04/06/2020 19:26:07

Έξαλλος ο Γ. Μουζάλας: Πως θα μειώσουμε τις ροές; Θα πάμε στα παράλια της Τουρκίας, να καταλάβουμε τη Μικρά Ασία; (Videos)

Έξαλλος ο Γ. Μουζάλας: Πως θα μειώσουμε τις ροές; Θα πάμε στα παράλια της Τουρκίας, να καταλάβουμε τη Μικρά Ασία; (Videos) - Media

 

«Θα παλέψω να μη χρησιμοποιηθεί μια λάθος εκτίμηση που λέει να “μειώσει τις ροές η Ελλάδα”. Πως θα τις μειώσουμε τις ροές; Θα πάμε στα παράλια της Τουρκίας, να κάνουμε κατάληψη στη Μικρά Ασία μετά από τόσα χρόνια;» αναρωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο υπουργός τόνισε:  «Οι ροές ξεκινάνε από τα παράλια της Τουρκίας, δεν ξεκινάνε από την Ελλάδα. Έχει γίνει τόση κουβέντα για το ότι η Ελλάδα δεν φυλάει τα σύνορα. Βγήκε η Frontex, την ίδια μέρα που γινόταν η σύνοδος των υπουργών και είπε ότι “η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της, δεν μπορείς στα θαλάσσια σύνορα να κάνει οτιδήποτε παραπάνω από αυτό που γίνεται”», είπε.

Την ίδια ώρα ο Γιάννης Μουζάλας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν λέγοντας ότι "γίνεται ορατό τέτοιο ενδεχόμενο".

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ανέφερε ότι "η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια διάσπαση που ξεπερνά τα κόμματα" και εξέφρασε την ανησυχία του για τις απειλές των Ευρωπαίων.«Αυτό που εγγυώμαι είναι ότι παλεύουμε για να φύγει από το τραπέζι αυτή η συζήτηση. Γίνεται ορατό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πίσω από το τραπέζι ακούγονται τέτοια πράγματα και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Προσπαθώ να πω ότι, φοβόμαστε ή δεν φοβόμαστε, πρέπει συσπειρωμένα να το αντιμετωπίσουμε και αυτό θα κάνουμε με τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς» είπε.

"Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα παλέψουμε τέτοιες προτάσεις, που ωστόσο δεν είναι επίσημες προτάσεις της Κομισιόν, ώστε να φύγουν από το τραπέζι" πρόσθεσε.

"Κι εγώ έχω ανησυχίες. Υπάρχει ένα κομμάτι της Ευρώπης που είναι πολύ τρομαγμένο. Έχουμε την άποψη της Μέρκελ και έχουμε την άποψη του πρωθυπουργού της Βαυαρίας, ανήκουν στο ίδιο κόμμα", ανέφερε.

Αναφορικά με τη δήλωση του Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο κ. Μουζάλας είπε: "Η άποψη η οποία στοχοποιεί την Ελλάδα και την "τιμωρεί" και διαδίδει και προβάλλει να βγει από την Σένγκεν, είναι διαφορετική από την επίσημη άποψη της Κομισιόν, μέχρι τώρα. Στη Σύνοδο υπουργών στην Ολλανδία, αυτή η άποψη δεν συζητήθηκε".

"Είναι αλήθεια ότι έχουμε μία καθυστέρηση στα Hotspots, στα κέντρα ταυτοποίησης, για αυτό το πράγμα, μερικώς, οφείλει κανείς να ελέγξει την κυβέρνηση. Έχουμε την ευθύνη μας πάνω σε αυτό. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι η μείωση των ροών", τόνισε ο υπουργός.

"Εμείς διατυπώσαμε μία πρόταση, η οποία πιθανώς και να μας φέρει σε δύσκολη θέση, που λέει πολύ απλά ότι: ο μόνος τρόπος να μειωθούν οι ροές είναι στις ακτές της Τουρκίας. Πρέπει λοιπόν, και είμαστε διατεθειμένοι, να φτιαχτεί ένα σύστημα με την Frontex που έτσι κι αλλιώς συνεργαζόμαστε. Στα παράλια έρχεται η βάρκα με τους 100 πρόσφυγες, γίνεται καταμέτρηση με τη Frontex, οδηγούνται στο Hotspot, γίνεται ο διαχωρισμός, καταγράφονται, την άλλη μέρα όσοι είναι παράνομοι μετανάστες οδηγούνται πίσω στην ακτή και με σκάφος της Frontex επιστρέφονται στην Τουρκία. Την πρόταση αυτή την διατύπωσα εγώ επίσημα στη Σύνοδο Κορυφής. Αυτή είναι μία πρόταση που και ο Τίμερμαν τη συζητούσε", συμπλήρωσε ο κ.Μουζάλας. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.