search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:12
MENU CLOSE

ΥΠΟΙΚ: Στη δημοσιότητα δίνει νέα λίστα με μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου

29.01.2016 09:44
ΥΠΟΙΚ: Στη δημοσιότητα δίνει νέα λίστα με μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου - Media

Νέα λίστα μεγαλοοφειλετών με… ηχηρά ονόματα ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών.

 

Νέα λίστα μεγαλοοφειλετών με… ηχηρά ονόματα ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Μετά τη λίστα Λαγκάρντ και Μπόγιαρνς, το υπουργείο βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανάρτησης στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (www.publicrevenue.gr), της λίστας με μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου.

Η δημοσιοποίηση της λίστας μεγαλοοφειλετών του δημοσίου θεσπίστηκε το 2011, επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου, σαν μέτρο πίεσης προς τους οφειλέτες προκειμένου να εξοφλούν ή να ρυθμίζουν τις οφειλές τους. Ο νόμος ορίζει ότι θα δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των τόκων, των προσαυξήσεων και των προστίμων.

Η νομοθεσία τροποποιήθηκε με πρόσφατη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και αποφασίστηκε να μην δημοσιοποιούνται πλέον ονόματα οφειλετών που έχουν πτωχεύσει ή έχουν αποβιώσει καθώς και τα ονόματα οφειλετών που έχουν πετύχει δικαστικές αποφάσεις αναστολή πληρωμής. Παράλληλα δεν θα δημοσιοποιούνται τα ονόματα οφειλετών που οι οφειλές τους έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης. Επίσης, προβλέπεται ότι οι λίστες θα επικαιροποιούνται ανά τρίμηνο.

Εκτός από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, οι οφειλέτες αντιμετωπίζουν επίσης κυρώσεις όπως ποινική δίωξη για ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 50.000 ευρώ, προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής αλλά και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και κατασχέσεις. Το πρώτο βήμα για τις εφορίες σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η κατάσχεση εισοδημάτων στα χέρια τρίτων, δηλαδή κατάσχονται τα υπόλοιπα καταθέσεων (ισχύει ακατάσχετο 1250 ευρώ από έναν λογαριασμό), μισθοί και συντάξεις (ισχύει ακατάσχετο 1.000 ευρώ) καθώς και εισόδημα από ενοίκια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:10