search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:40
MENU CLOSE

Το Ρέθυμνο εκπέμπει περιβαλλοντικό « S.O.S»

26.11.2009 08:06
Το Ρέθυμνο εκπέμπει περιβαλλοντικό « S.O.S»  - Media

Εικόνες καταστροφής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης, αντίκρισε η θαλάσσια ερευνητική ομάδα «Αρχιπέλαγος», στην παράκτια περιοχή Λατζιμά Ρεθύμνου. Το Αρχιπέλαγος έσπευσε στην περιοχή, μαζί με επιστήμονες του Εργαστηρίου Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έπειτα από αιτιάσεις κατοίκων, φορέων πολιτών και του Παρατηρητηρίου του Αρχιπελάγους Ρεθύμνου, για εκτεταμένη ρύπανση στο χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον στη συγκεκριμένη περιοχή.

Εικόνες καταστροφής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης, αντίκρισε η θαλάσσια ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους, στην παράκτια περιοχή Λατζιμά Ρεθύμνου. Το Αρχιπέλαγος έσπευσε στην περιοχή, μαζί με επιστήμονες του Εργαστηρίου Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έπειτα από αιτιάσεις κατοίκων, φορέων πολιτών και του Παρατηρητηρίου του Αρχιπελάγους Ρεθύμνου, για εκτεταμένη ρύπανση στο χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον στη συγκεκριμένη περιοχή.

Πριν τη μετάβαση της ερευνητικής ομάδας στο Ρέθυμνο, προηγήθηκε δειγματοληψία και ανάλυση δειγμάτων νερού από πηγάδια και γεωτρήσεις, στο εργαστήριο Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ, καθώς και μικροβιολογικές αναλύσεις στο εργαστήριο του Αρχιπελάγους.

Η έρευνα που πραγματοποίησε η ομάδα του Αρχιπελάγους, μέσω παρατήρησης στην παράκτια ζώνη και κατάδυσης σε απόκρημνα σημεία, πέριξ της περιοχής αναφοράς, η οποία φιλοξενεί χοιροτροφικές μονάδες σε απόσταση σχεδόν ενός χιλιομέτρου από τη θάλασσα.

Στην περιοχή σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχιπελάγους, «εντοπίστηκε υπερχείλιση και εξαγωγή ακαθαρσιών μέσα από τα ασβεστολιθικά πετρώματα των βράχων, οι οποίες κατέληγαν στη θάλασσα. Το φαινόμενο της υπερχείλισης είναι ενδεικτικό της εκτεταμένης μόλυνσης και ρύπανσης, ενώ οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την αναπόφευκτη δραματική επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα είναι αδύνατο να προβλεφθούν».

Οι αναλύσεις που διενεργήθηκαν από το Εργαστήριο Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ, σε υπόγεια νερά (γεωτρήσεις) στην περιοχή, κατέδειξαν εκτεταμένη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα ως αποτέλεσμα διοχέτευσης ακαθαρσιών του χοιροτροφείου σε έδαφος με φυσικά ρήγματα. Με βάση σχετικό γεωλογικό χάρτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, προκύπτει ότι οι εγκαταστάσεις της μονάδος, που είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κλάδο της βιομηχανίας αλλαντικών, βρίσκονται στην επιφάνεια πετρωμάτων που είναι έντονα διαρρηγμένα.  Επίσης σύμφωνα με την επιτόπια έρευνα που άσκησε η ομάδα βρέθηκε περιεκτικότητα σε ολικά κολοβακτηρίδια και Ε.coli στα δείγματα θαλασσινού νερού καθιστώντας  την κολύμβηση εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται ενδεικτικά κάποια συγκριτικά αποτελέσματα των αναλύσεων στην περιοχή αναφοράς και σε απόσταση 2 μίλια μακριά.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33