search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 04:43
MENU CLOSE

Η “γιαγιά” και ο ψαράς από τη Λέσβο, αλλά και η Σούζαν Σάραντον, η επίσημη ελληνική πρόταση για το Νόμπελ Ειρήνης

01.02.2016 11:58
Η "γιαγιά" και ο ψαράς από τη Λέσβο, αλλά και η Σούζαν Σάραντον, η επίσημη ελληνική πρόταση για το Νόμπελ Ειρήνης - Media

Παρουσιάστηκε, η υποβολή πρότασης στη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Η πρόταση που υποβάλλεται αφορά τρία πρόσωπα, συμβολικά, στα οποία θα καθρεφτίζεται η συμπεριφορά και η στάση της Ελλάδας, Οργανώσεων, εθελοντών και αλληλέγγυων, στην τεράστια προσφυγική κρίση.

 

   

Η Αιμιλία Καμβύση, ο Στρατής Βαλιαμός, αμφότεροι από τη Λέσβο, καθώς και η Αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σάραντον προτάθηκαν για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, από την Ακαδημία Αθηνών, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων, η υποψηφιότητα των οποίων παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου.

«Οι προτεινόμενοι αντιπροσωπεύουν το σύνολο των ανθρώπων των νησιών και των αλληλέγγυων που στέκονται δίπλα στους πρόσφυγες, υπερασπιζόμενοι τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης», ανέφερε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός.

 

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες μαζί με 230 ακαδημαϊκούς στηρίζουν την υποψηφιότητα για το «Κίνημα Αλληλεγγύης Αιγαίου»

Εξακόσιες είκοσι χιλιάδες πολίτες μαζί με 230 ακαδημαϊκούς από 111 πανεπιστήμια κατέθεσαν επίσημη υποψηφιότητα στη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ Ειρήνης, για το «Κίνημα Αλληλεγγύης Αιγαίου», δηλαδή τους κατοίκους και εθελοντές των νησιών του Αιγαίου, οι οποίοι άνοιξαν την αγκαλιά τους στους πρόσφυγες και έστειλαν μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που άγγιξε όλο τον πλανήτη.

Οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας που ξεκίνησε στο διαδίκτυο τον περασμένο Νοέμβριο από την Αλκμήνη Μηναδάκη, αρχιτέκτονα και μέλος του κινήματος Avaaz από την Κρήτη.

Μεταξύ αυτών που στηρίζουν την υποψηφιότητα είναι οι νομπελίστες Χριστόφορος Πισσαρίδης και Desmond Tutu και οι ακαδημαϊκοί Anthony Giddens από το London School of Economics και Margaret MacMillan από την Οξφόρδη.

Το «Κίνημα Αλληλεγγύης Αιγαίου» συμπεριλαμβάνει 16 ομάδες αλληλεγγύης αλλά και πρόσωπα από εννέα νησιά και στην επιστολή της υποψηφιότητας υπογραμμίζεται ότι «η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αντιμετωπίζεται από την πρωτοφανή και αυθόρμητη κινητοποίηση απλών, ανώνυμων πολιτών».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 04:28