο Τσίπρας επικέντρωσε στην απόσειση ευθυνών για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος και την ανάδειξη της δεινής θέσης στην οποία βρίσκεται σήμερα το σύστημα (επικαλέστηκε παλιότερες μελέτες του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ που προέβλεπαν ότι το 2016 δεν θα μπορούν να καταβληθούν συντάξεις) αλλά και η κυβέρνησή του η οποία καλείται   να διαχειριστεί  τα «άπλυτα» των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ειδικότερα:

–εστίασε στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ όλες τι προηγούμενες δεκαετίες και παρέθεσε τις αιτίες που ζημίωσαν τα ταμεία(χρηματιστήριο, δομημένα ομόλογα, PSI, μείωση εισφορών το 2014, μείωση ΑΕΠ, ανεργία, κλπ)

–επιχείρησε να ανατρέψει το επιχείρημα του σημερινού αρχηγού της ΝΔ ότι ως τον Ιανουάριο του 2015 το ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο και πως η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα το κατέστησε μη βιώσιμο.

Σε αυτό το πεδίο ξεδιπλώθηκε μεγάλο μέρος της κόντρας εκατέρωθεν, με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό οικονομικών να υποστηρίζουν ότι η τότε τρόικα είχε ζητήσει μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού από την κυβέρνηση Σαμαρά ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αντιτείνει ότι δε ζητήθηκαν δημοσιονομικά μέτρα αλλά μόνο το «κόψιμο» των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και οι ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:29