search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:51
MENU CLOSE

Παλιό προϊόν σε νέα συσκευασία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1902
03-02-2016
05.02.2016 04:00
pod_0302_010_cmyk.jpg

Με τη στρατηγική «στάχτη στα μάτια του κόσμου» η αντιπολιτευτική γραμμή του Μητσοτάκη

 

Δείγμα γραφής της νέας αντιπολιτευτικής προσέγγισης επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προσπαθεί να «καμουφλάρει» τον λαϊκιστικό τρόπο αντιπολίτευσης πίσω από νέα συσκευασία, που όχι μόνο δεν θα ενοχλεί τους νοικοκυραίους, αλλά θα τους πείθει για το ήπιο μεταρρυθμιστικό του πνεύμα.
 
Οι σύμβουλοι του νέου προέδρου της Ν.Δ., έχοντας μελετήσει τις δημοσκοπήσεις και τις προθέσεις των πολιτών, που στην πλειοψηφία τους μοιάζει να έχουν κουραστεί από αφοριστικές, ισοπεδωτικές και καταστροφολογικές προσεγγίσεις όταν τα κόμματα εξουσίας βρίσκονται στα αντιπολιτευτικά έδρανα, επιχειρούν να ρίξουν «στάχτη στα μάτια» προκρίνοντας μια διαφορετική στρατηγική «ήπιας αποδόμησης» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. 
 
Τα κυριότερα στοιχεία της νέας στρατηγικής του Μητσοτάκη είναι τα εξής: 
 
♦ Ο υπερτονισμός της σύμπλευσης σε θετικά σημεία της κυβερνητικής πολιτικής, ανεξάρτητα αν αυτή είναι σπάνια. 
♦ Η προσπάθεια απαξίωσης και αποδόμησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και υπονόμευσης της αξιοπιστίας του στη συνείδηση των ψηφοφόρων. 
♦ Η αποφυγή εμπλοκής του προέδρου της Ν.Δ. σε μεσαία πολιτικής ζητήματα τα οποία εξειδικεύουν οι τομεάρχες και η ενασχόλησή του με τα μείζονα.
♦ Η επιλεκτική εμφάνισή του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι συχνές παρεμβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη Βουλή. 
♦ Η κατάθεση προτάσεων, ακόμα και ασαφών και χωρίς πλήρη κοστολόγηση, προκειμένου να μην δέχεται κατηγορίες ότι δεν προτείνει. 
♦ Η αναγνώριση παραλείψεων, λαθών, στρεβλώσεων στη διακυβέρνηση της Ν.Δ., προκειμένου το κόμμα να φύγει «μπροστά» και να σταματήσει να χρεώνεται αμαρτίες του παρελθόντος.
♦ Η επιλογή των κοινωνικών αιτημάτων στα οποία ανταποκρίνεται θετικά. 
♦  Η αποφυγή υιοθέτησης συνδικαλιστικών πρακτικών σε κινητοποιήσεις που προκαλούν κοινωνικές εντάσεις, όπως η διακοπή κυκλοφορίας, η διακοπή παροχής ενέργειας, κίνησης και μετακίνησης των πολιτών. 
 
Ο Μητσοτάκης προκάλεσε αίσθηση εντός της Ν.Δ. όταν είπε ευθέως στη συζήτηση για το ασφαλιστικό ότι το κόμμα του θα στηρίξει βασικά σημεία του νομοσχεδίου του Βερναρδάκη στη Δημόσια Διοίκηση. Αιτιολογώντας τη στάση του είπε ότι οι προτάσεις του αναπληρωτή υπουργού για την εξέλιξη και την αξιολόγηση επιχειρούν μια συνέχεια στη δική του πολιτική και δεν έχει ταμπού να τη στηρίξει. 
 
Απώλειες
Ακόμη και στο προσφυγικό ο Μητσοτάκης, εγκαινιάζοντας το νέο στιλ, το ονόμασε «εθνικό θέμα» και επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και να απομονώσει ξενοφοβικές φωνές εντός του κόμματός του. 
 
Αναγνωρίζει ότι η συγκυρία είναι δύσκολη και πως μια χαλαρή πολιτική μπορεί να έχει απώλειες σε ακροδεξιούς ψηφοφόρους, γι’ αυτό και δεν σηκώνει τους τόνους της αντιπαράθεσης, προσπαθώντας να αλλάξει γήπεδο. Δηλαδή εμφανίζεται ως νουνεχής, νηφάλιος, αποφασιστικός ηγέτης που επιχειρεί να βοηθήσει σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, αφού μια ενδεχόμενη έξοδος από τη Σένγκεν θα προκαλέσει σοβαρή δημοσιονομική ζημιά για τη χώρα και θα αποβεί καταστροφική για τον τουρισμό. 
 
Έτσι, θέτοντας την κριτική στο «όριο της αξιοπρέπειας», όπως παραδέχτηκε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, επιχειρεί να πείσει ότι τούτη την ώρα προέχει η εθνική συνεννόηση αντί μιας άγονης αντιπαράθεσης, παρότι οι βολές και οι επιθέσεις πληθαίνουν από τα στελέχη της Ν.Δ. 
 
Η πρόσφατη κόντρα του Άδωνι Γεωργιάδη με τον Νίκο Παππά, τον οποίο ο Γεωργιάδης κάλεσε «να βγάλει τη στολή της χούντας», είχε αποτέλεσμα ο υπουργός Επικρατείας να ζητήσει ευθέως από τον Μητσοτάκη να πάρει θέση για το αν υιοθετεί τέτοιες απόψεις – και βέβαια ακολούθησε η σιωπή. 
 
Η επιχείρηση «δεν εκθέτουμε τον νέο πρόεδρο και αφήνουμε τα στελέχη να κάνουν τη βρομοδουλειά» έχει δοκιμαστεί και σε άλλες περιπτώσεις, απλώς έχει οριακό κέρδος, αφού όλοι μπορούν να καταλάβουν αν πρόκειται για στρατηγική ή αν είναι μια αυθεντική διαφοροποίηση της ηγεσίας από τις «κορώνες» γραφικών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως, είναι σαφές ότι ο Γεωργιάδης παίζει τον ρόλο της (ακρο)δεξιάς ντουντούκας του Κυριάκου, παρότι βγήκε την Κυριακή να μιλήσει για διεύρυνση της Ν.Δ. προς το Κέντρο. 
 
Το προφίλ
Ο Μητσοτάκης έχει στο στόχαστρό του μονάχα τον Αλέξη Τσίπρα, όχι μόνο επειδή θέλει να επιβάλει τον νέο μετα-μεταπολιτευτικό διπολισμό, αλλά και διότι γνωρίζει πως προοπτική εξουσίας μπορεί να έχει μόνο αν αλλοιώσει την εικόνα του πρωθυπουργού στις κοινωνικές δυνάμεις που τον στηρίζουν. 
 
Δεν είναι τυχαίο ότι, μιλώντας την Κυριακή στο «Πρώτο Θέμα», είπε πως ο Τσίπρας «δεν έχει αίσθηση της πραγματικότητας» και ότι «είναι αναξιόπιστος», ενώ ο ίδιος λέει πάντα την… αλήθεια. Στο πεδίο αυτό, το επόμενο διάστημα θα εντείνει τη ρητορική του προκειμένου να αξιοποιήσει όχι μόνο τη δημοσκοπική, αλλά και την πολιτική κάμψη της κυβέρνησης σε μια δύσκολη συγκυρία. 
 
Χτίζοντας ηγετικό προφίλ ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. έχει αποφασίσει να εμφανίζεται στα ΜΜΕ μόνο μέσω πολιτικής δράσης και όχι με συνεχείς συνεντεύξεις και σχόλια, αλλά με στοχευμένες παρεμβάσεις. Στην προσπάθεια δε να δείξει ότι το κόμμα βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης και αξιοποίησης των στελεχών, οι επικεφαλής των τομέων δράσης, ως σκιώδεις υπουργοί, θα αναλάβουν ενεργότερο ρόλο με συνεχή παρουσία στα μέσα ενημέρωσης. 
 
Ο Μητσοτάκης θα συνεχίσει να εμφανίζεται καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως στο Twitter, αφού θεωρεί ότι έτσι χτίζει γέφυρες επικοινωνίας με νέους κυρίως ψηφοφόρους πιο άμεσα. 
 
Λαϊκισμός
Στον τομέα της κατάθεσης προτάσεων προκύπτει και ο απόλυτος λαϊκισμός, αφού μέχρι τώρα στα μείζονα θέματα του ασφαλιστικού και της φορολογικής μεταρρύθμισης επί της ουσίας δεν διατυπώνεται καμία συγκεκριμένη πρόταση και όλα κινούνται στον άξονα της ελεεινολόγησης των κυβερνητικών πρακτικών και της απόρριψης του σχεδίου Κατρούγκαλου. 
 
Οι επιτελείς της Ν.Δ. γνωρίζουν ότι, αν τοποθετηθούν επί της ουσίας, θα γίνουν αναγκαστικά, λόγω της ιδεολογικής τους κατεύθυνσης, πιο σκληροί από την κυβέρνηση, γι’ αυτό αποφεύγουν να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αγρότες και άλλες κοινωνικές ομάδες καλούν συνεχώς τη Ν.Δ. να πάρει θέση για τα δύο καυτά αυτά ζητήματα, αλλά απόκριση δεν βλέπουν. 
 
Όσο όμως προχωρούν οι κινητοποιήσεις τόσο «σφίγγει ο κλοιός» γύρω και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Στις αγροτικές περιοχές οι βουλευτές της Ν.Δ. κάθονται «στον πάγκο» και αρνούνται να εμπλακούν στα μπλόκα, ενώ δεξιοί αγροτοσυνδικαλιστές πρωτοστατούν στις αποδοκιμασίες κυβερνητικών στελεχών. 
 
Ο ίδιος ο Μητσοτάκης, παρότι εξέφρασε από την αρχή την αντίθεσή του στο κλείσιμο των δρόμων, δεν έχει εμφανίσει κάποια πρωτοβουλία διαλόγου και διαβούλευσης με τους ξεσηκωμένους αγρότες – κτηνοτρόφους. Καθώς, λοιπόν, έχει δεσμευτεί στα λόγια ότι δεν πρόκειται να πλειοδοτήσει σε προτάσεις και μέτρα που δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει, αποφεύγει στην παρούσα φάση να τους… πικράνει. 
 
Πολλοί είναι αυτοί που επισημαίνουν ότι στο παρασκήνιο η άρνηση των αγροτών να μπουν σε διάλογο με τον πρωθυπουργό και η απαίτηση να ξεκινήσει από μηδενική φάση η συζήτηση μπορεί να μην είναι τόσο αυθόρμητη όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως. 
 
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ., σε περίπτωση που η χώρα μπει σε κλοιό μπλόκων και ασφυκτιά η κοινωνική και οικονομική ζωή, θα βγει να καλέσει τους αγρότες να ανοίξουν τους δρόμους ή θα κρυφτεί πίσω από τη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση. 
 
Το κυριότερο είναι ότι ο Μητσοτάκης δεν μοιάζει να βιάζεται να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες – όχι μόνο επειδή θεωρεί ότι δεν είναι έτοιμη η Ν.Δ. Η απροθυμία του έχει βαθύτερες αιτίες και κυρίως τη βούλησή του η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝ.ΕΛΛ. να υλοποιήσει το αποτέλεσμα της δικής της διαπραγμάτευσης και ο ίδιος να εισπράττει τη φθορά και την απομάκρυνση κοινωνικών ομάδων από την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ. 
 
Η στρατηγική αυτή όμως δεν συμπεριλαμβάνει δύο παράγοντες: ένα απρόβλεπτο πολιτικό ατύχημα που θα απο
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:48