search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:17
MENU CLOSE

Μεγάλος κίνδυνος για τους καρκινοπαθείς από τις τεράστιες περικοπές στην Υγεία

01.02.2016 16:51
Επική γκάφα από την Κόνι Μεταξά - «Zωντάνεψε» κατά λάθος τον Avicii (Video) - Media

Απογοητευτικές επιδόσεις για την Ελλάδα, διαπιστώνονται σε ότι αφορά τα δικαιώματα των ασθενών, την πρόληψη, αλλά και την επιβίωση από καρκίνο, με «ρεκόρ περικοπών» στις δαπάνες υγείας, ανέφερε ο πρόεδρος της Εταιρίας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, Ιωάννης Βαρθαλίτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.Σύμφωνα με τον κ. Βαρθαλίτη, οι δομές και το προσωπικό των ογκολογικών υπηρεσιών αντανακλούν τις ανάγκες της προηγούμενης εικοσαετίας, ενώ οι περικοπές στις δαπάνες υγείας, στατιστικά έχει αποδειχθεί σε ανάλογες περιπτώσεις, ότι συνοδεύεται από επιδείνωση της υγείας του πληθυσμού.

«Μια πλειάδα προβλημάτων, όπως οικονομικά και γεωγραφικά εμπόδια στη θεραπεία, μαζί με τις πραγματικά σοβαρές ελλείψεις ειδικευμένων ογκολόγων στα δημόσια νοσοκομεία, έχουν ως συνέπεια τον ανεπαρκή διαγνωστικό-θεραπευτικό έλεγχο και την ελλιπή μακροπρόθεσμη παρακολούθηση μετά τη θεραπεία, με αποτέλεσμα την αύξηση της νοσηρότητας-θνησιμότητας των ασθενών με νεοπλασματικά νοσήματα, μαζί με την παράλληλη αύξηση του κόστους που σχετίζεται με τον καρκίνο» ανέφερε ο κ. Βαρθαλίτης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστούν τα μηχανήματα ακτινοθεραπείας, όπου θα έπρεπε να υπήρχαν τουλάχιστον 70 και δυστυχώς στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν μόνο 27, εκ των οποίων πάνω από το 50% έχουν περάσει την 12ετία. Παραδείγματα τέτοια, σε συνδυασμό με το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης εξηγούν και τις μεγάλες και σε αρκετές περιπτώσεις επικίνδυνες αναμονές μηνών, σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Γιώργος Πισσάκας. «Με πλήρη αδιαφορία και απαξίωση», αντιμετωπίζεται από το ελληνικό Δημόσιο η ακτινοθεραπεία, ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες της αντιμετώπισης του καρκίνου, αφού έχει συμμετοχή στο 40% των ιάσεων από τη νόσο, ενώ πάνω από το 60% των ασθενών θα την χρειασθούν σε κάποια φάση της θεραπείας τους, είπε ο κ. Πισσάκας.

«Χάρις στις σύγχρονες πρακτικές έγκαιρης διάγνωσης και στις νέες θεραπευτικές δυνατότητες, ο καρκίνος σήμερα τείνει να μετατραπεί σε μια χρόνια πάθηση που ταλαιπωρεί μεν τους ασθενείς, αλλά όχι τόσο έντονα όπως παλαιότερα», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας Ευάγγελος Φιλόπουλος. Παρά την αύξηση του αριθμού των νέων περιστατικών στις οικονομικά προηγμένες χώρες, οι επενδύσεις στην υγεία έχουν φέρει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς οι πληθυσμοί αυτών των χωρών ζουν περισσότερο και υγιέστερα. Πρόοδος υπάρχει λένε οι επιστήμονες, καθώς οι τάσεις θνησιμότητας από τον καρκίνο μειώνονται. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ του 2011 και του 2016 εκτιμάται ότι η μείωση θα φθάσει το 7,7% στους άνδρες και 3,3% στις γυναίκες.

Παγκοσμίως πάντως, ο καρκίνος εξελίσσεται σε παγκόσμια επιδημία με αυξητικές τάσεις, καθώς μέχρι το 2025 τα νέα ετήσια περιστατικά εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στα 19,3 εκ. από 14,1 που ήταν το 2012, με τους επιστήμονες να θεωρούν εφικτή τη μείωση των πρόωρων θανάτων αν υιοθετηθούν υγιεινές επιλογές, καθώς το 30% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται σε συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής, που μπορούμε να αλλάξουμε. Μόνο το κάπνισμα προκαλεί παγκοσμίως το 20% των θανάτων από καρκίνο και το 70% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα. Παράλληλα κάθε χρόνο, 8,2 εκ άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου και από αυτούς 4 εκ. πεθαίνουν πρόωρα (σε ηλικίες μεταξύ 20-69 ετών).

Όσον αφορά την Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Φιλόπουλος, ένας στους τρεις Ελληνες ενδέχεται να εκδηλώσει καρκίνο σε κάποια στιγμή της ζωής του, ενώ συνολικά στη χώρα μας καταγράφονται περισσότερες από 28.000 νέες περιπτώσεις ετησίως. Έμφαση δίνει η επιστημονική κοινότητα στην πρόληψη, με τον κ. Φιλόπουλο να σημειώνει ότι «η πρόληψη είναι δικαίωμα όλων και όχι πολυτέλεια για τους λίγους», επισημαίνοντας τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν ώστε να καταστεί η διενέργεια προληπτικών εξετάσεων πιο εύκολα προσβάσιμη. Σημείωσε όμως και τα απλά μέτρα που μπορούμε όλοι να πάρουν υιοθετώντας υγιεινές επιλογές, καθώς όπως είπε, σχεδόν το ένα τρίτο των καρκίνων προκαλείται από πέντε παράγοντες που εξαρτώνται από τι δική μας συμπεριφορά. Αυτοί οι παράγοντες είναι, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (παχυσαρκία), η φτωχή σε χόρτα, λαχανικά και φρούτα δίαιτα, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα και η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, προγραμματίζει συντονισμένες δράσεις σε όλη την Ελλάδα με σύνθημα «Μπουρούμε-Μπορώ» και όπως εξήγησε ο κ. Φιλόπουλος, μόνο όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του καρκίνου στη χώρα μας και να πιέσουμε το κράτος να αναλάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, ώστε «όλοι οι Έλληνες να έχουν ίσες ευκαιρίες σε ποιοτικές υπηρεσίες πρόληψης, έγκαιρής διάγνωσης, θεραπείας και παρηγορητικής φροντίδας».

Στην Αθήνα την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Νίκης από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους , θα γίνονται συζητήσεις, θα υπάρξουν μουσικές εκδηλώσεις και θα διανεμηθούν φρούτα για να τονιστεί η αξία της υγιεινής διατροφής. Επίσης, σε περίπου 60 ανασφάλιστους πολίτες του δήμου Αθηναίων, θα πραγματοποιηθούν σπιρομετρήσεις και μαστογραφίες από τον κινητό μαστογράφο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:16