search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:30
MENU CLOSE

Κυριάκος ο νεοφιλελεύθερος

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1901
28-01-2016
29.01.2016 04:00
sp2801sxedio.jpg

«Πες με νεοφιλελεύθερο ν’ ανέβω». Αυτό φαίνεται καθαρά πως επιδι­ώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού τις συνεχείς επιθέσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι η Νέα Δημοκρατία έκανε με τον νέο πρόεδρό της νεοφιλε­λεύθερη στροφή, τις αντιμετώπισε χωρίς καμία αντίδραση. «Υπήρχε μια αυτάρεσκη σιωπή» παρατήρησε βουλευτής της Ν.Δ. για την από­φαση του Κυριάκου να μην κάνει καμία προσπάθεια να αντικρούσει τον πρωθυπουργό.

 

«Πες με νεοφιλελεύθερο ν’ ανέβω». Αυτό φαίνεται καθαρά πως επιδι­ώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού τις συνεχείς επιθέσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι η Νέα Δημοκρατία έκανε με τον νέο πρόεδρό της νεοφιλε­λεύθερη στροφή, τις αντιμετώπισε χωρίς καμία αντίδραση. «Υπήρχε μια αυτάρεσκη σιωπή» παρατήρησε βουλευτής της Ν.Δ. για την από­φαση του Κυριάκου να μην κάνει καμία προσπάθεια να αντικρούσει τον πρωθυπουργό.

Όπως μάλιστα λένε συνεργάτες του Μητσοτάκη, η εμφάνισή του παρέσυρε στην παγίδα τον Αλέ­ξη Τσίπρα να επιχειρήσει έναν κά­θετο διαχωρισμό εμπεδώνοντας τον νέο διπο­λισμό που θέλει να δημιουργήσει ο νέος πρόε­δρος της Νέας Δημοκρατίας.

Η κάθετη ιδεολογική διαφοροποίηση που επιδίωξε χθες ο πρωθυπουργός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. για παρόμοιους λόγους εκλαμβάνεται από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως δώρο από τον Τσίπρα προς τον Μητσοτά­κη, που προσπαθεί να εκφράσει το «Ναι» του δημοψηφίσματος.

«Αν θέλει έναν διαχωρισμό μεταξύ μιας νε­φελώδους κρατικίστικης Αριστεράς, που δη­μιουργεί νέα αδιέξοδα, και του κοινωνικού με­τώπου της κοινής λογικής, τον αποδεχόμαστε» σχολίαζαν το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή συ­νεργάτες του νέου προέδρου της Ν .Δ.

Φάουλ

Η εμφάνιση του Μητσοτάκη θεωρήθηκε άχρωμη, αμήχανη και της καταλογίστηκαν αρκετά φάουλ από τους πολιτικούς του αντι­πάλους, που του χρέωσαν ως άστοχη την έπει­τα από 15 έτη αναγνώριση της πρότασης Γιαννίτση, την οποία πολέμησε με σφοδρότητα το κόμμα του. Στελέχη όμως που τον στηρίζουν εκτιμούν ότι εγκαινίασε μια νέα περίοδο.

Η εμφάνισή του στη Βουλή, κατά τους επι­τελείς της Ν.Δ., είχε κέρδη διότι ξεκαθάρισε το νέο στυλ αντιπολίτευσης και την επικοινωνιακή του στρατηγική, η οποία, όπως λένε συνεργά­τες του, έχει τα εξής στοιχεία:

– Δεν θα χρησιμοποιεί προσωπικούς χαρα­κτηρισμούς και προσωπικές επιθέσεις στον πρωθυπουργό, εμμένοντας στην πολιτική αντι­παράθεση.

– Δεν θα επιχειρεί πολιτικό σόου με διαλό­γους με βουλευτές της συμπολίτευσης που του επιτίθενται.

– Θα αναλαμβάνει την ευθύνη της αυτοκρι­τικής για στρεβλώσεις, λάθη, παραλείψεις των κυβερνήσεων της Ν.Δ. Έχει δε σκοπό να αποστασιοποιηθεί πλήρως από πλευρές και κυβερνητικές πρακτικές που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού.

– Θα επιχειρεί να απορροφά τις «επιθέσεις» της κυβέρνησης, στην προσπάθειά του να δι­ ευρύνει την εκλογική του επιρροή στους δυσαρεστημένους πολίτες.

– Θα επενδύσει στην πόλωση που επιζητεί ο Τσίπρας για να συμπιέσει μικρότερα κόμματα (κυρίως Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι) ως αντί­παλο κυβερνητικό δέος.

Βασικό στοιχείο της στρατηγικής του αποτελεί η προσπάθειά του να καταγραφεί στη συνείδηση του εκλογικού σώματος ως ο μονα­δικός αντίπαλος του Τσίπρα, τον οποίο μπορεί πραγματικά να νικήσει σε εκλογές. Προς αυτήν την κατεύθυνση, λένε από τη Συγγρού, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα ευρήματα των πρώτων δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι οι μετρήσεις κυβερνητικής ικανότητας του Κυρι­άκου Μητσοτάκη είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Μάλιστα παραπέμπουν στην πρόσφατη δη­μοσκόπηση της Kapa Research, βάσει της οποίας το 42,1% εκτιμά ότι μια κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. μπορεί να εφαρμόσει καλύτερα τα μέτρα του μνημονίου, ενώ το 48,9% εκτιμά ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Το κεντρώο άνοιγμα

Ο Μητσοτάκης, συνεχίζοντας το «φλερτ» του με τις κεντρώες δυνάμεις, έκανε συνειδη­τά θετικές αναφορές στο σχέδιο Γιαννίτση για το ασφαλιστικό, αλλά και τον ασφαλιστικό νό­μο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη.

Μπορεί ο Γιάννης Πανάρετος να «τσιτώ­θηκε» που δεν έκανε καμία αναφορά στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ωστό­σο η Άννα Διαμαντοπούλου ενθουσιάστηκε – και δεν το έκρυψε, γράφοντας στο Twitter ότι «αποτελεί θετικό δείγμα γραφής η αναγνώριση έργου του αντιπάλου σου».

Ο Μητσοτάκης απλώνει συνεχώς χείρα συ­νεργασίας προς εκσυγχρονιστικές και κεντρώ­ες δυνάμεις θέλοντας να δελεάσει όσους «νιώσουν» άστεγοι από την προσπάθεια της Φώφης Γεννηματά να μετακινηθεί αριστερότερα. Δεν είναι τυχαίο πως ο Τσίπρας έπιασε το κλίμα στον αέρα και επανέλαβε στη δευτερολογία του μια φράση που έχει «κατοχυρώσει» η Φώφη, λέγοντας πως με τον Μητσοτάκη τον χω­ρίζει άβυσσος.

Όπως σχολίαζαν «πολιτικοί παρατηρητές», ο Κυριάκος στη Βουλή έδωσε πολιτικό χώρο στον Τσίπρα προς την Κεντροαριστερά με δύο επιδιώξεις: αφενός για να αποδείξει ότι όσα έταζε προεκλογικά ήταν χίμαιρες και αφετέ­ρου για να κάνει την ιδεολογική και πολιτική τούμπα προς την Κεντροαριστερά ανενόχλη­τος.

Ο Μητσοτάκης δεν θέλει να κατηγορηθεί για αποστασίες, απόπειρες εισοδισμού σε άλλα κόμματα, όπως το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων ή το ΠΑΣΟΚ. Από το Ποτάμι ενστερνίζεται ιδέ­ες και επιχειρεί να υποκλέψει το πρόσημο «το κόμμα της αγοράς» και να το κατοχυρώσει στη Ν.Δ. θεωρώντας ότι μετά το συνέδριο του Φεβρουαρίου το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρί­σει και σε κάθε περίπτωση να έχουν ληφθεί οι αποφάσεις όσων δεν κρίνουν ότι τους εκπρο­σωπεί το αυτόνομο πλαίσιο, στο οποίο εμμένει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Για την Ένωση Κεντρώων έχει επιλεγεί ένα πλαίσιο παγερής αδιαφορίας και έχει αποφασιστεί κεντρικά ουδείς να ασχολείται με όσα λέ­νε τα στελέχη τους και να μην τους αναγορεύ­σουν σε συνομιλητές.

Ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. αρνήθηκε να έχει έστω και εθιμοτυπική συνάντηση με τον Βασίλη Λεβέντη, ενώ στη Συγγρού εκτιμούν ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει η πλήρης καθοδι­κή πορεία του, καθώς κρίνουν ότι υπήρξε προϊ­όν της συγκυρίας.

Για στελέχη που βρίσκονται ή προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται στην παρούσα φάση καμία συζήτηση και όλα θα κριθούν προεκλο­γικά. Το βέβαιο είναι ότι προεκλογικά θα θελήσει να σηματοδοτήσει πολιτική διεύρυνση με στελέχη προερχόμενα από την Κεντροαριστε­ρά, αλλά, όπως λένε στη Συγγρού, δεν είναι τώ­ρα η ώρα.

Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φαί­νεται να βιάζεται, θέλει να δώσει χρόνο στον

Τσίπρα και την κυβέρνηση, αφού προτιμά έναν μεγάλο όγκο μνημονιακών υποχρεώσεων να τον χρεωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ, κα­θώς θεωρεί ότι πρέπει πολιτικά να πληρώσει το κόστος μιας αδιέξοδης διαπραγμάτευσης που έφερε το τρίτο μνημόνιο. Ταυτόχρονα επιση­μαίνουν από τη Συγγρού ότι το κόμμα χρειάζε­ται χρόνο προκειμένου να ανασυνταχθεί και να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα με βάση τα νέα οικονομικά και κοι­νωνικά δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί από τη διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βασική αιχμή της κυβερνητικής τακτικής του Μητσοτάκη αποτελεί η «σημαία» του νεοφιλελευθερισμού, το λιγότερο κράτος, δη­λαδή η συμπίεση του κόστους των δημοσίων υπαλλήλων, η απελευθέρωση κονδυλίων από σπατάλες και η ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας. Όπως λένε στη Συγγρού, η επιδίωξη της Ν.Δ. είναι να επανασυνδεθεί με τα πλατιά στρώματα της ιδιωτικής οικονομίας και όσους ανέργους επιθυμούν να επανέλθουν στην αγο­ρά εργασίας.

Το συνέδριο

Ο Μητσοτάκης μπορεί να κουνάει με χαρά τη σημαία του νεοφιλελευθερισμού, εκτιμώ­ντας ότι η ελληνική κοινωνία αποδέχεται πια την ανάγκη σκληρών μεταρρυθμίσεων, ωστό­σο δεν έχει στην παρούσα φάση την πρόθεση, όπως λένε συνεργάτες του, να εμπλακεί σε μια ατέρμονη εσωκομματική συζήτηση για ιδεο­λογικές μετακινήσεις.

Γνωρίζοντας ότι στηρίζει την προεδρία του σε ένα τμήμα της σκληρής και φιλοβασιλικής Ακροδεξιάς, θα αποφύγει να βάλει άλλου τύ­που «πρόσημο» στην πολιτική του θεωρώντας ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα πα­ρουσιάσει του αρκεί για να εμφανιστεί ανανεωμένος στην ελληνική κοινωνία.

Η διάταξη των δυνάμεων εντός της Ν.Δ. έγινε με μια διάθεση να μη θεωρηθεί ότι υπάρχουν διαθέσεις ρεβανσισμού και περιθωριοποίησης, κυρίως των καραμανλικών, που είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Η ενεργοποίηση πρωτοκλασάτων στελεχών, όπως η Ντόρα, ο Ν. Δένδιας, ο Μ. Βορίδης, ο Β. Κικίλιας, που ανέλαβε τους χει­ρισμούς για το μεταναστευτικό, η Όλγα Κεφαλογιάννη, δείχνει τη διάθεσή του να επουλω­θούν οι προεκλογικές πληγές.

Στο πλαίσιο αυτό δεν προτίθεται στο συνέ­δριο, που, απ’ ό,τι φαίνεται, θα διεξαχθεί με­ταξύ 15 και 17 Απριλίου, να θέσει προς συζή­τηση θέματα ιδεολογικής κατεύθυνσης, που θα προκαλέσουν περισσότερα δεινά από αυτά που ενδεχομένως θα πρέπει να θεραπεύσουν.

Το συνέδριο, το οποίο «έτρεχε» ο Νίκος Γεωργιάδης, ο οποίος παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους, έχει πέσει στις πλάτες του Ανδρέα Παπαμιμίκου, αν και οι πληροφορίες λέ­νε ότι στο πλαίσιο των προσυνεδριακών διαδι­κασιών θα συγκροτηθεί μια ευρεία ομάδα που θα αναλάβει τη διεξαγωγή του με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Οι πληροφορίες θέλουν το συνέδριο να προετοιμάζεται από τη νέα ηγετική ομάδα με στόχο μια σειρά από οργανωτικές αλλαγές, κυρίως στο οργανόγραμμα της Ν.Δ., ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία και λειτουργικό­τητα του κόμματος και δραματική περικοπή των δαπανών.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν και απολύ­σεις υπαλλήλων που βρίσκονται απλήρωτοι 6 με 8 μήνες. Η συνολική οικονομική εικό­να είναι ζοφερή, αφού το κόμμα χρωστά 210 εκατομμύρια ευρώ και φέτος θα πάρει μόλις 1,5 εκατ. ευρώ κρατική ενίσχυση. Με απόφα­ση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα χρήματα αυ­τά θα κατευθυνθούν στην εξυπηρέτηση των δανείων, ενώ για τη λειτουργία του κόμματος θα χρησιμοποιηθούν ιδιωτικές προσφορές. Η άμεση μετακόμιση του κόμματος σε πιο φθη­νά και μικρότερα γραφεία είναι το πρώτο μέλημα της νέας ηγεσίας της Ν .Δ.

Για τον Βαρουφάκη

Το επιτελείο της Ν.Δ. δεν επιθυμεί στην πα­ρούσα φάση να συρθεί πίσω από την πρότα­ση της Φώφης Γεννηματά για τη συγκρότη­ση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, εκτιμώντας ότι υπάρχει μόνο το θέμα Βαρου­φάκη, το οποίο όμως σκοπεύει να αξιοποιήσει επικοινωνιακά αφού περάσει η μπόρα με το ασφαλιστικό.

Μιλώντας στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσο­τάκης άφησε «ορθάνοιχτο» το θέμα της πρό­τασης για εξεταστική επιτροπή, ενώ χθες 40 βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση προς τον πρω­θυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον καλούν να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διερεύνηση των ευθυνών του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη.

Στο κείμενο της ερώτησής τους επισημαί­νουν: «Οι ευθύνες του κ. Βαρουφάκη και των συνεργών του είναι τεράστιες, οι οποίοι ώθη­σαν σε άμεσο και απτό κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ, ασύντακτης χρεοκοπίας και καθολικής οικονομικής καταστροφής και πέραν αυτών υπάρχουν οι πολλές παράνομες πράξεις, όπως με τα συστήματα και τα ΑΦΜ του υπουργείου Οικονομικών κ.ά.».

Κατά τους βουλευτές της Ν.Δ., πρόκειται για μεγάλο σκάνδαλο, «από το οποίο προκύπτει ζή­τημα τεράστιων νομικών, πολιτικών και ηθικών ευθυνών των συνεργών και του πρωθυπουρ­γού, ο οποίος διόρισε και διατήρησε υπουργό Οικονομικών και πληρεξούσιο της χώρας στην πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση».

Τους καταλογίζουν ότι έπαιξαν συνολικά με τις τύχες της χώρας και τις ζωές των Ελλήνων σημειώνοντας ότι θα πρέπει διερευνηθούν σε βάθος οι ευθύνες. Καταλήγοντας, οι βουλευ­τές ερωτούν τον πρωθυπουργό «ποιες πρωτο­βουλίες προτίθεται να λάβει για τη διερεύνηση όλων των ευθυνών που προκύπτουν από τις ενέργειες του Γιάνη Βαρουφάκη».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:29