search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:45
MENU CLOSE

Άλλοι 33 πρόσφυγες νεκροί στο Αιγαίο – Νέο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Λέσβου

30.01.2016 09:26
Άλλοι 33 πρόσφυγες νεκροί στο Αιγαίο - Νέο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Λέσβου - Media

φωτογραφία αρχείου

Τουλάχιστον 33 πρόσφυγες πνίγηκαν σήμερα στ΄ανοικτά των τουρκικών ακτών, σε ένα νέο ναυάγιο στη θάλασσα του Αιγαίου, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία, το Αφγανιστάν αλλά και τη Μιανμάρ είχαν αναχωρήσει από την τουρκική επαρχία Τσανάκκαλε και προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στη Λέσβο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, η τουρκική ακτοφυλακή διέσωσε 75 μετανάστες.

Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων.

Το ανατραπέν σκάφος βρισκόταν σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από τις τουρκικές ακτές και σωσίβια γιλέκα όπως και προσωπικά αντικείμενα των μεταναστών που πνίγηκαν διακρίνονταν στην παραλία.

Μεταξύ των θυμάτων του ναυαγίου είναι και παιδιά, σύμφωνα με φωτογράφο του AFP. Το άψυχο σώμα ενός βρέφους, το οποίο ήταν ντυμένο, ξεβράστηκε στην ακτή κοντά στην πόλη Αϊβατζίκ και το σώμα άλλου μωρού περισυνελέγη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το νέο αυτό δράμα προστίθεται στα αλλεπάλληλα ναυάγια που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο Πέλαγος. Ήδη την Πέμπτη 24 μετανάστες, ανάμεσά τους 10 παιδιά, πνίγηκαν σε ναυάγιο στ΄ανοικτά της Σάμου. Την Τετάρτη, επτά άνθρωποι, μεταξύ τους δύο παιδιά, πνίγηκαν στ΄ανοικτά της Κω και την περασμένη εβδομάδα 45 μετανάστες χάθηκαν σε τρία ναυάγια, στην ίδια θαλάσσια περιοχή.

Άγκυρα και Βρυξέλλες υπέγραψαν στα τέλη Νοεμβρίου “σχέδιο δράσης” που προβλέπει ευρωπαϊκή βοήθεια 3 δισεκ. ευρώ στις τουρκικές αρχές με αντάλλαγμα τη δέσμευσή τους να ελέγχουν καλύτερα τα σύνορά τους και να καταπολεμούν τα δίκτυα των διακινητών.

Ωστόσο η Ρώμη μπλοκάρει τη χρηματοδότηση αυτή, προκειμένου περισσότεροι ευρωπαϊκοί πόροι από αυτούς που προβλέπεται επί του παρόντος να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των 3 δισεκτ. ευρώ. Μέχρι τώρα προβλέπεται ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης να καλύψει το ένα τρίτο της χρηματοδότησης και το υπόλοιπο ποσό να χρηματοδοτηθεί από τα ευρωπαϊκά κράτη.

Η Ιταλία θέλει επίσης να έχει έλεγχο για το πώς χρησιμοποιούνται οι πόροι αυτοί από την Άγκυρα.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ απέκλεισε σήμερα οποιοδήποτε πρόβλημα με την Ιταλία και δήλωσε ότι τα χρήματα θα αποδεσμευτούν τον Φεβρουάριο. “Τα 3 δισεκ. ευρώ θα φτάσουν στην Τουρκία πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου”, είπε ο υπουργός ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρώμη, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:45