search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:11
MENU CLOSE

Δανία: Νόμος του κράτους η κατάσχεση πολύτιμων αντικειμένων των προσφύγων

27.01.2016 07:15
2015-12-10t080234z_1528196332_gf20000080780_rtrmadp_3_migrants-year-ender-2015.jpg

Αμφιλεγόμενα μέτρα λαμβάνουν οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με τη Δανία να ψηφίζει νόμο που δίνει τη δυνατότητα στην αστυνομία να κατάσχει πολύτιμα αντικείμενα των προσφύγων.

 

Αμφιλεγόμενα μέτρα λαμβάνουν οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη Δανία να ψηφίζει νόμο που δίνει τη δυνατότητα στην αστυνομία να κατάσχει πολύτιμα αντικείμενα των προσφύγων.

Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Δανίας την Τρίτη ακολουθεί παρόμοιες τακτικές που ήδη εφαρμόζει η Ελβετία και περιοχές της νότιας Γερμανίας και έρχεται σε συνέχεια της ενίσχυσης των φωνών από κεντροευρωπαϊκές χώρες για να σφραγιστούν τα σύνορα στα Βαλκάνια, μία κίνηση που εμπεριέχει τον κίνδυνο να παγιδευτούν στην Ελλάδα χιλιάδες αιτούντες άσυλο.

Σύμφωνα με το νέο νόμο η αστυνομία θα μπορεί να ελέγχει τους πρόσφυγες που ζητάν άσυλο στη χώρα και να κατάσχει πολύτιμα αντικείμενα –που δεν έχουν συναισθηματική αξία- μέχρι το ποσό των περίπου 1200 ευρώ. Σύμφωνα με την κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας αυτό θα γίνεται για να καλύπτεται από τους πρόσφυγες το κόστος για την εξέταση της αίτησης ασύλου.

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Τσεχία και τη Σλοβακία, οι πρωθυπουργοί καταδικάζουν την Ελλάδα και την ανικανότητά της όπως λένε να αποτρέψει τη μετακίνηση των προσφύγων προς το κέντρο της Ευρώπης.

Ο Robert Fico, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είπε ότι «πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο Β ανεξάρτητα από το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει ή όχι στη Σένγκεν, πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να προστατεύσουμε τα Ευρωπαϊκά σύνορα».

Η ιδέα έχει εξοργίσει την Ελλάδα που παλεύει με την οικονομική κρίση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη ότι αυτή η «υστερία» μπορεί να οδηγήσει στη διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο μόνος τρόπος να σταματήσεις τους πρόσφυγες στο Αιγαίο είναι να τους πυροβολήσεις, είπε ο Νίκος Ξυδάκης και αυτό η Ελλάδα δεν πρόκειται να το κάνει ακόμη κι αν απειληθεί ότι θα απομονωθεί με φράχτη από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι επικριτές του νόμου που ψηφίστηκε στη Δανία υποστηρίζουν ότι ο νόμος είναι ηθικά λάθος. Ο βουλευτής της αριστεράς Pernille Skipper, είπε ότι «ηθικά, είναι ένας απαίσιος τρόπος να μεταχειρίζεσαι τους ανθρώπους. Φεύγουν από τον πόλεμο και πως τους συμπεριφερόμαστε; Τους παίρνουμε τα χρυσαφικά».

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, εξέφρασε την απογοήτευσή της για το νόμο που ψήφισε το κοινοβούλιο της Δανίας.

Πηγή: Guardian

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:09